Güncelleme Tarihi:
Paha biçilemeyen Cimcoz Koleksiyonu'nun mezata çıkışı tartışılıyor
Selah Cimcoz'a ait paha biçilemeyen koleksiyonun açıkartırma yoluyla satışa çıkması tartışmalara neden oldu. Cimcoz'un kızı Emel Korutürk satışla ilgisinin olmadığını söylerken aile üyeleri buna aileye evlenme yoluyla giren yabancıları ve eserlerin apartmanlara sığmamasını neden gösteriyor.
PORTAKAL Sanat ve Kültürevi tarafından 23 Ocak'ta yapılacak olan Osmanlı Sanat Eserleri ve Tablo Müzayedesi, satışa çıkacak eserlerin değerinden çok, koleksiyonun kime ait olduğu ile gündeme geldi. Selah Cimcoz'a ait olan koleksiyonun kızı ve 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün eşi Emel Korutürk tarafından satışa çıkarıldığı yazılmıştı. Korutürk ailesi, bu haberleri yalanladı ve koleksiyonu kendilerinin satışa çıkarmadıklarını söylediler.
NEDEN SATILIYOR
Koleksiyonun satışına sebep olduğu ileri sürülen Emel Korutürk, bu haber üzerine çok üzgün olduğu için aile adına açıklamayı Selah Cimcoz'un torunu Zeynep Tekeli yaptı. Daha önce de böyle bir müzayede yapıldığını söyleyen aile fertleri, bazı açıklamalarda bulundular.
Müşerref Cimcoz, müzayedeye konulan parçaların Selah Cimcoz Koleksiyonu'nun ancak yüzde 30'u olduğunu, biraz da aileye evlenme yoluyla giren yabancı kişiler nedeniyle, bu müzayedelerin zorunlu olduğunu anlattı.
Selah Cimcoz'un mirasçcılarının aralarında hiç bir ihtilafın bulunmadığını, kardeşler arasında bir anlaşmazlığım tamamen yalan olduğunu açıkladılar.
Selah Cimcoz'un çocuklarının adları da şöyle:
Emel Korutürk, Bülent Cimcoz, İbrahim Cimcoz, Saynur Aral ve Fatma Marşal.
ESERLER ORTAK KULLANILMIŞ
Selah Cimcoz öldükten sonra aile bir bölüşmeyi düşünmeden eserleri ortak kullanmış. Hatta tabloları evlerinin duvarlarına sırayla asarlarmış. Böylece tablolar, sanat eserleri, ailede bir sanat ve estetik rotasyonu halinde dolanırmış.
Selah Cimcoz'un 1947'de ölümünden beri bu sanat dostluğu mirasçılar arasında sürüp gitmiş.
Müşerref Cimcoz'dan sonra Selah Cimcoz'un torunu Fatma Marşal'ın kızı Zeynep Tekeli de müzayede konusunda bilgi verdi.
NASIL BAŞLADI?
Selah Cimcoz'un koleksiyonerliğe başlamasına tanıdık bir ailenin mutfağında gördüğü mineli bir sakızlığın, tuzluk olarak kullanılması neden olmuş. Çok beğendiği için kendisine hediye edilen bu sakızlık, koleksiyonun ilk parçası olmuş ve bu merakı daha sonra da devam etmiş.
Zeynep Tekeli, anneannesinin de eşini bu konuda desteklediğini, bir çok kişinin yaptığı gibi, bunları nereye koyacağız diyerek şevkini kırmadığını söylüyor.
Cimcoz'ların üç katlı evleri resimlerle, antika objelerle doluymuş. Tablolar, çeşm-i bülbüller, tombaklar.
SANATÇI DOSTLAR
Selah Cimcoz milletvekilliği sırasında Bedri Rahmi, Nuri İyem, Şükriye Dikmen, Avni Arbaş gibi ressamlarlarla dost olmuş ve onları devlet yardımıyla Anadolu'ya göndermiş. Ayrıca Fikret Mualla'ya bir atölye tahsis etmiş.
Cemil Cem ile birlikte Kalem dergisini çıkaran Selah Cimcoz'un Celal Esat Arseven ile birlikte III. Selim adlı bir tiyatro oyunu da bulunuyor.
İLK MÜZAYEDE DEĞİL
Bu müzayede Salah Cimcoz Koleksiyonu'nun ilk müzayedesi değil. 1970'lerde yapılan müzayedede bir Şehzade yatağı satılmış.
Ailenin müzayede hakkında bir diğer görüşü ise büyük antikaların apartman yaşamına uygun olmadığı. Bunları satmaktan başka çare yok çünkü koyacak yer bulmak hayli güç.