Güncelleme Tarihi:
Lavrov'un, Esad'la yaptığı görüşmede Suriye Devlet Başkanı'na, "Tüm ülkelerin liderleri, sorumluluklarının farkında olmalıdırlar. Sen, kendi sorumluluklarının farkındasın" dediği bildirildi.
Rus ve Suriye resmi haber ajanslarının bildirdiğine göre, Lavrov görüşmede ayrıca, "Arap halklarının barış ve mutabakat içinde yaşaması bizim çıkarımızadır" ifadesini kullandı.
Suriye'deki krizin dış müdahaleden uzak bir şekilde çözüme kavuşturulması için uzlaşma sağlanması gerektiğini belirtten Lavrov görüşmenin ardından yaptığı açıklamadaysa, Esad'ın ülkesindeki "şiddeti kaynağından sona erdirme sözü verdiğini" söyledi.
ESAD REFERANDUM TARİHİNİ AÇIKLAYACAK
Rusya Dışişleri Bakanı, "Suriye'deki tüm siyasi güçlerle diyaloğa hazır olan Esad'ın anayasa referandumu tarihini yakında açıklayacağını" sözlerine ekledi.
Esad ile "çok faydalı bir görüşme yaptığını" söyleyen Lavrov, Suriye'nin Arap Birliği misyonunun genişlemesini istediğini de belirtti. Lavrov, Rusya'nın Arap Birliği planına dayalı çözüme hazır olduğunu ifade etti.
Lavrov'a Suriye ziyaretinde, Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Mihail Fradkov da eşlik ediyor. Lavrov ve Fradkov, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in talimatı üzerine Esad ile görüşmek için Suriye'ye gitmişti.
Görüşmenin, Rusya ve Çin'in 4 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını veto etmelerinin hemen ardından gelmesi, buluşmanın önemini artırmıştı.
LAVROV'U BÖYLE KARŞILADILAR / FOTO GALERİ
BİNLERCE SURİYELİ ALKIŞLARLA KARŞILADI
Şam'da ellerinde Rusya ve Suriye bayrakları taşıyan binlerce kişi, Lavrov'u alkışlarla karşılayarak, Moskova'nın Esad'a verdiği destek için teşekkür etti.
Lavrov'un konvoyunun, Mazzeh Caddesi'nde Esad destekçilerinin içinden kendine yol açarak ilerlerken zorlandığı görüldü. Konvoya eşlik eden halkın elindeki "Teşekkürler Rusya ve Çin" yazılı pankartlar dikkati çekti.
ŞAM'A DİPLOMATİK DARBE
Esad-Lavrov görüşmesinin gerçekleştiği saatlerde İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika'nın Şam büyükelçilerini istişareler için geri çağırdığı bildirildi.
Körfez İşbirliği Konseyi'ne (KİK) üye olan Arap ülkeleri de Şam'daki büyükelçilerini çağırdı. Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yapılan ortak açıklamada, aynı zamanda Suriye elçilerinin bu ülkelerden ayrılmaları istendi.
Dün de İngiltere, Şam Büyükelçisi'ni görüşmeler için Londra'ya çağırmış, ABD ise Suriye'deki büyükelçiliğini kapatma kararı aldığını açıklamıştı.
AB TEMSİLCİLERİ KALACAK
Avrupa Birliği (AB) ise birçok Avrupa ülkesi ve ABD'nin aksine, Suriye'deki temsilcilerini geri çağırma niyetinde olmadığını bildirdi.
AB'nin dış politika sözcüsü Michael Mann, "şu an temsilcilerin çekilmesi ve temsilciliğin kapatılması planının bulunmadığını" belirtti.
Mann, "bilgi almak için özgür basının bulunmaması nedeniyle bölgede temsilcilerin kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu düşündüklerini" vurguladı.