Erzurum:Sevginin gücü iktidara karşı

Güncelleme Tarihi:

Erzurum:Sevginin gücü iktidara karşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2004 01:29

Erzurumlu bir seçtiğini bir daha seçmez derler ama bu kez öyle olmayabilir. Şimdiki belediye başkanı ve MHP'nin başkan adayı Mahmut Uykusuz, müthiş seviliyor ve sayılıyor. Adı partisinin çok üzerine çıkmış. Sanki MHP'nin adayı o değil de, MHP onun partisi gibi.

Haberin Devamı

Beni Palandöken'den kente indiren genç taksicinin sözleri çok etkileyici:

‘‘Ağabeci ben AKP'liyam. Ama büyükşeherde oyim Mahmut becindir. Ey başganlıh yapti. AKP'yi tutiram diye oyimi ona vermezsem ayip olir.’’

Mahmut Uykusuz
49 yaşında. Yüksek ziraat mühendisi. Ağır kış koşullarına rağmen, belediye iyi çalışıyor. Her yerde başkanın izi var.

Seçim broşürü yaptıklarıyla dolu. Yapacakları da bir o kadar...

Erzurum Doğan Haber Ajansı'ndan Orhan Bozkurt anlattı. Başkan kentin cadde ve sokaklarını çiçeklerle donatmaya karar vermiş. İlk etapta 40 bin çiçek dikmiş. Dadaşım koparmış. Bu kez 80 bin tane dikmiş. Dadaşım yine koparmış. 120 bin tane dikmiş... Dike dike kopartmamayı öğretmiş. Şimdi toprağın altındaki tohumlar ilkbahar güneşini bekliyor.

* * *

AKP'nin başkan adayı Ahmet Küçükler. 34 yaşında. Avukat. AKP'li için bile büyük sürpriz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Süreyya Polat (İstanbul Büyükşehir Belediyesi İGDAŞ Genel Müdürü), Prof. Dr. Erol Oral (Atatürk Üniversitesi eski Rektörü, AKP Kurucular Kurulu üyesi), Ekrem Önal (Devlet Demir Yolları eski Genel Müdürü) gibi isimlerin arasından Ahmet Küçükler'i aday yaptı. Bu adaylığın arkasında Mahmut Orhan Kişioğlu'nun (Erzurum İl Genel Meclisi üyesi, Milli Selamet Partisi'nden beri o kulvarda aktif siyasetçi) olduğu söyleniyor. Yine söylentiye göre Erdoğan, Kişioğlu'nun bir dediğini iki etmiyor, kente her gelişinde de evinde ziyaret ediyor.

Genel seçimde AKP Erzurum'dan tulum çıkarmış. Yani 7 milletvekilliğinin hepsini almış. Erzurum koyu AKP'li ve Tayyip Erdoğan hayranı ama. Erdoğan'ın, bazı partililer tarafından ‘‘dayatma’’ gibi görülen tercihi ters tepebilir ve AKP'den bile Mahmut Uykusuz'a oy kayabilir.

Fakat seçimlere kadar Ahmet Küçükler kendini partiye ve Erzurumluya tanıtır, projelerini anlatırsa erozyonu önleyebilir.

* * *

CHP'nin başkan adayı Volkan Gencal. 40 yaşında. Piyade Yüzbaşı iken emekli olmuş. Çok sevilen, neşe kaynağı bir kişilik. Kış turizmi konusunda uzman. Vizyonu geniş. Üstelik dersini iyi çalışmış. Mahmut Uykusuz rüzgárı ve AKP'nin gücü yüzünden kendine şans vermeyenlere şunları söylüyor:

‘‘Yıllarca halkı bu şekilde uyuttular. CHP'nin Erzurum'da gücü yokmuş, oylar boşa gidermiş diye. Ama bu kez öyle olmayacak. Çünkü Erzurum iyiyi ve farklıyı arar bulur. Biz kendimize güveniyoruz ve bu işte varız.’’

AKP ile Mahmut Uykusuz yarışıyor. Uykusuz burun farkıyla önde gibi. CHP'de bir toparlanma gözüküyor. Adayları da donanımlı ama aradan sıyrılması zor. Mehmet Ağar DYP'ye Erzurum'da da bir toparlanma getirmiş ama başkanlık koltuğu çok uzakta görünüyor. Hepsi bir yana Erzurum bu kez çok şanslı. Çünkü adayları çok iyi. Seçimi kim kazanırsa kazansın Erzurum kazanacak.

Dadaş yemini

AŞAĞIDAKİ Erzurum Yemini'nin altına sohbete katılan 3 başkan adayı da imzalarını attılar. İşte o yemin:

ÖZELLİKLE BAŞKANLIĞIM SIRASINDA; Çalmayacağıma, çırpmayacağıma, rüşvet almayacağıma ve göz yummayacağıma, parti ayrımı yapmadan halkım için çalışacağıma, Palandöken'inden Tortum Şelalesi'ne, Oltu Kalesi'nden Aziziye Tabyası'na bütün tarihi ve çevresel değerleri koruyacağıma, ormanı kollayıp ilimi ağaçlandıracağıma, estetik ve mimari zenginliğe önem vereceğime, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.

Hürriyet’ten cağ ziyafeti

Hürriyet'in Erzurum İl Sözcüsü değil miyim, topladım başkan adaylarımı bir güzel ziyafet çektim. Bir Erzurum çınarı Mithat Turgutcan (Erzurum Kızılay Şubesi Fahri Başkanı) muhteşem şöminesini tutuşturdu, Gelgör Kebap'ın sahibi Şakir Aktaş cağı ateşe vurdu, Muammer usta (Tanhaş) o muhteşem suböreği ve kadayıf dolması tatlılarıyla sohbete tat kattı. Dışarısı kar ile boran, içeride fıkralar, şakalar... Konu Erzurum. MHP'lisi, AKP'lisi, CHP'lisi... Hepsi dadaş, hepsi Erzurum için el ele... Bir DYP'li başkan adayım Sadullah Kaya yok. Mazereti varmış. Çok istiyor ama gelemiyor.

Koltuk muhabbeti

HEM Mahmut Uykusuz'un, hem Volkan Gencal'ın elinden sigara düşmüyor. Çekim yapılırken kesinlikle izin vermiyorum, kötü örnek olmasın diye. Çekim biter bitmez hemen saldırıyorlar. Volkan Gencal atılıyor:

Ya başkan sen başkan olmadan önce de böyle mi içerdin? İçmiyor yiyorsun sigarayı?

Eskiden bu kadar değildi. Başkanlıktan sonra artırdım. Kötü oldu.

E bak gördün mü. Demek ki başkanlık sana yarar getirmiyor. Benim lehime çekil. Sana söz veriyorum. Bütün projelerini devam ettireceğim.

Sen çekil, stresim azalsın daha az içeğim...

O sırada köşesinde sessizce bu sigara diyaloğunu izleyen AKP'nin genç adayı Ahmet Küçükler fırsatı kaçırmıyor:

Ben içmiyorum. Koltuk sağlığınızdan daha mı önemli. Bırakın bana, rahatınıza bakın...

YARIN: DENİZLİ, ERZİNCAN, ÇANKIRI, BATMAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!