Güncelleme Tarihi:
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DEP'lilerin yeniden yargılandıkları davada, bozma sonrası verilen ikinci kararın temyiz istemine karşı tebliğnameyi hazırladı.
Tebliğnamede, Orhan Doğan'ın ölümünün resen öğrenildiği belirtilerek, bu konunun infazla birlikte değerlendirilmesi istendi.
Tebliğnamede, yeniden yargılamada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Yargıtay'ın bozma kararındaki hususları yerine getirdiği kaydedildi.
Yerel mahkemenin, bozma kararı doğrultusunda Sedat Edip Bucak'ı duruşmada tanık olarak dinlediği, sanıkların savunmalarının yeniden alındığı, hükme esas alınan teyp ve video kasetlerin çözümünün fiili imkansızlık nedeniyle yaptırılamadığı ifade edildi. DEP'lilerin konuşmalarının yer aldığı kasetler, ilk yargılamadan sonra imha edilmişti.
Tebliğnamede, Orhan Doğan'ın DEP Manisa İl Başkanlığında 1993 yılındaki konuşması nedeniyle Hatip Dicle için de hüküm kurulmasına ilişkin hatanın da giderildiği belirtilerek, DEP'lilerin avukatları ve Cumhuriyet savcısının temyiz itirazlarının yerinde olmadığı ifade edildi. Tebliğnamede, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının onanması istendi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DEP'lilerin yeniden yargılandığı davada daha önce “terör örgütü üyeliği” suçundan aldıkları 15'er yıllık hapis cezalarını tasdik etmiş, Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı eksik soruşturma nedeniyle bozmuştu.
Bozma sonrasında yapılan yargılamada, Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle, daha lehe hükümler içeren yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “terör örgütü üyesi olma” suçunu düzenleyen 314/2 ve Terörle Mücadele Kanunu uyarınca 7 yıl 6'şar ay hapse mahkum edilmişti.
Temyiz istemini Yargıtay 9. Ceza Dairesi karara bağlayacak.