ANKA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2006 10:40
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertük, Fon tarafından devralınan Cine5’in yeterli reklam alamaması ve abone sayısının yeterli olmaması nedeniyle faaliyetini sürdürmekte zorlandıklarını açıkladı.
Başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener, CHP Milletvekili Özlem Çerçioğlu’nun, Cine5 kanalıyla ilgili olarak yönelttiği soru önergesini TMSF Başkanı Ahmet Ertürk imzalı bir yazıyla yanıtladı.
Ertürk, Cine5 televizyon kanalının 25 Mayıs 2004 tarihinde Fona intikal ettiğini hatırlatarak, bu tarihte 15 bin 76’sı Cine5’in 3 bin 880’i Fantazi Kanal’ın, 17 bin 600’ü de her iki kanala birden üye olanlar nedeniyle toplam 36 bin 556 üyesi bulunduğunu olduğunu açıkladı.
25 Mayıs 2004 tarihinden sonra toplam 5 milyon 787 bin YTL abonalik geliri elde edildiğini belirten Ertük, şifresiz yayına geçiş tarihi olan 15 Ocak 2006’dan sonra ise 285 abonenin toplam 10.672 YTL’yi şirket hesaplarına yatırdığını kaydetti. Ertük, bu rakamın büyük kısmının abonelerin geçmiş dönem borçlarından veya dekoderlerini iade etmemelerinden kaynaklanan tahsilatlar olduğunu belirtti.
PERSONEL SAYISI 82’DEN 44’E DÜŞTÜ
Şirket yönetiminin günün koşulları ve şirketin ekonomik imkanları ölçüsünde kanalın yayın hayatını sürdürmeye çalıştığını ifade eden Ertük, Cine5’e alınan personelin seçiminin tamamen şirket yöneticilerinin yetki ve sorumluğunda olduğunu kaydetti.
Personelin kanalın ihtiyaçları doğrultusunda ve tecrübe, eğitim ve yeteneklerine göre seçildiğini söyleyen Ertük, kanalın Fon tarafından devralındığında 66 telifli, 16 kadrolu olmak üzere toplam 82 olan çalışan sayısının halen tamamı kadrolu olmak üzere 44 olduğunu bildirdi.
ŞİFRESİZ YAYINCILIK
Ertük, şifreli yayın nedeniyle seyirci kapasitesinin sürekli azaldığını, maç yayın hakkının kaybından sonra mevcut abone sayısıyla da kanalın giderlerini karşılamasının dahi mümkün olmadığını savundu.
Ertük, kanalın şifresiz yayına geçmesinin nedenlerinin, önceki dönemde satın alınan filmlerin ödemeleriyle ilgili tedarikçi şirketlerle problemler yaşaması, ilave abone sağlayabilecek vizyon
film temininde güçlük çekilmesi, sürekli eski filmlerin yayınlanması sonucu abone sayısının hızla azalması, teknolojik gelişmelerin gerisinde kalınması nedeniyle kanal şifresinin kolayca kırılması ve buna bağlı olarak abone sayısının düşmesi olduğunu kaydetti.
Şifresiz yayın yapılarak daha geniş kitlelere ulaşılabilmise nedeniyle reklam verenler açısından kanalın daha cazip hale geldiğini söyleyen Ertürk, kanalın buna bağlı olarak ekonomik değerinin artması ihtimali olması gibi nedenlerle özetlenebilecek gerekçelerle şifresiz yayına geçildiğini belirtti.