Güncelleme Tarihi:
Suriye’de 22 aydır devam eden ve 60 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmalar sırasında halkın önüne nadiren çıkan Esad’ın tarihi konuşması TSİ. 12.00'de başladı.
Esad, "Kanımız canımız Beşar'a feda" sloganlarıyla salona girdi ve ayakta alkışlandı. Esad'ın sözleri de zaman zaman alkışlarla ve sloganlarla bölündü.
Konuşmanın sonunda Esad'a sevgi göstermek isteyenler Şam Opera Salonu'nda izdiham yarattı. Esad'ı köşeye sıkıştıran kalabalık "Ebu Hafız" (Hafız'ın oğlu) diye sloganlar attı. Güvenlik görevlileri Esad destekçilerini uzaklaştırmak için devreye girerken, Suriye lideri yüzünde bir gülümsemeyle el salladı.
ACIDAN UMUT DOĞDU
Sözlerine, “Acının Suriye'nin dört bir yanına yayıldığı günlerde bir araya geldik, acıdan umut doğdu. Sokaklarımızda güvenlik kalmadı. Suriye benzersiz bir saldırıyla karşı karşıya. Suriye'yi korumak için bu saldırıyla yüzleşmeliyiz. Hep birlikte Suriye'yi savunmalıyız” diyen Esad, ülkesindeki çatışmanın halk ile katiller, Suriye ulusuyla düşmanlar arasında olduğunu söyledi.
DAVUTOĞLU: BELLİ Kİ RAPORLARI OKUMUŞ |
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esad'ın konuşmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra, bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil” dedi. Konuşmayı dakika dakika takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, “Özetle şunu söylemem gerekiyor. Maalesef, Esad ne Ortadoğu'da olanları ve Ortadoğu halklarının o haklı taleplerini, ne de kendi ülkesinde iki senelik büyük yıkımın sorumlularını anlamış görünüyor” diye konuştu. Esad'in Suriye halkının gönlüne hitap etmediğini, taleplere yönelik anlamlı bir çerçeve sunmaktan uzak olduğunu anlatan Davutoğlu, sorumluluğun sadece dış güçlerde aranmaması gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Şehirleri bir yıkıma dönüştüren İkinci Dünya Savaşı'ndaki gibi hava bombardımanını dışarıdan gelenler mi yaptı? Halep'in, Humus'un o görüntüsü açıklanabilir mi? Hangi meşru yönetim kendi halklarını, şehirlerini bombalayarak bu yıkımı gerçekleştirebilir? Bütün bunlarda kendi sorumluğunun dışına çıkarak tarihi süreçle ilgili yaptığı tespiti yanlış. Demek ki bir odaya kapanmış, aylardır sadece kendisine gelen ve kendisine yaranmak için sunulan istihbarat raporlarını okumuş. Eğer Suriye halkına vaat ettiği bir şey varsa, bu şehirleri dolaşsın. Bu açıklamaları kapalı salonda değil, kendi halkı içinde yapsın.” Esad'ın teklif ettiği yöntemin daha önce de konuşulduğuna dikkat çeken Davutoğlu, iki yıl önce kendisiyle görüştüklerinde 14 maddede benzer hususların bulunduğunu anlattı. Davuoğlu, “O zaman bu kadar büyük yıkım yaşanmamışken harekete geçilmiş olsaydı, o zaman da referanduma, seçime gidilirdi. Ama artık yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti. Şimdi söylediğinde yeni bir şey yok. Aylar önce bize söylediğinin aynısı ama o günden bu yana yaşananlar değişti. O zaman 3-5 bin civarında ölüm vardı. Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil.” |
CİHAT ÜLKESİ
Esad şöyle devam etti: “Dışarıdan gelen radikaller teröristlere liderlik ediyor. Biz bu radikal cihatçılarla savaşıyoruz. Bunların çoğunluğu Suriyeli değil, El Kaide bağlantılı. Radikaller Suriye'yi bir ‘cihat ülkesi’ne dönüştürmek istiyor. İsyancıları yenmek imkansız değil. İsyancıları destekleyerek Suriye'yi bölmek ve zayıflatmak için bölgesel bir plan var. Batı direnişe zarar vermek için Suriye'de olan biteni istismar etmek istiyor. Ben Rusya, İran ve Çin'e destekleri için teşekkür ediyorum.”
Sürgündeki muhalefetin de Suriye'ye yönelik saldırıların bir parçası olduğunu belirten Esad, “Yabancıların saldırılarını püskürtmek amacıyla topyekun bir savaş halindeyiz. Reformlar ve terörle mücadelenin bir arada yürümesi gerekiyor” dedi.
KUKLALAR VE KUKLA OYNATICILAR
Esad konuşmasında Batı’yı ve Suriyeli isyancıları da çok ağır bir dille eleştirdi.
“Siyasi diyalog kurmak istedik ama karşımızda bir muhatap bulamadık. Biz kuklalarla [Suriye muhalefeti] değil kuklaları oynatanlarla [Batı] diyalog kurmak istiyoruz. Batı diyalog kapısını kapattı. Ülkelerini yabancılara satmayanlarla diyaloğu sürdürürüz” diye konuşan Esad bir de barış girişimi planı sundu.
Esad'ın girişimi ana hatlarıyla şöyle:
Yabancılar teröristleri silahlandırmaya son verirse, Suriye ordusu da askeri operasyonları durduracak. Ardından bir "ulusal diyalog konferansı" kurulacak ve Suriye'nin birliğini sağlayacak bir ulusal metin kaleme alınır. Bu metnin bir referandumla onaylanacak. Ardından geniş kapsamlı katılımla kurulacak bir hükümetle seçimlere hazırlık yapılacak.
Bu siyasi çözüm planı kapsamında bir genel af da yer alacak. Ancak bu plan terörle mücadeleye bir son verilmesi anlamına gelmiyor. Geçişin "anayasal kanallar" aracılığıyla [seçimler] gerçekleşmesi gerekiyor.
Suriye’ye dışarıdan müdahale etmek isteyenler olduğunu da belirten Esad, Suriye kendisine verilen tavsiyeleri dinler ama kimseden emir almaz” dedi.
Sözlerini, “ülkesini savunurken ölen her askeri rahmetle anarak” tamamlayan Esad, “Suriye bu sürecin sonunda önceden olduğundan daha da güçlü olacak. Golan'ı unutmayacağız, Filistin davamızdan ayrılmayacağız. Direnişi desteklemeye devam edeceğiz. Onların kurşunları bizi korkutamaz” diye konuştu.
RUSYA BASINININ İDDİASI
Bazı Rus kaynaklar konuşma öncesinde Esad’ın hangi şartla ve ne zaman iktidardan çekilmeye hazır olduğunu duyuracağını öne sürmüştü.
Newsru haber sitesinin, “Suriye kriziyle ilgili dünyayı bugün büyük sürpriz bekliyor” başlığıyla verdiği ve Lübnan’daki istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Esad ilk önce Suriye içinde ve etrafında durum değerlendirmesi yapacak. Birkaç ay önce yenmeyi amaç edindiği muhalefet güçlerinin üstesinden gelemediğini kabul edecek. Suriye’nin iç savaşın sürmesi halinde parçalanabileceği uyarısını yapacak ve iktidardan çekilme koşullarını açıklayacak” denilmişti.
Ancak Esad konuşmasında böyle bir şey söylemediği gibi, terörle mücadelede kararlılığının altını çizerken, 2014'te iktidardan çekileceği haberlerini de "boş rüyalar" olarak nitelendirdi.
AYLARDIR KONUŞMUYOR
Son olarak Haziran 2012’de parlamentoda resmi bir konuşma yapan Esad, burada “Eğer birlikte çalışırsak bu durumun sonunun yakında geleceğini söyleyebilirim” demişti.
Esad'ın son konuşması da Kasım ayında Rusya'nın İngilizce yayın yapan televizyon kanalı RT'de olmuştu.