Eşcinsel 10 Türk, Almanya'da evlilik için başvuruda bulundu

Güncelleme Tarihi:

Eşcinsel 10 Türk, Almanyada evlilik için başvuruda bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2001 01:43

Almanya'da 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren "Eşcinsel Evlilik Yasası" çok sayıda Türk için de umut oldu. PKK'lıyım diyerek oturma izni alamayanlar, bu kez eşcinselim demeyi deniyorlar.

Almanya'nın Köln kentinde 10 Türk, eşcinsel evlilik için başvurdu. Eşcinsellerin avukatı Münevver Fidan, bunlardan birçoğunun eşcinsel olmadığını, daha önce yasadışı örgüt üyesi olarak iltica istekleri reddedildiği için bu yola başvurduklarını açıkladı.

Almanya'da koalisyon hükümetince hazırlanıp 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren ‘‘Eşcinsel Evlilik Yasası’’ çok sayıda Türk için de umut ışığı oldu. Alman vatandaşlarıyla evlenip oturma hakkına sahip olma hayaliyle eşcinsel olduğunu iddia eden 2'si kadın 10 Türk, Köln'de evlilik başvurusunda bulundu.

YASADIŞI ÖRGÜT ÜYESİ

Sözde eşcinsellerin avukatı Münevver Fidan, ‘‘Birçoğu Kahramanmaraş'ın bir kasabasından olan bu kişiler, daha önce yasadışı örgüt üyesi olarak başvurup iltica etmek istemişler, ama kabul edilmedikleri için bu yolu seçmişler. Hepsi gerçek eşcinsel değil. İlk önce çekinerek geliyor ve yeni yasa hakkında bilgi istiyorlar. 'Böyle bir yasa duyduk. Nasıl yararlanırız, evlenirsek, bunu nasıl kanıtlarız, burada kalabilir miyiz?' diye soruyorlar’’ diye konuştu. Bu kişiler arasında iltica başvurusu reddedilenlerin yanı sıra, turist vizesiyle gelip bir daha dönmeyerek kaçak duruma düşenlerin de bulunduğunu belirten Avukat Fidan, şöyle devam etti:

‘‘Amaçları Almanya'da kalabilmek ve yasal statüye kavuşabilmek. Birçoğu anlaşmalı evlilik yoluyla Almanya'da kalma yolunu denemiş, ancak yakalanıp haklarını kaybetmiş. Üstelik, anlaşmalı evlilik yapan çetelere de binlerce marklarını kaptırmış. Bu kez dikkatliler. İsimlerinin açıklanmasını kesinlikle kabul etmiyorlar. 'Yakınlarımız bizi taşlar' diyorlar.’’

Türkiye, eşcinsel evliliği tanımıyor. Almanya'nın bu kişiler hakkında isteyeceği ‘‘medeni hal’’ bilgileri konusunda ne cevap verileceği merak ediliyor. Avukat Münevver Fidan, ‘‘Şu ana kadar birkaçının aile birleşim başvurusunu işleme koyduk. Türkiye eşcinsel evlilikleri tanımıyor. Bu nedenle, başvuruyu yapan eşlerden birinin ya Alman vatandaşı ya oturma izni sahibi ya da ilticasının kabul edilmiş olması gerekiyor’’ diye konuştu.

NAFAKA BİLE ALABİLİRLER

Almanya'da 1 Ağustos 2001'de yürürlüğe giren Eşcinsel Evlilik Yasası'nın eşcinsellere tanıdığı bazı haklar şunlar:

Çiftler aynı soyadını taşıyabilecek.

Çiftlerden birinin önceki ilişkisinden çocuğu varsa, evlendiği arkadaşı da bu çocuk hakkında karar verme yetkisine sahip olacak.

Çiftler ayrıldığında, geliri düşük olan, nafaka talep etme hakkına sahip olacak.

Mal varlığı, başka bir sözleşme yapılmadıysa bölünebilecek. Çıkacak sorunlardan aile mahkemeleri sorumlu olacak.

İçlerinde İki de lezbiyen var

Avukat Fidan, eşcinsel evlilikten yararlanmak isteyen tüm müvekkilleri arasında iki lezbiyenin bulunduğunu söyledi. Kırşehir'in bir köyünden olan kadın müvekkilinin Alman kadın sevgilisiyle evlenmek istediğini belirtti. Avukat Fidan, eşcinsel evliliklerde Almanya'nın sağladığı önemli bir kolaylığa da işaret etti. Fidan, ‘‘Örneğin, Almanya'da evlenen eşcinsellerden biri, Türkiye'den turist vizesiyle de gelmiş olsa, nikahtan sonra hemen oturma izni alabiliyor. Normal evliliklerde ise, Türkiye'den gelen eşin, aile birleşim vizesi başvurusu için Türkiye'ye gitmesi gerekiyor. Bunun yanında, eşcinsel evliliklerde eşlerden biri Alman vatandaşı ise, diğeri de kısa sürede Alman vatandaşlığına geçebiliyor‘‘ dedi. Adlarının açıklanmasını istemeyen eşcinsellerin en büyük korkusu ise, evlilik başvurusu yaptıklarını kendilerini tanıyan birinin duyması. Türkiye'de eşcinselliğe kötü gözle bakıldığını söyleyen yetkililer de bu konuda hassas olduklarını belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!