Güncelleme Tarihi:
Erzurum’da meydana gelen depremde yıkılan ve hasar gören ev sayısının 70 olduğu belirlendi.
Pasinler ilçesine bağlı Yukarı Çakmak Köyü’nde 10’u ağır hasarlı 36, Ağcalar Köyü’nde 6, Çiçekli Köyü’nde 9, Çamlıca Köyü’nde 2 ve ilçe merkezinde 8 ev hasar gördü.
Tekman ilçesine bağlı köylerden ise, Aşağı Hanbey Köyü’nde 4, Deliler Köyü’nde 1, Molla Mehmet Köyü’nde 3 ve Taşkesen Köyü’nde 1 ev ile Deliler Köyü’nde bir ahır yıkıldı.
Yetkililer, depremde hasar gören evlerde can kaybının olmadığını kaydettiler.
KIZILAY'IN YARDIM KONVOYU YOLA ÇIKTI
Türkiye Kızılay Derneği, bir yardım konvoyunun Erzurum’da meydana gelen deprem felaketinde zarar gören Pasinler’e hareket ettiğini bildirdi.
Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erzurum Kriz Masası’nın talebi ve Pasinler Kaymakamı Selim Çapar ile Kızılay Afet Merkezi’nin yaptığı telefon görüşmesine istinaden, 100 çadır hasar bölgesine tahsis edildi. Bu çadırları ulaştırmak üzere 1 TIR, 1 personel taşıyıcı araç ve 10 personel görevlendirildi. Çadır yüklü Kızılay yardım konvoyu, saat 19.00’da Erzurum-Dumlu Depo’dan yola çıktı.
Çadırların Kızılay personeli tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılarak kurulacağı belirtildi.
Açıklamada, Kızılay’ın bölgeyi taramaya devam ettiği, ortaya çıkabilecek diğer ihtiyaçlar için Erzurum-Dumlu Bölge Depo ile Elazığ Bölge Deposu personelinin teyakkuz haline geçirildiği kaydedildi.
Bölgedeki afet müdahale malzemesinin 15 bin afetzedenin acil barınma ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu belirtildi.
ÇADIRLAR DAĞITILMAYA BAŞLANDI
Erzurum’da meydana gelen depremden sonra hasar tespit çalışmalarına ve deprem bölgesindeki köylere çadır dağıtılmaya başlandı.
Erzurum Valisi Derya Kadıoğlu, depremden en fazla etkilenen Pasinler ilçesinin Yukarı Çakmak ve Yavuzlu köylerinde incelemeler yaptı. Yukarı Çakmak Köyü’nde depremden hasar gören ev ve ahırlarda inceleme yapan Kadıoğlu, hasar tespit çalışmalarına başlandığını, çalışmaların yarın da süreceğini ifade etti.
Depremden sonra Sivil Savunma ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini kaydeden Kadıoğlu, Kızılay’ın yolladığı 100 adet kışlık çadırın depremde evleri hasar görenlere dağıtılacağını ifade ederek, "Kimse açıkta kalmayacak. Gıda yardımı da yapacağız" diye konuştu.
Yukarı Çakmak’a 50, Çiçekli’ye 10, Çamlıcaya’a 5 ve Ağçalar’a 6 çadır dağıtılacağını bildiren Kadıoğlu, şunları söyledi:
"Deprem sonrası tüm köylerimiz tarandı. Hasar gören köyleri belirleyerek hemen yardım ekiplerini yola çıkardık. Bazı köylerimizde yıkık binalar bulunuyor. Bazı konutlarda ise çatlaklar var."
DEPREM KORKUTTU
Bu arada, depremin hissedildiği köylerde vatandaşlar hala depremin şokunu yaşıyor.
Panik halinde köy meydanına toplanan köylüler, köye gelen yetkililere meydana gelen maddi hasarı anlatmaya çalıştılar.
Yukarı Çakmak Köyü Muhtarı Ethem Adıgüzel, "Büyük bir korku yaşadık. Umarım bir daha böyle bir felaket yaşamayız" dedi.
Köyde yaşayan Hasan Kaya da, deprem anında yaşadığı korkuyu kelimelerle anlatamayacağını söyleyerek, "Büyük bir gürültü oldu ve yaşadığımız sarsıntı bizleri çok korkuttu" şeklinde konuştu.
ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
Valilik'te oluşturulan ''Kriz Masası''ndan yapılan açıklamaya göre, depremin ardından 4 artçı sarsıntı meydana geldi. Açıklamaya göre, artçı sarsıntıların en büyüğü 2.4 büyüklüğünde kaydedildi. Sarsıntılar, 16.43, 16.47, 16.50 (2.4), 17.15 saatlerinde meydana geldi.
AYDIN: UZUN SÜREDİR BİR DEPREM BEKLENİYORDU
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Aydın, Erzurum’da bugün meydana gelen sarsıntıları "bir anlamda sevinerek karşılamak" gerektiğini belirterek, "Doğu Anadolu Fay Hattı’nda uzun süredir bir deprem bekleniyordu" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Aydın, Palandöken Fay Hattı’nı yaklaşık bir aydır sürekli izlediklerini, Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki suskunluğun bir gün biteceğinin beklendiğini, ancak depremin nerede ve ne zaman olacağının bilinemediğini söyledi.
Erzurum’da bugünkü sarsıntıları bir anlamda sevinerek karşılamak gerektiğini kaydeden Aydın, "uzun süren suskunluğun iyi olmadığını" belirterek, şunları söyledi:
"Aletsel büyüklükleri 5’ten küçük olan depremler faylardaki enerjinin boşalmasını sağlıyor. Bu nedenle bugün meydana gelen sarsıntıları sevinerek karşılamak gerekmektedir. Bugünkü deprem, 1983 Horasan Depremi’nin olduğu bölgede meydana gelmiştir. Aletsel büyüklüğüne göre sarsıntı, Erzurum’un Pasinler ve Horasan ilçeleri ile şehir merkezinde de Yenişehir, Yıldızkent, Dadaşkent semtleri ve Şükrüpaşa Mahallesi’nde fazla şiddette hissedilmiştir."
Doğu Anadolu Fay Hattı’nda bugün meydana gelen depremin rutin bir deprem olduğunu ifade eden Aydın, Erzurum şehir merkezi ile Pasinler Ovası’nın çöken havzada olduğunu, bu nedenle buralarda depremlerin şiddetinin daha fazla hissedildiğini bildirdi.
"ERZURUM BİRİNCİ DERECEDE DEPREM KUŞAĞINDA"
Aydın, Erzurum’un daha önceleri 2. derece deprem kuşağında olduğunun açıklandığını, bunun yanlış olduğunu belirterek, "Erzurum’un birinci derecede deprem kuşağında olduğu gerçeğini artık herkes kabullenmeli" dedi.
Bu gerçekle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, "Buna göre tedbir almalıyız, yapılaşmada, yer tespitinde kesinlikle ihmale gidilmemeli ve depremle yaşamasını öğrenmeliyiz" diye konuştu.