Ermenistan’dan hoca getirebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan’dan hoca getirebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 07:00

Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hülagu, üniversite bünyesinde Ermenice, Yunanca ve İbranice bölümleri açmak için Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) onay beklediklerini söyledi.

Prof. Hülagu, Ermenice derslerine hoca bulmak için Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’den ve Ermenistan’daki üniversitelerden yardım isteyeceklerini ifade etti.

TÜRKİYE ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki bulunmamasına rağmen, her iki ülkenin sağduyulu bilim adamları, normalleşme için çaba sarfediyor. İki yıl önceki Ermenistan ziyaretleri sırasında Erivan’daki meslektaşlarıyla çok sıcak ilişkiler kuran Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hülagu da bunlardan birisi. Dekanlığını yürüttüğü fakültede Ermenice, Yunanca ve İbranice dil ve edebiyat bölümlerinin açılması Yükseköğretim Kurulu YÖK’e başvurduklarını belirten Prof. Hülagu, "Ermenistan’dan Taşnak arşivlerini açmasını istiyoruz. Bu arşivler açılsa okuyacak kimse bulamayız. Çünkü, Ermenice bilen uzman yok" dedi. Bu açığı gördükleri için YÖK’e başvurduklarını belirten Prof. Hülagu, şöyle konuştu:

’’Ermenistan, İsrail ve Yunanistan ile problemlerimiz, ortak meselelerimiz veya anlaşmazlıklarımız olabilir. Bu konularda her iki tarafın da iyi bir diyalog kurabilmesi için bu ülkelerin dilini kullanan uzmanlara ihtiyaç var. Ancak ülkemizde bu ülkelerin dilini kullanan uzman sayısı yok denecek kadar az. İlk etapta bu ihtiyacın giderilmesi, ardından da bu ülkelerle dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak bilimsel çalışmalar yapılabilmesine zemin hazırlanması için bu bölümleri açmak istiyoruz."

YÖK’ten izin çıktığı takdirde, Ermeni Dili ve Edebiyatı dersini verecek hocaları nereden bulacağını sorduğumuz Prof. Hülagu, şu bilgileri verdi: "Ermenice hocası temin etme noktasında Ermeni Patrikliği’nden yardım istenebilir. Sayın Mesrob II’nin sıcak yaklaşımlar sergileyen yapıcı bir insan olduğunu biliyorum. Müracaat edildiği takdirde, iki ülke ve iki toplum arasında diyalogun kurulması ve bölgesel işbirliği ve barışın tesis edilmesi noktasında yardımlarını esirgemeyeceğine eminim. Ayrıca, Ermenistan üniversitelerinden akademisyen getirilebilir. Zira iki yıl önce Ermenistan’a yaptığımız ziyaret sırasında çok sıcak ve yapıcı bir ilgi ile karşılandık. Uluslararası İlişkiler Dekanı, hoca ve öğrenci kulüp başkanları ile görüştük. O tarihte dekan beyin bize işbirliği yapma noktasındaki vaadi vardı. ’Siyasete alet edilmemek üzere her türlü işbirliğine, öğretim üyesi ve öğrenci değişimine hazırız’ demişti."

Sadece geçtiğimiz yıl "soykırım kararı"nın ABD Kongresi’nden geçmemesi için lobilere 3.1. milyon dolar civarında para ödendiğini hatırlatan Prof. Hülagu, bu paranın eğitime yatırılması durumunda daha sağlam sonuçlar alınabileceğini söyledi. Prof. Hülagu, "Ermenistan’dan öğretim üyesi getirilmek istendiği takdirde buna ne hükümetin, ne Maliye Bakanlığı’nın, ne de YÖK’ün itiraz edeceğini sanmıyorum. Aksi takdirde kendi bindiğimiz dalı kesmiş oluruz" dedi.

Erciyes ve Nevşehir üniversiteleri tarafından düzenlenen, "19. Yüzyılda Ermeni Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Büyük Devletlerin Politikaları" konulu sempozyum ise 22-24 Mayıs tarihleri arasında Kayseri’de yapılacak.

Fakültede bölüm nasıl açılıyor

Üniversitelerde zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki tür ders var. Zorunlu veya seçmeli yeni bir dersin açılabilmesi için ilgili bölümden teklif gelmesi gerekli. Teklif, önce Fakülte Kurulu’nda görüşülüyor. Sonuç olumlu çıkarsa, bu kez Üniversite Senatosu öneriyi ele alıyor. Seçmeli ders için bu senatonun onayı kafi. Ama bölüm açmak için mutlaka YÖK’ün karar vermesi gerekiyor. Bunun için, Boğaziçi Üniversitesi, Ermenice dersini seçmeli olarak programına aldı. Nevşehir Üniversitesi’nin amacı ise Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü açarak kalıcı hale getirmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!