Eski ayrılıkçıya infaz

Güncelleme Tarihi:

Eski ayrılıkçıya infaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2001 01:54

Fransa ile silahlı mücadeleye karşı çıkan Korsikalı eski milliyetçi lider François Santoni, Korsika Adası'nda silahlı bir kişi tarafından vurularak öldürüldü.

Santoni'nin aşırı milliyetçilerin kurbanı olduğu sanılıyor. Korsikalı milliyetçi lider François Santoni, Fransa'nın yönetimindeki adada katıldığı bir düğünden ayrılırken silahlı bir kişi tarafından vurularak öldürüldü. Militan geçmişine karşın son zamanlarda silahlı mücadeleye karşı çıkan Santoni'nin aşırı milliyetçi gruplar tarafından öldürüldüğü sanılıyor.

41 yaşındaki Santoni, Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNC) adlı yasadışı örgütün yasal siyasi kanadı olan Cuncolta Naziunalista'nın eski genel sekreteriydi. Santoni son dönemlerde siyasi eylemciliği bırakmış ve FLNC kurucularından Jean-Michel Rossi ile birlikte yazdığı kitapta, eski mücadele arkadaşlarını silah ve uyuştucu kaçakçılığıyla suçlamıştı. Rossi de yaklaşık bir yıl önce öldürülmüştü.

Santoni, Monaccia d'Aullene köyünde, düğünden geceyarısı ayrılırken, aniden açılan otomatik silah ateşiyle başından vurularak öldürüldü. Davetlilerin gözleri önünde meydana gelen dehşet verici saldırıda, damat da serseri bir kurşunla bacağından ve bir koruma yaralandı. Korumalar ateşle karşılık vermelerine rağmen saldırganlar kaçmayı başardı.

POLİS YAKALAYAMADI

Eylemin ardından saldırganlar, bir otomobille kaçmayı başardılar. Olay yerine gelen polis, otomobili köy dışında terkedilmiş ve yakılmış bir durumda buldu. Otomobilin çalıntı olduğu anlaşıldı.

Fransız polisi, saldırganları el kadar adada bulamadı. Olaydan kısa bir süre sonra polis, saldırganların kaçtığını ve izlerini kaybettirdiklerini duyurdu.

FRANSA KARIŞTI

Santoni'nin suikasta kurban gitmesi, Fransa'yı karıştırırken, muhalefet, hükümeti topa tuttu. Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Birlik Partisi, hükümetin Korsika'da uyguladığı siyasi sürecin şiddetin durmasına yardımcı olmadığını belirtti. Muhalefette yer alan Demokratik Liberal Parti ise siyasi sürecin işlemesi için şiddetin durmasının şart olduğunu kaydetti. Fransa Demokrasi Birliği Partisi de suikasttan sonra hükümetin Korsika ile ilgili uyguladığı siyasi süreci askıya alması gerektiğini bildirdi.

Hurriyet'e öldürüleceğini söylemişti

Suikast sonucu hayatını kaybeden Korsikalı milliyetçi lider François Santoni, Hürriyet Paris Temsilcisi Muammer Elveren'le görüşmesinde ‘Beni öldürecekler’ demişti. Santoni, görüştüğü son Türk gazetesi olan Hürriyet'e açıklamasında Korsika'da işlenen üç ayrı cinayetin arka perdesini anlatan ‘‘Üç Cinayetin Kontra Araştırması’’ adlı kitabı yüzünden kendisinin de bir cinayete kurban gidebileceğini söylemişti. Santoni bu kitapta, Süper Vali Claude Erignac ile bağımsızlık yanlısı militanlardan Jean-Michel Rossi ve Jean-Claude Fratacci'nin öldürülmesiyle ilgili iddialarda bulunuyor. Fransız devletinin bu cinayetleri, Korsika'daki örgütlerin iç hesaplaşması olarak göstermeye çalıştığını belirtiyor.

Örgüt adına haraç toplamak suçundan hakkında dört yıl hapis cezası istenen Santoni, ‘‘Fransız hükümeti bir kulp bulup beni de içeri tıkmak istiyor ama bunu yapacaklarına halen Paris'te bazı üst düzey yetkili ve polislerin bilgisi dahilinde haraç toplamayı sürdüren ayrılıkçı Kürt örgütü PKK'yı kontrol etsinler' demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!