Güncelleme Tarihi:
Bakanlığı sırasında yapılan ihalelerde usulsüzlüklerde bulunulduğu, bu yolsuzlukları zamanında incelettirmeyerek görevini kötüye kullandığı ve malvarlığında haksız bir artış sağladığı gerekçesiyle eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın hakkında kurulan soruşturma komisyonu, Aydın’ı Yüce Divan’a sevketme kararı aldı. İki CHP’linin çekimser kaldığı oylamaya bir AKP’li katılmazken geriye kalan toplam 12 milletvekilinin tamamı Aydın’ı sevki yönünde oy kullandı.
Aydın hakkındaki iddiaları soruşturmak üzere kurulan komisyon 7 Nisan’dan bu yana yürüttüğü çalışmalarını tamamladı. Bugün yaptığı 20’nci toplantısında Soruşturma Komisyonu, 12 üyenin oyuyla Koray Aydın’ı Yüce Divan’a sevkedilmesi yönünde karar aldı. CHP Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz ile CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ’ın çekimser kaldığı oylamaya, AKP Sivas Milletvekili Ömer Kulaksız ise katılmadı. Komisyon Başkanı AKP’li Mustafa Elitaş’ın yanı sıra AKP milletvekilleri Bekir Bozdağ, Hakan Taşçı, Ahmet Ertürk, Osman Seyfi, Recep Özel, Zülfü Demirbağ, Mustafa Öztürk, ve Süleyman Sarıbaş ile CHP milletvekilleri Rasim Çakır, Nezir Büyükcengiz ve Engin Altay ise Aydın’ın Yüce Divan’a sevkedilmesi yönünde oy kullandı.
Komisyon Başkanı AKP Kayseri Milletvekili Elitaş, bugüne kadar kendilerine 169 evrak geldiğini, kendilerinin ise 213 evrak gönderdiklerini belirtirken, 361 sanıklı Vurgun Operasyonu davasında yargılanan "özellikle" kamu görevlileri ile müteahhitleri de dinlediklerini bildirdi. "Hiçkimsenin yönlendirmesi altında kalmadan tamamen vicdani kaanatlerine uygun olarak" oylama yaptıklarını kaydeden Elitaş, ilgili bürokratlar hakkında yarglamının sürmesi nediniyle ayrı bir suç duyurusunda bulunmayacaklarını açıkladı. Sorular üzerine Elitaş, Aydın’ın malvarlığındaki haksız artışın miktarını netleştirlediklerini belirtti. Elitaş, Aydın’ın 1999 ve öncesi malbeyanı ile 2002’deki mal beyanı arasındaki artışı açıklayamadığını ifade ederken, "Aydın, bu artışı yeterli, doyurucu şekilde izah edemedi" dedi.
14 YILA KADAR HAPİS CEZASI OLASILIĞI
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ve 55 CHP’linin eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında verdiği soruşturma önergesi TBMM Genel Kurulu’nda 6 Ocak 2004’te kabul edilmişti. 368 milletvekilinin katıldığı oylamada 358 kabul oyu çıkarken, 4 ret, 5 çekimser ve bir boş oy çıkmıştı. Soruşturma Komisyonu, Koray Aydın’ın; "bakanlığı sırasında yapılan ihalelerde usulsüzlüklerde bulunduğu ve bu ihalelerle ilgili yolsuzluk iddialarının tahkikini zamanında yaptırmayarak görevini kötüye kullandığı, aynı zamanda mal varlığında haksız bir artışa sebebiyet verme" suçunu işlediği görüşüne vardı.
Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapacak Anayasa Mahkemesi’nde, Genel Kurul’da da kabul edilmesi halinde, iddianame yerine geçecek komisyon raporunda, Aydın’ın; TCK’nın "devlet alım satımına fsat karıştırmak" suçunu düzenleyen 366 ve "görevi kötüye kullanma" fiilini düzenleyen 240’ncı maddelerinin yanı sıra kamuoyunda Nereden Buldun Yasası olarak bilinen Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Yasasının 12 ila 15’nci maddeleri uyarınca yargılanması istenecek. Üzerine atılı suçlar nedeniyle Aydın’ın toplam 4 yıl 7 aydan 14 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması ve yaşamı boyunca kamu hizmetlerinden yasaklanması gündeme gelecek.
OYLAMA EYLÜL’E KALDI
Komisyon raporunun yazılması, bastırılarak milletvekillerine dağıtılması işlemleri gözönünde bulundurulduğunda Genel Kurul’da Aydın hakkındaki oylamanın ancak Eylül ayı ortalarında gerçekleştirilebileceği görünüyor.