Güncelleme Tarihi:
Biz, bu kez, farklı bir yerden bakacağız ve 12 kişilik komisyonda yer alan isimlerin, AK Parti içindeki karşılıklarını inceleyeceğiz. Üstelik, bu irdelemeyi yaparken, komisyonda yer alan bazı sürpriz isimler için yapılan, “O arkadaşlar elektrik iletim hattı görevi üstleniyor” esprisinin ne anlama geldiğini de yazacağız.
HUKUKİ ALTYAPIDA‘SUPAP’ GÖREVİ
Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan’ın analizlerine göre, AK Parti’nin, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında oluşturduğu ‘Yeni Anayasa Yazım Komisyonu’nda Çelik’in yanı sıra, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Taha Özhan, Hayati Yazıcı, Şeref Malkoç, Ahmet İyimaya, Abdülhamit Gül, Mustafa Şentop, Burhan Kuzu, Mehmet Uçum ve Mücahit Arslan yer alıyor. Komisyondaki isimlerin siyasi çizgilerine bakıldığında, ‘Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Hayati Yazıcı ve Ahmet İyimaya’nın’ denge unsuru olacağı yorumları yapılıyor. Bu 4 ismin, ortaya atılan önerilerin rejim sıkıntısı yaratmaması ve hukuki altyapı konusunda ‘supap’ görevi üstleneceği konuşuluyor.
Orkestra şefi olan Ömer Çelik’in Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında mekik diplomasisi yürüteceği belirtiliyor. Hukukçu olmamasına rağmen komisyona alınan Mücahit Aslan’ın da Çelik’le beraber ‘ikna ekibi’ görevini üstleneceği kaydediliyor. Ayrıca Aslan’ın, komisyonun yeni fikirlere en açık üyesi olduğu anlatılıyor. Komisyonda, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na en yakın isim olarak da Taha Özkan görülüyor.
Komisyonun diğer üyelerine gelince; üç üye halen fiilen Cumhurbaşkanlığı’na danışmanlık yapan isimlerden oluşuyor. Bu durum siyasette tartışma yaratmadı değil. Mehmet Uçum, Şeref Malkoç gibi resmen danışmanlık görevi bulunan iki ismin, parti çalışmasında bizzat yer almalarının doğru olmadığını söyleyenler bulunuyor. Burhan Kuzu’nun durumu diğer ikisinden biraz farklı. Kuzu, Saray’a danışmanlık görevini fahri olarak yapıyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ile Abdülhamit Gül ise Saray danışmanlarından daha fazla Saray’a yakın isim olarak biliniyor.
AK Parti’nin anayasa yazım komisyonundaki bu tablo, çalışmanın nasıl yürüyeceği ve son kertede kararı kimin vereceğiyle ilgili de fikir oluşturuyor. Başlıkta kullandığımız ‘elektrik iletim hattı’ esprisini yapan AK Partili siyasetçiler de tam da bu noktaya parmak basıyorlar. Saray danışmanlarının komisyondaki görevlerini ‘elektrik iletim hattına’ benzeten siyasiler, komisyonda oluşacak her görüş ve önerinin bu isimler aracılığıyla Saray’a iletileceğini, Saray’ın önerilerinin de aynı iletim hattı üzerinden komisyona ulaştırılacağını belirtiyorlar.
TOPLANTILARDAN ÇOKGİDİP GELMEK YORACAK
Komisyonun çalışma sistemine göre, yapılan çalışmaların bir kısmı daha önce Saray ve Başbakanlık’taki görüşmelerin ışığında toplantının gündemine gelecek. Bir kısmı ise yazım komisyonunda seçenekli hazırlanarak iki makama sunulacak. Anlaşılan, komisyon üyelerini saatler süren toplantılardan daha çok, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında gidip gelmek yoracak.