Eşi yerine FBI’yı karşıladı

Güncelleme Tarihi:

Eşi yerine FBI’yı karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Doğan ULUÇ - Kadir ERCAN / ANKARA-NEW YORK
Haberin Devamı

ABD'de FBI tarafından gözaltına alınan devlet eski bakanı, işadamı Cavit Çağlar, çok sık kullandığı telefonu yüzünden yakalandı. Çağlar, eşini New York'ta kendi karşılamak isteyince limuzinle geldiği alandan polis aracıyla ayrılmak zorunda kaldı.

Egebank ve Etibank'tan milyonlarca dolar hortumladığı iddiasıyla İnterpol tarafından Kırmızı Bülten'le her yerde aranan Cavit Çağlar, telefonunu çok sık kullanınca polisten daha fazla kaçamadı. Çağlar'ın tüm konuşmaları Türk ve ABD polisince üç ay boyunca dinlendi. Çağlar eşini Amerika'ya çağırıp, ‘‘Seni New Yourk'taki J.F.Kenedy Havalanı'nda ben karşılayacağım’’ deyince FBI tarafından yakalandı.

THY YERİNE DELTA'YLA UÇTU

Cavit Çağlar, eşi Nursel Çağlar'ı New York'a davet etti. Hatta, ‘‘Kızımı da getir. Onu da çok özledim’’ dedi. Eşi Nursel Çağlar, Delta Havayolları'ndan, first class bilet aldığını söyledi. Çağlar'ın kızı, başka işi çıktığı için Amerika'ya gitmekten vazgeçti. Nursel Hanım bu yüzden ailenin işlerini takip eden başka bir kişiyle geleceğini söyledi. Cavit Çağlar telefonda, ‘‘17 Nisan Salı gecesi Türkiye saatiyle 23.00'te J.F.Kennedy Havalanı'nda seni ben karşılayacağım’’ dedi.

LİMUZİNDEN HAPSE

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Oraganize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, Ankara'da FBI görevlileriyle durumu değerlendirdi. ‘‘Şimdi harekete geçme zamanı’’ denilerek operasyon için düğmeye basıldı. Çağlar, eşini karşılamaya limuzinle geldi. Ancak havaalanında önceki geceyarısı gözaltına alındı. Çağlar'ı gözaltına alan FBI yetkilileri, gece saat 00.30'da Ankara'daki Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerini arayarak, ‘‘Cavit Çağlar gözaltına alındı’’ mesajını iletti.

DİRENMEDEN TESLİM OLDU

FBI Sözcüsü Joseph Valiquette, Çağlar'ın direnmeden teslim olduğunu açıkladı. Derhal FBI merkezine götürülerek parmak izi alınan ve tutuklulara verilen numara ile fotoğrafları çekilen Çağlar, önceki geceyi New York ‘Metropolitan Correction Center’ adlı cezaevinde geçirdi.

Kefaletle bırakılabilir

Çağlar'ın ABD'de gözaltına alınması onun kesin olarak iade edileceği anlamına gelmiyor. ABD yasalarına göre katiller bile kefaletle serbest bırakılabiliyor. Çağlar da istenen kefaleti

öderse, tutuksuz yargılanabilecek.

Ankara'dan FBI'ya bilgi aktı

Üç aylık süreçte, Cavit Çağlar'ın çeşitli fotoğrafları, video görüntüleri, parmak izleri, üzerinde taşıdığı Kırmızı Pasaportun numarası, hakkında verilen tutuklama kararları ve isnat edilen suçlarla ilgili belgeler Amerikan makamlarına iletildi. Hatta Çağlar'ın Amarika'da kaldığı adresler bile Amerikan polisine bildirildi. Çağlar'ın son olarak, birlikte iş

yaptığı Yahudi asıllı işadamı Hayim Medine'ye ait New York'taki bir evde kaldığı bildirildi.

Üç ay boyunca telefonu dinlendi

Cavit Çağlar yakalanıncaya kadar üç ay gizli izleme ve takip yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi, Amerikan Federal Polis Teşkilatı'nın (FBI) Ankara'daki görevlileriyle sürekli temas kurdu. İnterpol Dairesi ise eldeki verileri ABD makamlarına

yazılı olarak aktardı.

Kadınlar doğruca kaçaklara götürüyor

Alaattin Çakıcı:

Türk istihbarat birimleri Aslı Ural'la yaptığı telefon görüşmesini dinleyerek bulunduğu yeri saptadı. Fransız polisi de ‘Yakalanmaz’ denilen Çakıcı'yı yakaladı.

Yakup Süt:

Polis, 3 Haziran 1999'da Süt'ün sevgilisi Songül Atuğ'u takip etti. Atuğ Rodos Adası'na kaçmaya hazırlanan Yakup Süt'le buluştu. 2 sevgili tam kaçacaklarken yakaladı.

Haluk Kırcı:

Kırcı, eşi Vesile Kırcı ile yaptığı telefon konuşması sayesinde, 10 Ocak 1999'da yakalandı. Polis, Pendik Kurtköy'de eşiyle birlikte kaldığı evi saptadı ve Kırcı yakalandı.

Cemal Kulaksızoğlu:

Polis, Akın Birdal'a düzenlenen suikastın azmettiricisi Cemal Kulaksızoğlu'nun sevgilisi ile yaptığı telefon konuşmalarını dinledi. Kulaksızoğlu, 1998 Ekim ayında Maslak'taki evde yakaladı.

Kasım Gençyılmaz:

Ankaralı mafya babası Kasım Gençyılmaz'ı yakalamada polise yine sevgili zaafı yardımcı oldu. Münevver Kalaycı'yı takibe alan polis, Gençyılmaz'ı Bolu Gerede'deki bir otelde yakaladı.

Kürşat Yılmaz:

Polis, Yılmaz'ın sevgilisi Figen Gönül'ü takip etti. Gönül, 24 Temmuz 1998'de otomobille Bulgaristan'a gitti. Kafede buluşan 2 sevgili otelde yakalandı.

Hasan Heybetli:

Polis, ünlü kabadayı Heybetli'nin, hasta olan eski eşi Türk sanat müziği sanatçısı Muazzez Abacı'yı ziyarete geleceğini düşünerek, sanatçının Etiler'deki evine pusu kurdu. Heybetli, ziyaret için geldiği evde kıskıvrak yakalandı.

Hüseyin Saral:

Meriç Operasyonu kapsamında, aranan Hüseyin Saral da sevgilisi İkbal Nur Büyüksarıoğlu'nun sıkı takibi sonucu yakayı ele verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!