Güncelleme Tarihi:
Ermenistan'daki Hukuk Devleti Partisinin lideri ve eski Meclis Başkanı Artur Bağdasaryan, The Wall Street Journal gazetesinin 21 Şubat nüshasında yayımlanan makalesinde, "geçmişin tuzağında sıkışmış" Ermenistan'ın kendi geleceği için komşularıyla ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini kaydetti.
Bağdasaryan, "Ermenistan bir dönüm noktasında..." diye başladığı makalesinde, ülkesinde yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimlerinin yaklaştığına işaret etti.
"ERMENİLER ÖZGÜR DEĞİL"
"Ülkem, demokratik olmayan bir siyasal sistem ve yaygın yolsuzluktan mustarip. Ermenistan vatandaşları özgür değil. Medyamız devlet denetimi altında ve televizyonda muhalefet partilerine ayrılan zaman çok kısıtlı" diyen Bağdasaryan, Ermenistan halkının ekonomik sıkıntı içinde olduğuna da dikkati çekti.
Ülkesinin komşularıyla olan ilişkilerine de değinen Bağdasaryan, "Acı hatıraları mesken bellemek, başta Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerimizi engelliyor. Bu durum barışın, istikrarın ve uzun soluklu refahın sağlanmasına yardımcı olamaz" ifadelerini kullandı.
Ermenistan'ın diplomatik ilişki içinde olmadığı Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini bildiren Bağdasaryan, bunun Ermenistan'ın ekonomisi ve bölgenin tümü için yaşamsal önem taşıdığına işaret etti.
YUKARI KARABAĞ
Bağdasaryan, Yukarı Karabağ sorunununsa Ermenistan'ın ve bölgenin stratejik değerini düşürdüğünü belirterek, sorunun çözülmesi durumunda bölgenin, Doğu Avrupa ve Orta Asya pazarları arasında bir köprü vazifesi üstlenebileceğine kaydetti.
"Karabağ sorunu için tek çözümün, tarafların uzlaşı zemininde buluşması ve müzakere edilmiş bir anlaşmaya varması olduğunu" belirten Bağdasaryan, Ermenistan'ın siyasi ve ekonomik yönden kalkınması için, dış politikada öngörülebilirliğe ihtiyaç olduğunu bildirdi.
MEŞRU HÜKÜMETLER
"Biz ve komşularımız daha iyi işbirliği yapmayı öğrensek ve süregiden anlaşmazlıklarımızı çözebilseydik AB'ye üyelik şansımız daha da artardı" diyen Bağdasaryan, Karabağ sorununun çözümünün, önce Ermenistan'da sonra da Azerbaycan'daki seçimlerden meşru hükümetlerin çıkmasıyla mümkün olabileceğine inandığını belirtti.
Ermenistan'da yapılacak seçimlerin özgür ve adil olması gerektiğine işaret eden Bağdasaryan, uluslararası seçim gözlemcilerine ihtiyaç olduğuna da dikkati çekti.