Eşcinselim deyince sempati topladı

Güncelleme Tarihi:

Eşcinselim deyince sempati topladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2001 00:00


Muammer ELVEREN
Haberin Devamı

Chirac, Paris'i 24 yıl sonra hem sola hem de eşcinsel bir başkana kaptırdı

Paris'te pazar günü yapılan Belediye Seçimleri'nin ilk tur sonuçları, Fransız başkentinin onlarca yıllık geleneğini bozacak. 1947'den bu yana De Gaulle'cülerin, 1977'den itibaren de Chirac'çıların elinde olan Paris Belediyesi'nin bundan sonraki başkanı büyük bir olasılıkla sol partilerin ortak adayı Bertrand Delanoe olacak. Ancak geleneğin yıkılmasının tek nedeni bu değil. Delanoe cinsel tercihini üstlenen ve bütün eşcinsel gösterilerde ön saflarda yer alan bir eşcinsel.

FRANSA'da Pazar günü yapılan yerel seçimlerde tüm gözler tarihinde hiçbir zaman sol görüşlü bir Belediye Başkanı tarafından yönetilmemiş olan Paris Belediyesi'ne çevrildi. Parisliler bu seçimlerde yalnızca sol bir belediye başkan adayıyla değil, aynı zamanda eşcinsel bir adayla da ilk kez tanışıyor. Çünkü kamuoyu araştırmalarının seçimlerde favori gösterdiği yeşiller dışındaki sol partilerin ortak adayı Bertrand Delanoe, kendi cinsel seçimini üstlenen bir eşcinsel.

Bertrand Delanoe, bütün seçim kampanyası boyunca rakibi Philippe Seguin'i çok geride bırakacağının sinyallerini verdi. Bir televizyonda ikisini biraraya getiren bir programda, Seguin son derece pasif kalırken, programın hemen ertesinde yayınlanan bir sondaj Delanoe'yi çoktan başkan ilan etti. 1 Mart günü yaptığı bir mitinge 4000 kişinin katılması da, Paris Belediye Başkanlığı'na giden yolun açılmış olduğunun kesin işaretiydi.

Resmi olmayan son sonuçlara göre Delanoe ilk turda oyların yüzde 31'ini, Yeşiller'in adayı Yves Cantassot yüzde 12.3'ünü, Merkez Sağ'ın birbiriyle anlaşamayan iki rakibi Philippe Seguin yüzde 25'ini, Paris Belediyesi'nin şimdiki Başkanı Jean Tiberi ise yüzde 14'ünü aldı. Yeşillerin adayı ikinci turda Delanoe ile tek listede birleştiklerini açıkladı ve sol ikinci tura toplam 43.3 lük bir oy potansiyeli ile girmeyi garantileyip Pembe Paris'e doğru önemli bir yol aldı. Bu durumda, Fransa'da açıklanan yerel seçimlerin ilk tur sonuçlarına göre, ikinci turda büyük bir değişiklik olmazsa, Paris Belediyesi'ni sol partilerin ortak adayı Bertrand Delanoe yönetecek.

EŞCİNSELLERDEN DESTEK

Paris Belediye başkanlığı için verilen oylarının yüzde 14'ünü alan şimdiki Başkan Jean Tiberi'yi, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisi Cumhuriyet İçin Birlik (RPR) aday göstermemiş, Tiberi bağımsız olarak adaylığını koymuştu. Yeşillerin adayı ise ikinci turda Delanoe ile tek listede birleştiklerini açıkladı ve sol cephe, böylece Paris Belediyesi'nin neredeyse son bir yüzyıllık tarihinde en büyük değişimi yaratmış oldu.

Birinci tur sonuçlarından sonra, ikinci tura oldukça şanslı giren Bertrand Delanoe yaptığı açıklamada, gelecek Pazar günü Yeşiller'le birlikte zaferlerini kutlayarak Paris'in anahtarını yüzyıllardır tutan sağın elinden alacağına inandığını söyledi.

Eğer seçim sonuçları Delanoe'nin dediği gibi gerçekleşirse, yıllık geliri 5 milyar dolara ulaşıp Fransa'nın siyasi ve ekonomik dengelerinde önemli ağırlığı olan, bütün dünyandan turistin akıtığı Paris Belediyesi'nin başkanlık koltuğuna oturacak.

Tüm solun desteğinden dışında, daha önce sağ partilere oy verdiklerini açıklayan homoseksüellerden, transeksüellerden ve kadınlardan büyük destek gören Bertrand Delanoe, eşcinsel kimliğini hiç çekinmeden açıklayan adaylardan biri. Delanoe Fransa'da eşcinsellerin yaptıkları bütün gösterilere katılıyor. Son olarak geçtiğimiz aylarda yapılan ve bütün Fransa'daki eşcinsellerle transeksüellerin katıldığı ‘‘Gay Pride’’ gösterilerinde en ön safta yürüyerek arkadaşlarıyla birlikte ‘‘Homoseksüellere destek’’ bandrolünü bizzat taşımıştı. Delanoe'nin adaylığı açıklanır açıklanmaz Paris'teki bütün homoseksüel, lezbiyen ve transeksüel gece klüplerinde destek çalışmaları yapılmış, ‘‘Delanoe'ye eşcinsel olduğu için oy verin’’ çağrısında bulunulmuştu. Fransa'daki 'Gay.com' İnternet sitesi ile homoseksüel dergisi Illico okurlarına çağrıda bulunarak Delanoe için kampanya açtı. ‘‘Paris Gay ve Lezbiyen Merkezi’’ de kadın, erkek bütün eşcinsellerden Paris Belediyesi'nin sol partiler adayı Bertrand Delanoe'yi desteklemelerini istedi. Delanoe'ye seçim kampanyası için açıkladığı programı ya da Sol'un temsilcisi olduğu için oy verenlerin sayısı yüzde 14'ü geçmedi.

BAKANLARDA DÜŞ KIRIKLIĞI

Fransa'da dün, ilk turda 40 milyon seçmen, 231 kent ile 36 bin 565 yerleşim bölgesindeki yönetimleri belirlemek için oy kullandı. Sol partiler Fransa genelinde toplam oyların yüzde 42.2'sini alırken, ılımlı sağ partiler oyların yüzde 48.4'nü topladılar. Sol partiler, büyük kentlerde seçimi önde götürmelerine karşın, küçük ve orta büyüklükteki yerleşim birimlerinde sağ partilerin gerisinde kaldılar. Seçimlerde aşırı sağcı partiler yüzde 3.1, aşırı solcu partiler ise yüzde 2.3 civarında oy alırken, oyların yüzde 4'ü diğer küçük siyasi partilere gitti. Yerel seçimlerin ilk turunda, hükümetin çeşitli kentlerden belediye başkanlığı için aday gösterdiği Yeşiller partisi Başkanı Dominique Voynet, eski Adalet şimdiki Çalışma Bakanı Elizabeth Guigou, Ulaştırma Bakanı Jean Claude Gaysott ve Avrupa işlerinden sorumlu Bakan Pierre Moscovici beklentilerin altında oy aldılar. Yerel seçimlerin ulusal sonuçları aynı zamanda önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin de bir göstergesi olarake kabul ediliyor. Açıklanan sonuçlar Cumhurbaşkanlığı adaylığına soyunmaya hazırlanan Başbakan Lionel Jospin'i pek memnun etmezken, ikinci kez aday olmaya hazırlanan şimdiki Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı sevindirdi.

TÜRKLER'İN ADAYLARI

Yapılan yerel seçimlerin ilk turunda Bordeaux kenti ve banliyölerinde Türk'lerin desteklediği adaylardan Cenon Belediye Başkanı Alain David, Lormont Belediye Başkanı Jean Touzeau ve eski başbakanlardan Bordeaux Belediye başkanı Alain Juppe ilk turda seçilmeyi başardı.

Akıllı ‘gay’i beceriksiz ‘maço’ya tercih ederim

PARİS'in ‘gay’ olduğunu gizlemeyen Sosyalist Parti belediye başkan adayı Bertrand Delanoe'u Türk sosyal demokratlara sorduk. İlk turda yüzde 35 oy alan ve ikinci turda başkanlık koltuğuna oturması beklenen ‘gay’ aday için Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, ‘‘Ben beceriksiz bir maçodansa, akıllı gay'i tercih ederim’’ dedi. Tüm sosyal demokratlar, adayların cinsel tercih ve özel hayatlarının değil, düşüncelerinin önemli olduğunu savundu. Ancak, sosyal demokratlar, ‘ben gay’im' diyen bir adayın Türkiye'de sağlayacağı başarı konusunda kararsızlar.

İşte, sosyal demokratların söyledikleri:

Gürbüz Çapan (CHP-Esenyurt Belediye Başkanı)

Bence bir gay adayın, hiç bir mahsuru yok. Biz insanların kafasına bakarız, diğerleri insanların kendi tercihleridir. Türkiye'de gay bir adaya oy verilir mi? Bunlar zor işler. Siyasal kültürümüz yok, siyasilerin çapkınlıklarıyla daha çok ilgilenebiliyoruz. İnsanların cinsel tercihine, dinine, etnik yapısına bakmadan karar vermek gerekir. Ben beceriksiz bir maçodansa, akıllı gay'i tercih ederim.

Nurettin Sözen (CHP-Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı)

Sosyal demokrat ilkeler evrenseldir, insanın özel yaşamı değil, düşünceleri önemlidir. Bu değerler, Türkiye için başka, Fransa için başka olmaz. Sosyal demokrasiyi içine sindirmiş insanlar, kişilerin özel yaşamını değil düşüncelerini ele alırlar. Paris Belediye Başkan adayı cinsel tercihini söylüyor. Bu belki de onun dürüstlüğü. Gördük, ABD halkı, Clinton'un bir kadınla birlikte olması değil bunu yalanlamasını önemsedi. Bir gay, aday gösterilebilecek noktaya gediyse, üstün nitelikleri vardır, sosyal demokrat taban da ona oy verir. Sosyal demokrasinin değerlerini, cinsel tercihlerle uğraşmakla bağdaştıramıyorum.

Ufuk Uras (ÖDP Genel Başkanı)

Siyaset, cinsel tercihlerle, politik tercihler arasına ayrım koyduğu zaman, Batı standartlarına ulaşabilir. Paris Belediyesi'nin 130 yıl sonra sağın kalesi olmaktan çıkması, adayın cinsel kimliğinden çok, oradaki yolsuzluk ve yoksulluk dönemini kapatma iradesini ortaya koymasından kaynaklandı. Cinsel tercihini özgürce ifade eden insanlar ÖDP saflarında aday oldular. Cinsiyetçi, maço tepkilere hiç kulak asmadık. Türkiye'de de yolsuzluk, yoksunluk devri solla kapatılabilir diye düşünüyorum. Türkiye'de gösteri sanatlarında gay'ler nasıl bir tercih konusuysa, politikada da olabilir. Freud'un ‘Aşırı eşcinsel karşıtlığının gizli eşcinsellik belirtisi’ saptaması bir ölçüde doğruysa, hiçbir toplum için genelleme yapılamaz diyorum.

Robin Hood hayranı

Tunus doğumlu, sol partilerin adayı ve Sosyalist Parti'nin baronlarından biri olarak kabul edilen 52 yaşındaki Bertrand Delanoe, seçim kampanyasında daima halkın içinden biri olduğu imajını vermeye çalıştı, diğer adaylar gibi büyük vaadlerde bulunmadı. Hava kirliliğine karşı araba yerine metro ve bisiklet önerdi. Yolsuzluklarla mücadele edeceğini ve Paris Belediyesi'ni şeffaflaştıracağını açıkladı. Delanoe yılların kurt politikacısı Philippe Seguin'le tartıştığı televizyon programında alçak gönüllülüğü ve sinirlenmeyişi ile sempati topladı. Robin Hood hayranı olduğunu söyleyen Delanoe, homoseksüel olduğunu açıklayınca halkın sempatisini daha da kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!