Ertuğrul firkateyninin parçaları Mersin’de sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

Ertuğrul firkateyninin parçaları Mersin’de sergilenecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2007 14:17

MERSİN Türk- Japon Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Cengiz, Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında 1890 yılında batan Ertuğrul Firkateyni’nden çıkartılacak parçaların Kushimoto ile kardeş kent olan Mersin’de sergilenmesini istedi.

Yüzlerce Türk denizcisine mezar olan Ertuğrul Firkateyni’ne ait parçaların 117 yıl aradan sonra su yüzüne çıkartılmasına başlanması sevinç yarattı. Bodrum Sualtı Arkeloji Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı başkanlığındaki çalışmalara dünyaca ünlü arkeologlar da destek verirken çıkarılacak parçaların Japonya'daki Türk Müzesi'nde sergileneceği belirtildi.

Tufan Turanlı ve Japon yetkililerle irtibat halinde olduklarını belirten Mersin Türk-Japon Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Cengiz, 5 yıl sürecek çalışmaların ardından çıkarılan parçaların Japonya’daki Türk Müzesi’nden sonra Mersin’de de sergilenmesi için girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Batan firkateynde şehit olan denizciler için ilki ‘Ertuğrul Şehitleri’ adıyla 1891’de Japonya’nın Kushimoto kentinde, ikincisi ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca 1972’de ‘Refah Şehitleri’ adıyla Mersin Atatürk Parkı’nda yaptırılan anıtların iki ülke arasındaki ilişkilerin dostluğa dönüşmesinin birer sembolü olduğunu vurgulayan Cengiz, şunları söyledi:
Ertuğrul Faciası
İkinci Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti. 609 müratebatıyla yola çıkan Ertuğrul Fırkateyni 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanına vardı. Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Nihayet geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı gün Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti. Ertuğrul Firkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenledi. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemiyle İstanbul’a gönderildi.


“Ertuğrul Firkateyni’nin parçalarının su yüzüne çıkartılması var olan Japon dostluğunun somut bir adımını oluşturacak ve halkın bu konuda bilinçlenmesine katkı sunacaktır. Sayın Turanlı ile bu konuda defalarca görüştük. Fikir alışverişinde bulunduk ve çalışmanın Kushimoto kenti açıklarında yapılması nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Türk- Japon Dostluk Derneği olarak kardeş kentimiz Kushimoto Belediyesi’nden destek istedik. Onlar da bu projeyi sıcak bir biçimde karşıladı. Çıkartılan batık parçaları Japonya’daki Türk Müzesi’nde sergilenecek. Bu sergiyi Türkiye’ye, büyük ihtimalle Mersin’e de getirebilmek için elimizden geleni yapacağız. Biz Mersin Türk-Japon Dostluk Derneği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu projeyi destekliyoruz. Tarihimizin çok önemli noktalarından biri olan bu olayın yeni kuşaklara aktarılması için elimizden gelen tüm çabayı sarf etmeye hazırız.”

NE ZAMAN TÖREN OLSA YAĞMUR YAĞAR

Şehit Türk denizcileri için Kushimoto’daki ‘Ertuğrul Şehitliği Anıtı’nda hangi mevsim olursa olsun bir tören yapıldığında yağmur yağdığını anlatan Cengiz, bunun yöre halkı tarafından ‘şehitlerin gözyaşı’ olarak adlandırıldığını dile getirerek, “Ne zaman Türkiye’den bir heyet anıtı ziyarete gitse, tören düzenlense yağmur yağması insanın tüylerini diken diken ediyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!