Ermeniler, Hıristiyanlığı kabullerinin 1700. yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Ermeniler, Hıristiyanlığı kabullerinin 1700. yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2001 00:00


Ermeni Kilisesi'nin 301 yılında Kral Tiridates III tarafından resmen tanınmasının 1700. yılı, Kayseri, İskenderun ve Samandağ'da kutlanacak.

Türkiye Ermenileri Patrikliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Kayserili Surp Krikor Lusavoriç'in (Aziz Aydınlatıcı Gregor) çabalarıyla Hıristiyanlığı kabul eden ve vaftiz olan Kral Tiridates III'ün, yeni dini, devlet dini olarak kabul ettiği hatırlatıldı.

İlk olarak 11. yüzyılda inşa edilen ve defalarca restore edilen Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nin, Kayseri'de ve eski Kapadokya bölgesinde ibadete açık olan tek Hıristiyan mabedi olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'de yaşayan Ermeni kökenlilerin yılda iki kez Kayseri'deki bu kiliseyi ziyaret ettiği ifade edildi.

1700.YIL KUTLAMALARI

Açıklamaya göre, kutlamalar çerçevesinde Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, yarın Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'ndeki 1700. yıl ayinini yönetecek.

9 Haziran Cumartesi günü de, İskenderun'da onarılan Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi yeniden ibadete açılacak ve burada da 1700. yıl ayini düzenlenecek. Aynı gün Antakya Aziz Piyer Mağarası da ziyaret edilecek.

10 Haziran Pazar günü ise, Antakya Samandağ Vakıflı Köyü'ne gidilerek, burada Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde de 1700. yıl ayini düzenlenecek. Ayrıca, 1700. yıl köy şenliği gerçekleştirilecek.

PATRİK MESROB II'NİN AÇIKLAMASI...

Bu arada Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, kutlamalar ve ABD'den gelen Ermeniler hakkında yaptığı açıklamada da, Kayseri'ye yapılan inanç ziyaretlerinin kilise bültenlerinde aylar öncesinden ilan edildiğini hatırlatarak, dileyen herkesin buna katılabildiğini kaydetti.

Mesrob II, şöyle devam etti:

''Biz olayın maddi yönüyle uzaktan veya yakından ilgilenmiyoruz. Aksine dini hizmetin aksamaması için yeterli sayıdaki din görevlisinin Kayseri'ye gidiş ve dönüş masraflarını da Patrikliğimiz karşılıyor. Buna değer, çünkü Kayseri Kilisesi tüm Ermeniler için Kudüs'ten sonra gelen en önemli kutsal yerlerden biridir. Kilisemizin doğuş yeridir.

Doğal olarak bu ziyaretlerden turizm sektörü ve yöredeki esnaf da nasibini alıyor. Dostluk ve iyi niyetten sadece bereket doğar.

Ancak olayın Türkiye-Ermenistan-Diaspora ilişkilerine, siyasete ve benzeri mecralara çekilmesi, iş geliştirme komiteleri tarafından olayın Don Kişot emsali sahiplenilmesi en azından gariptir. İnsanların dini, ruhani ve manevi duygularını sömürmek günahtır, son derece düşündürücüdür. Buna izin veremem.

Amerikalı Ermenilere gelince, bir bardakta kopartılan fırtına da neyin nesi anlamıyorum. Gelmelerine engel mi var ki... Yurdumuzdan en iyi intibalarla ayrılmaları en büyük temennimizdir.'' (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!