Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 10:12
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 11 yıllık iktidarının en zorlu kriziyle karşı karşıya. Ülkedeki şehirlerden biri hükümet karşıtı protestocuların elinde, huzursuzluk ise hızla diğer şehirlere de yayılıyor. Bu durumun önüne geçmek için çeşitli reformlar gerçekleştirmek zorunda kalan Esad'ın bugün son olarak çoğunluğu İslamcı 200'den fazla tutukluyu serbest bıraktığı bildirildi.
Geçtiğimiz hafta boyunca Suriye’nin güneyindeki Dera şehrinde yaşanan protestolarda onlarca kişi hayatını kaybetti. Son olarak dün 20 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Bu durumun Arap dünyasının en sıkı kontrol edilen ülkelerinden biri olarak görülen Suriye’de bundan birkaç ay önce yaşanması imkansızdı. Dahası başkent Dera ve 1982’de Hafız Esad’a bağlı kuvvetlerin Müslüman Kardeşlerin başlattığı silahlı bir ayaklanmayı bastırmak amacıyla girdiği ve binlerce kişiyi öldürdüğü Hama şehrinde de protestolar düzenlendi. Hükümet yetkilileri silahlı muhaliflerin gösterilerde rol oynadığını öne sürerek güç kullanımının meşru olduğunu belirtti. Gazetecilerin şehre girişi yasak olsa da bir Reuters muhabiri Dera’da on binlerce kişinin gösterilerde ölenlerin cenazelerine katıldığını söyledi. SURİYELİLER DE ÖZGÜRLÜK" DEDİMısır ve Tunus’taki otoriter yönetimlere karşı düzenlenen başarılı ayaklanmalardan ilham alan Suriyeliler de “Özgürlük” sloganları attı. Bu sabah itibarıyla Dera’daki camilerde bugün cenazesi yapılacak “şehitler”in adları duyuruldu. Belediye görevlileri göstericilerin yıktığı Hafız Esad heykelinin yıkıntılarını topladı. Bir insan hakları avukatı ise bugün yaptığı açıklamada Suriyeli yetkililerin Sednaya hapishanesinden, çoğunluğu İslamcı, 260 kişiyi serbest bıraktığını söyledi. Avukat, “Bu tutuklular cezalarının dörtte üçünü çekmiş ve serbest kalma hakkı kazanmış kişiler ancak daha önce böyle uygulamalar söz konusu olmazdı” dedi. ESAD İÇİN REFORM DOĞRU
SEÇİMUluslararası Kriz Grubu’nun dün yayımlanan Suriye raporunda, İngiltere’de eğitim almış 45 yaşındaki lider Esad’ın, çatışmadan kaçınmak için halkın iyi niyetine güvenip siyasi ve ekonomik reformları gündeme getirebileceğini söyledi. Raporda, “Suriye şu an liderliğini belirleme noktasında. Ortada sadece iki seçenek var: Birincisi, Suriye halkını rejimin ciddi bir değişimi hayata geçirebileceğine ikna edebilecek, acil ve muhakkak riskli bir siyasi girişim. Diğeri ise baskının artırılması ile kanlı ve yüz kızartıcı bir sonla karşı karşıya kalınması” denildi. Uluslararası kamuoyunda göstericilere açılmasıyla ilgili olarak ciddi bir kınama söz konusu. Ancak analistler, güçlü bir savunma yapısı ve iran’la sağlam bir ittifakı olan Suriye’nin Libya’dakine benzer bir dış müdahaleyle karşı karşıya kalma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.