A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 10:17
Türkiye'nin üçüncü Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Osmaniye Korkut Ata ve Bahçeşehir Üniversitelerinden sonra Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) açılacak.
Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yapıcı, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir yıldır Erciyes Üniversitesinde Enerji Mühendisliği Bölümünün açılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, önerinin YÖK onayına sunulduğunu ve 2010–2011 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlanacağını bildirdi.
Prof. Dr. Yapıcı, enerjinin üretimin ve kalkınmanın ana girdilerinden ve toplumun refahının yükselmesinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu, son yıllarda dünyanın petrol, doğal gaz ve kömür gibi sınırlı fosil yakıt kaynaklarının azalmaya başlamasıyla enerjiye olan talebin arttığını kaydetti.
Sanayileşen ülkelerin çevre problemlerinin giderek ön plana çıkması ve petrol fiyatlarının değişiklik göstermesi gibi faktörler de gözönüne alındığında, gelecek yıllarda yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulacağını belirten Prof. Dr. Yapıcı, “Dünyada enerji kaynaklarının azalması, enerji alanında yapılan çalışmalara önem kazandırıyor” dedi.
Türkiye'nin, coğrafi konumu nedeniyle 21'inci yüzyılda bir enerji koridoru haline geldiğini, bu durumun enerji alanında yapılan bilimsel çalışmaları ve Enerji Sistemleri Mühendisliğinin önemini daha da artırdığını ifade eden Prof. Dr. Yapıcı, şunları söyledi:
“Bütün bu nedenlerden dolayı, bugüne kadar ülkemizde tüm enerji sistemlerini içine alan Enerji Mühendisliği veya Enerji Sistemleri Mühendisliği gibi bölümlerin yaygın olmaması büyük bir eksikliktir. Üniversitemizde açılacak olan Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü ile toplam bölüm sayısı ülkemizde üçe ulaşacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu sayının artması neredeyse bir zorunluluktur.”
Açılacak olan ERÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde, her türlü enerji kaynağı için enerjinin kullanılması, dağıtımı ve dönüşümü gibi konularda lisans ve lisans üstü seviyesinde eğitim-öğretim verileceğini bildiren Prof. Dr. Yapıcı, şöyle devam etti:
“Bu bölüm sayesinde, işgücü piyasasının gerektirdiği temel becerilere sahip mühendisler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Enerji Sistemleri Mühendisliğinden mezun olacak öğrenciler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, TEAŞ, TEDAŞ, BOTAŞ, TÜPRAŞ gibi kurumlarda çalışabilecekler.”
RÜZGAR ENERJİSİ VE HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ
Prof. Dr. Hüseyin Yapıcı, bölümün kurulmasının ardından, Kayseri'de Rüzgar Enerjisi ve Hidrojen Teknolojileri Araştırma Merkezleri kurmayı planladıklarını da belirterek, şöyle konuştu:
“Bu çalışmalarla Elektrik İdaresi Etüt İşlerinin 2007 yılında hazırladığı Türkiye Rüzgar Atlası'nda görülebileceği gibi Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bulunan orta seviyenin üzerindeki rüzgar potansiyeli Kayseri için değerlendirilecek. Böylece ERÜ, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda bölgeye öncülük edecektir. Hidrojen Teknolojileri Araştırma Merkezi ile de insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyen, 21'inci yüzyılın enerji taşıyıcısı olarak kabul edilen hidrojeni, fosil yakıttan elde etmek için çalışmalar yapılacak. Bu sistemle hidrojen endüstrisinin ve Enerji Sistemleri Mühendisliğinin altyapısının geliştirilmesi sağlanacak.”
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinin (CERN) bir benzerini 2020 yılında Türkiye'de kurmak için araştırma yapan ve Devlet Planlama Teşkilatınca kabul edilen projede çalışan 80 Türk bilim insanından biri olan Prof. Dr. Hüseyin Yapıcı, söz konusu proje için (Türk Hızlandırıcı Merkezi Tasarımı) ERÜ'de çalışan dört öğretim elemanının da proje yöneticisi olarak görev yapıyor.