Ermenistan'dan elektrik alıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ermenistandan elektrik alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 17:01

Enerji dar boğazı nedeniyle nükleer enerjiye geçiş kararı alan Türkiye, kısa vadede sonuç alamayacağını anlayınca en 'güvensiz nükleer çözüm'e yöneldi. Türkiye dünyanın en güvensiz nükleer santrali, Metzamor'dan elektrik almaya başlıyor.

Haberin Devamı

Ermenistan ile Türkiye arasındaki açılımlardan biri daha hayata geçiyor. Ancak bunun faturası diğerlerine göre daha ağır olabilir. Çünkü, 1 Mart'tan itibaren Türkiye'ye elektrik göndermeye başlayacak Ermenistan bu enerjisini Türkiye sınırındaki Metzamor Nükleer Enerji Santrali'nde üretiyor.

EN TEHLİKELİ SANTRAL    

Metzamor, birinci dereceden deprem bölgesinde olduğu için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve Avrupa Birliği tarafından dünyanın en tehlikeli nükleer santrali olarak kabul ediliyor. UAEK ve AB'nin defalarca uyarmasına rağmen kapatılmayan santral, irili ufaklı 150'den fazla kaza atlattı.

AB ERMENİSTAN'A PARA BİLE TEKLİF ETTİ

1988 yılında bir depremde hasar gören nükleer santral kapatılmıştı ancak Azerbaycan savaşının ardından enerji dar boğazına giren Erivan yönetimi, 1995 yılında çareyi santrali açmakta buldu. Avrupa Konseyi, Ermenistan'a santrali kapatması için 100 milyon euro teklif etti ancak bu rakamı az bulan Erivan 1 milyar dolar talep etti.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK TEHDİT IĞDIR'A

Metzamor'da meydana gelebilecek bir kazanın vuracağı ilk yerleşim yeri Iğdır. Çünkü bu santralin kente uzaklığı sadece 16 kilometre. Uzmanlara göre böyle bir facia sonrasında Iğdır haritadan silinecek. Çevre kuruluşları ve UAEK ile AB'nin baskılarına rağmen Türkiye hiçbir zaman Ermenistan nezdinde bu santralin kapatılması için resmi bir başvuru yapmadı.

24 SAAT ÖLÇÜM YAPILIYOR

Türkiye'nin resmi olarak yaptığı tek şey ise Iğdır'a 14 ölçüm cihazı yerleştirmek oldu. TAEK'in kontrolünde kurulan  "Türkiye Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı"  24 saat kesintisiz olarak bölgedeki radyasyon düzeylerini kontrol ediyor ve havadaki Gama ışınındaki artış uyarı eşik değerinin üzerine çıktığında Ankara'daki TAEK Kriz Merkezi'ni otomatik olarak uyarıyor. Kaza meydana geldiğinde Ankara'yı uyaran bu cihazların bölge halkını kurtarmak için ne işe yarayacağı ise soru işareti.

İLK AŞAMA 1.5 MİLYAR KİLOVAT

Türkiye'ye 1 Mart'ta elektirk vermeye başlayacaklarını duyuran Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Armen Movsisyan,  "Türkiye tarafında halen hazırlık çalışmalarının sürdüğünü, bu çerçevede Kars'taki elektrik altyapı bakım çalışmalarının yapıldığını” söyledi.

Elektrik satışı konusunda Türkiye'den “Unit” firmasıyla yapılan  anlaşmanın Eylül 2008'de Erivan'da imzalandığını belirten Movsisyan, elektrik  nakil konusunda ülkesi tarafındaki sorunların çözüldüğünü, Türkiye tarafındaki çalışmaların da belirlenen takvim doğrultusunda devam ettiği haberinin kendine  ulaştığını söyledi.
Türkiye tarafına ilk etapta yılda 1,5 milyar kilovat saat elektrik  sağlanacağını dile getiren Movsisyan, daha sonra bunun 3,5 milyar kilovat saate  kadar çıkmasının planlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye-Ermenistan sınırının Yukarı Karabağ'daki işgalin devam etmesi  nedeniyle kapalı olduğunu anımsatan siyasi gözlemciler ise söz konusu elektrik  naklinin gerçekleşmesi durumunda insani yardım konuları dışında kapalı olan  sınırın fiili olarak açıldığı anlamına geleceğine dikkati çekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!