Ermenistan’da çizildi

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan’da çizildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 00:00

Akdamar’daki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nin restorasyon danışmanı Mimar Zakarya Mildanoğlu kubbeye konulması istenen haçı 1 yıl önce yaptırdıklarını söyledi.

Mildanoğlu "Haçın şeklini Van’dan Ermenistan’a göç etmiş Ermeni Mimarlık Tarihi Uzmanı Harutcunyan’a teyit ettirdik. Hatta haçı oradan çizdirip getirttik" dedi.

TÜRKİYE Ermenileri Patriği Mesrob II’nin, Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi’nin kubbesine koyulması için hazırladığı haçı Hürriyet görüntüledi.

Mesrob II’nin açılışından bir ay önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile Kültür Bakanı Atilla Koça mektup yazarak izin istediği haçı, Ermeni cemaati adına restorasyon çalışmalarına gözlemci olarak katılan mimar Zakarya Mildanoğlu, Ermeni sanat ve mimarlık tarihi uzmanları birlikte hazırladı.

29 Mart 2007’de kapılarını "haçsız ve çansız" açan Van Gölü Akdamar Adası’ndaki 1086 yıllık Surp Haç Ermeni Kilisesi’nin restorasyon danışmanı Mimar Zakarya Mildanoğlu mektupta bahsedilen haçın projesinin, bir sene önce kilisenin restorasyonu sırasında hazırlandığını belirtirken şunları söyledi:

KİLİSENİN ÇANI TEBRİZ’DE

Haç yüksekliğiyle, bina yüksekliği ve ana kaide arasında belirli oranlar vardır. Bu oranlardan yola çıkarak haçın yüksekliğinin 70-80 santimetresi kaide içinde kalmak üzere 2.5 metre olabileceğini ortaya çıkarttık. Bu oranları ve haçın şeklini 1915 tehcirinden sonra Van’dan Ermenistan’a göç etmiş Ermeni Mimarlık Tarihi uzmanı, uluslararası restoratör Varaztad Harutcunyan’a teyit ettirdik. Hatta haçı oradan çizdirip getirttik, burada da imalatını yaptırdık. Geçen seneden beri duruyor. Kilisedeki bazı ikonalar Ermenistan’da bazıları da Tebriz’deki Ermeni Müzesi’nde. Kilisenin çanı da Tebriz’e götürülmüş. Haçın ise ne Ermenistan’da ne de Tebriz’de olduğuna dair bir bilgi yok. Büyük bir ihtimalle kaybolmuştur. Çünkü o çatı depremden yahut başka bir sebepten çökmüş. Yoksa birisi oradan o haçı indirmiş falan değil. Kaidesi de ortada yok çünkü.

Akdamar haçı

Patrikhane’nin desteğiyle hazırlatılan 2.5 metrelik siyah boyalı bronz haç bir yıldır İstanbul Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi’nde Akdamar’a gideceği günü bekliyor.

Doğrusu taş

Mimar Zakarya Mildanoğlu, 70-80 santimetresi kaidenin içine gömülen yaklaşık 2.5 metrelik haçın metal olduğunu belirterek, "Altı ay önce ulaştığımız bir belge haçın orijinalinin taş olduğunu gösteriyor. Bir meslek adamı olarak söylüyorum, bana kalırsa oraya artık metal değil taş bir haç konulması gerekir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!