Esin Afşar hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Esin Afşar hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 12:11

Ünlü sanatçı Esin Afşar tedavi gördüğü Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde 75 yaşında hayatını kaybetti. Lösemi teşhisiyle 22 Ekim'de hastaneye yatırılan sanatçı yaşam savaşı veriyordu.

“Yoh Yoh” adlı türküyle ünlendi

Esin Afşar, diplomat olan babası Nüzhet H. Sinanoğlu'nun görev yeri nedeniyle İtalya'nın Bari şehrinde doğdu.

FOTOĞRAFLARLA ESİN AFŞAR

SANATÇI ESİN AFŞAR'I KAYBETTİK / WEB TV

Annesi gazeteci ve yazar Rüveyde Sinanoğlu olan Afşar, Ankara Koleji'nde okurken piyano bölümü sınavlarına girdi ve buradan mezun oldu. Madam Hidalgo ve Madam Böhm'den şan dersleri aldı. Piyanist olarak girdiği Devlet Tiyatroları'nda Muhsin Ertuğrul'un “Sahnenin çukurunda olacağına üstünde ol” isteğiyle oyunlarda rol almaya başladı.

12 yıl boyunca çeşitli oyunlarda görev alan sanatçı, Fantastiks adlı müzikalde oynarken, Erkan Özerman'ın teklifiyle müziğe dönme kararı aldı. Hafif müzik tarzında şarkılar söylemeye başlayan Afşar, Ruhi Su ile çalışmaya başlayınca folk müziğe yöneldi.

KURTULUŞ SAVAŞI DESTANI'NI BÖYLE OKUMUŞTU / WEB TV

Dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil onu “Diplomatik Sanatçı” unvanıyla Macaristan'a gönderdi.  

Kul Ahmet'in “Yoh-Yoh” adlı türküsünü seslendiren ve bu türküyle tanınan Afşar, uzun yıllar “Bayan Yoh Yoh” olarak anıldı. 1969'da Yunus Emre'den bestelediği “Bana Seni Gerek Seni” ile “Hafif Batı Müziği Düzenleme Ödülü”nü ve Fransa'da Jacques Brel ile paylaştığı Dario Moreno Ödülü'nü aldı.

Monaco Prensesi Grace Kelly tarafından televizyon festivallerine davet edilen Afşar, Gilbert Becaud ve Josephine Baker ile konserler verdi.

Afşar, 1970 yılında Türkiye'de “yılın en iyi şarkıcısı” seçilirken, aynı yıl Bulgaristan Uluslararası Altın Orfe Müzik Festivali'nde üçüncü oldu.

Türk Cumhuriyetleri'ne ve Moskova'ya giden 1972 yılında giden ve programlar yapan Afşar, Tokyo, Seul, Hong Kong gibi Uzakdoğu kentlerinde, İsrail, İngiltere, İtalya, Belçika , Tunus, Avusturalya gibi çok çeşitli ülkelerde konserler verdi.

Afşar, 1986'da “Dünün ve Bugünün Türk Şiir ve Ezgileri” adlı uzun çalarını piyasaya çıkardı. Aynı yıl Orient Express ile Avrupa Festivali'ne katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle kendi besteleri ile hazırladığı Yunus Emre albümünü 1990 yılında çıkaran Afşar, 1991'de Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu'da konserler verdi.

Afşar, 1993 yılında “Mevlana-Yunus” ve 1995'te Atatürk şiirlerinden bestelenmiş albümlerini çıkardı.

Esin Afşar, bir çocuk annesiydi.

SARIGÜL: AFŞAR TÜRKİYE'Yİ YURT DIŞINDA EN İŞİ ŞEKİLDE TEMSİL ETTİ

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Kahyaoğlu, Afşar'ın vefat ettiği Şişli Florance Nightingale Hastanesi'ne geldi.

Hastaneye ticari bir taksiyle gelen Sarıgül, kısa bir süre kaldığı hastaneden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Afşar'ın çok önemli bir sanatçı olduğunu dile getiren Sarıgül, “Allah'tan kendisine rahmet diliyoruz. Türkiye'yi yurtdışında önemli ölçüler içerisinde temsil etti. Yarın sabah ailesiyle görüşeceğiz, üzerimize düşen bir şey varsa elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi.

Bir gazetecinin, “Ne zaman vefat ettiğine ilişkin bilgi alabildiniz mi?” şeklindeki sorusuna Sarıgül, “O konuları yarın ailesi açıklar, benim girmem doğru olmaz” yanıtını verdi.

Sarıgül, “Yoğun bakımda olduğunu biliyordum. Önemli bir sanatçımızı kaybettik. Zaman zaman bizi güldürdü, zaman zaman bizi ağlattı, zaman zaman da bizi duygulandırdı ama Türkiye'mizi yurt içinde ve yurt dışında en iyi şekilde temsil etti” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!