Güncelleme Tarihi:
Murat Bektaşoğlu, “18 Nisan 1999'da Mesut Yılmaz'a domates fırlatanlar, demokratik tepki gösterdikleri için ceza almamışlardı. Bu kararın emsal kabul edilmesi gerekir. Bana verilen ceza siyasidir” dedi.
Halkevleri Derneği Trabzon Şubesi yöneticileri, Başbakan Erdoğan'a yumurta atma davasında ceza alan Murat Bektaşoğlu ve beraat eden Ethem Küçük ile Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bazı sendikaların temsilcilerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bir açıklama yapan Halkevleri Derneği Trabzon Şube Başkanı Ahmet Üst, şunları söyledi:
“24 Haziran'da Başbakan'a yumurta fırlatan halkevciler, daha sonra demokratik eylemlerini gerçekleştirdikleri için serbest bırakılmışlardır. Daha sonra bu durumu sindiremeyen Recep Tayyip Erdoğan tarafından şahsına hakaret ettikleri gerekçesiyle dava açılmış, bu dava sonucu arkadaşlarımızdan biri beraat etmiş, o dönem Trabzon Halkevleri Şube Başkanı olan Murat Bektaşoğlu, 14 ay hapisle cezalandırılmıştır. Gerçekleştirmiş olduğumuz yasal ve demokratik eylem, ülkemizin demokratik gelişimine aykırı şekilde cezalandırılmıştır. Bu sadece Halkevleri'ne veya atılan yumurtaya verilmemiştir. Bu ceza gelişmeye çalışan demokrasiye verilmiştir ve ülkemizin demokratik gelişimine sekte vurmaktadır. ‘Karadeniz uşağı Amerikan uşağı olmayacak’ sloganı bir taleptir. Bu talebimizin haklılığı gün geçtikçe daha da belirginleşmektedir. Olası bir İran müdahalesi öncesi Trabzon Limanı'nın Amerika tarafından üs olarak talep edilmesi ve bu konudaki baskıların artırılması haklılığımızı ortaya koymaktadır.”
EMSAL OLMASI LAZIM
Daha sonra söz alan Murat Bektaşoğlu, Yargıtay'ın 2001 tarihli bir kararını emsal göstererek, ceza almasını ‘siyasi bir karar’ olarak niteledi. Murat Bektaşoğlu'nun basın mensuplarına da dağıttığı Yargıtay kararında, dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a 18 Nisan 1999'daki Elazığ mitingi sırasında domates atan kalabalıktan gözaltına alınan Nihat Çelik ve Fuat Çelik'in davalarının sonucu belirtiliyor. Yargıtay kararında, “Bu olayın video kamera ile görüntülenmesi sonrası yapılan incelemede, sanıkların eylemlerinin otobüse domates fırlatmaktan ibaret olduğu anlaşılmakta, 2911 sayılı yasanın 4'üncü ve 5'inci maddelerine göre siyasi parti etkinlikleri bu yasa dışında bırakıldığından, sanıkların eyleminin anılan yasanın 30'uncu maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği, aşırılığa kaçan, ancak; ceza yaptırımı gerektirmeyen demokratik bir tepki niteliğinde kabul edilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı biçimde mahkumiyet kurulması, bozmayı gerektirmiş, sanıklar vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüştür” denilmişti.
Murat Bektaşoğlu, Elazığ 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin Mesut Yılmaz'a domates fırlatanlar hakkında verdiği ceza kararının, Yargıtay tarafından ‘demokratik tepki’ olarak nitelendirilerek bozulmasının, kendi davaları için emsal teşkil etmesi gerektiğini ifade ederek, “Yumurta yasal, eylem yasal, ancak Başbakan'a hakaret varmış. Yasal olan bir eylemle nasıl Başbakan'a hakaret ettik anlamıyorum. Biz Başbakan'ın şahsına bir tepki göstermedik, sadece politikalarını eleştirdik” dedi. Murat Bektaşoğlu, kararı Yargıtay'a giderek temyiz edeceklerini de sözlerine ekledi.