Sefa KAPLAN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 00:00
Diyarbakır’da Surp Girakos Kilisesi Vakfı 29 mahalledeki 190 mülkün iadesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Vakıf Başkanı Vartkes Ergün Ayık, mülklerin tapularının kendilerine ait olduğu halde başkaları tarafından kullanıldığını söyledi.
TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin Ermeni vatandaşları, tehcir döneminden başlayarak muhtelif yöntemlerle el konulan mülklerinin iadesi için başvurmaya başladı. Diyarbakır’da Surp Girakos Kilisesi’nde bulunan bir defterden, Ermeni vakıflarına ait gayrımenkullerin listesinin çıkması bu süreci hızlandırdı. Ermeni vakıflarına ait arazilerin üzerinde bugün apartman ve devlet dairelerinin yükseldiğini belirten Surp Girakos Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vartkes Ergün Ayık, 29 mahalledeki 190 mülkün iadesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurduklarını söyledi ve “Artık malımızı geri isteyeceğiz” dedi.
Agos Gazetesi’nden Mayda Saris’e konuşan Ayık, iki yıl önce vakıf mallarının kayıtlı olduğu bir defter bulduklarını ve bunu tercüme ettirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“29 mahaledeki 190 gayrımenkulün hepsi bu defterde kayıtlı. Hepsinin teker teker araştırılması gerekiyor. Mesela defterdeki yer adlarının çoğu bugün değişmiş durumda, dolayısıyla çok titiz bir araştırma yapmak lazım.”
Mülklerin tapularının kendilerine ait olduğu halde başkaları tarafından kullanıldığını hatırlatan Vakıf Başkanı Ayık, “Bu arsaların üzerine büyük bloklar inşa edilmiş. Mesela birinde Devlet Su İşleri’nin tesisleri, diğerinde Ticaret Lisesi var. Bunları tespit ettirdik. Nasıl bu hale gelmiş, devlet bunu istimlak mı etmiş, bölmüş mü? Net bir bilgiye ulaşmak zor” diye konuştu.
1974’te Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, azınlık cemaatlerine ait vakıfların gayrımenkul edinemeyeceğine karar vermiş ve bu karar büyük bir tartışma başlatmıştı. Söz konusu karar, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yapılan değişiklikle ortadan kaldırıldı. Bunun ardından da cemaatler mülklerinin iadesi için başvurmaya başladı. İç hukuk yollarından sonuç alınamadığı durumlarda ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yolu tutuldu. En son önceki gün, Bozcaada Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı, kendilerine ait mülkler iade edilmediği için Türkiye’yi 178 bin Euro tazminata mahkum ettirmişti.