Esas kıyamet bu yıl kopacak

Güncelleme Tarihi:

Esas kıyamet bu yıl kopacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 00:00

Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından European Council on Foreign Relations, yeni yıla ait öngörülerini sıraladı. ECFR’ye göre AB içinde küçük ülkelerin etkisi artacak, Suriye’de şiddet yayılacak, Mısır yeni dönüşümlere hazır olmalı. Irak krizi ise Ankara’nın başını ağrıtmaya devam edecek. İşte dünyada 2013 öngörüleri.

Haberin Devamı

AB’de ‘küçüklerin’ yılı: Euro ve Schengen bölgesinde tehdit büyüyor. Daha az rekabet, daha az büyüme, tüketici fiyatlarında artış beklemek gerekiyor. AB’nin büyük ülkeleri krizi çözmeye odaklanırken; Polonya, İsveç gibi görece küçük ülkeler Birlik’in dış politikasında belirleyici rol üstlenecek. Bu arada kriz nedeniyle Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde teknokratlara teslim edilen ülke idareleri, yeniden karizmatik liderlerin eline geçecek.

Kuzey Irak, Ankara’yı zorlayacak: Suriye’nin içsavaşı sona ermeyeceği gibi, çatışmanın çerçevesi bölgeye doğru yayılacak; istikrarsızlık artacak. Kürt hareketi genişleme fırsatı bulacak. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasındaki kriz ise Ankara, Suudi Arabistan ve Katar arasında çatlaklar oluşmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Arap Sokağı’nda dönüşüme devam: Mısır ve Tunus’ta yaşanan gelişmeler, Müslüman Kardeşler ve diğer İslami hareketlerin, seçmenlerin gündelik taleplerine yanıt vermekte zorlandığını kanıtladı. Bu durum, siyasi İslam ile radikal İslam arasındaki anlaşmazlığın derinleşmesine neden olacak.

Putin yönetemez hale gelecek: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, farklı güç odaklarını birbirine kırdırıp hep üstte kalma metodunu uygulayamaz duruma gelecek. Petrole bağlı ekonomi yavaşlarken, Rusya tökezleyecek. Sonuçta Suriye, NATO, ABD ile ilişkiler gibi konulardaki diplomatik esneme süreci zarar görebilir ve yeniden “defansif/agresif bir tutum” benimsenebilir.

Afrika karışıyor: Afrika’da artan El Kaide tehdidi nedeniyle Fransa’nın bölgedeki askeri varlığı güçlenecek. İlk sinyaller dün geldi. Fransa Savunma Bakanlığı, isyancı gruplarla mücadele eden Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çözüme katkı sağlayacağını açıkladı. BM Güvenlik Konseyi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki M23 hareketi ile Demokratik ve Özgürlükçü Ruanda Güçleri’ne (FDLR) silah ambargosu uygulama kararı aldı. Mali ise “Başkente doğru ilerlemeyi sürdüren isyancılara karşı harekete geçmek için aylarca beklemeyeceğiz” diye açıklama yaptı.

Çin paradoksu: Yükselen güç Çin her alanda yeni bir görüntü veriyor ama yöneticileri hâlâ eski kafada. Ülke içinde yaşanan siyasi baskılar artarken, yeni Çin, büyüyen eşitsizlikler sorununu nasıl çözecek, küresel ekonomi alanındaki yayılmasını nasıl arttırabilecek? Yarım milyar Çinli internet kullanıcısını, giderek katılaşan bir siyasi sistem ve saldırganlaşan bir dış politikayla susturmak mümkün olamayacağına göre, tansiyon yükselecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!