Eski DEP'li 4 milletvekiline tahliye

Güncelleme Tarihi:

Eski DEPli 4 milletvekiline tahliye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2004 15:02

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, DEP davasının usul yönünden bozulması talebi sonuç verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar verdi.

Haberin Devamı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekilinin avukatı Yusuf Alataş'ın, müvekkillerinin tahliye edilmelerine ilişkin dilekçesini bugün karara bağladı.
  
Daire, başvuru üzerine, hükümlülerin, tutuklu kaldığı süreyi de dikkate alarak, infazı durdurdu ve başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü değillerse tahliyelerine karar verdi. 
  
KARAR DGM'DE

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili hakkında verdiği tahliye kararı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.
  
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar vermesinin ardından, kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
  
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da gereğinin yerine getirilmesi için söz konusu kararı, memur eliyle Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Haberin Devamı

AVUKAT ALATAŞ: DEP'LİLER BUGÜN TAHLİYE EDİLECEK

Bu arada eski DEP'lilerin avukatı Yusuf Alataş, yaptığı açıklamada, kendisinin Yargıtay'a talebi üzerine tahliye kararı alındığını belirtti.

Tahliye karanının sevindirici olduğunu belirten Alataş, Leyla Zana ve arkadaşlarının bugün Ulucanlar Cezaevi'nden tahliye edileceklerini söyledi.  

"YENİDEN YARGILAMA ADİL OLMADI"

Müvekkilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak’ın siyasi kimlikleri ve siyasi düşüncelerinin on yılda adil yargılanmalarına engel olduğunu ifade eden Alataş, "Yeniden yargılama da adil olmadı, bunu defalarca söyledik. 1994 ten bu yana büyük hatalar yapıldı. Adil yargılanma kavramı, AİHS çok fazla bilinen konular değildi, 2004 yılında bu kavramların herkesin dilinde olduğu dönemde mahkeme bunu bir kenara itti, mahkeme tarafsız davranmadı, önyargılı davrandı, bu insanlar suçluysa neden yeniden yargılanıyorlardı. Bunu bir türlü anlatamadık" dedi.
  
"KARAR TÜRK HUKUKU AÇISINDAN POZİTİF"

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tahliye kararının Türk hukuku açısından çok pozitif ve önemli bir adım olduğunu anlatan Alataş, "Bir dönüm noktası ve zaferdir, uluslararası hukuka uygun bir karardır. Çok sevindririci bir durum, Türkiye açısından çok pozitif önemli bir adım. Bugün tahliye edilirler, hemen elden tebligat yapılacaktır. Bir gece daha cezaevinde kalmaları sözkonusu olamaz" dedi.
  
Yusuf Alataş, tahliye kararıyla Türkiye Avrupa ilişkileri açısından çok önmeli bir eşiğin geçilmiş olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

SAKIK: GEÇ KALMIŞ BİR ADALET  

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekilinin mahkumiyetinin infazını durdurma kararının ardından, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi önünde çok sayıda basın mensubu ve vatandaş toplanmaya başladı. Cezaevi önüne gelen eski Milletvekili Sırrı Sakık da kararı değerlendirdi ve "Geç kalmış bir adalet" yorumunu yaptı.
    
 Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın 11 yıldır cezaevinde olduklarını ifade eden Sakık, bu kararın Türkiye toplumunun vicdanında mahkum olduğunu savundu.
    
SEZER: NE SÖYLEYEBİLİRİM Kİ?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili hakkında verilen tahliye kararı konusunda, “Mahkeme kararı bu. Söyleyebileceğim ne olabilir ki?” dedi.

DAVA SÜRECİ

Haberin Devamı

Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''yasadışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını'' öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etmişti.
    
AB'ye uyum yasaları çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının yeniden yargılanma nedeni sayılması yönünde düzenleme yapılması dolayısıyla, DEP'lilerin yeniden yargılanmalarına başlanmıştı.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da DEP davasının usul yönünden bozulması talebinde bulunmuştu.

Temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz duruşması günü olarak 8 Temmuz 2004 tarihini belirlemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!