Ermeni Vakfı’ndan Rum kiracıya tahliye

Güncelleme Tarihi:

Ermeni Vakfı’ndan Rum kiracıya tahliye
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 00:00

Kadıköy Çarşısı’nın 122 yıllık ilk ticarethanesi, eski adıyla "İngiliz Kooperatifi"nin Rum kiracısı Hristo Curi, mülk sahibi Surp Takavor Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından mahkeme kararıyla tahliye ediliyor.

ÇEVRECİ Prof. Kriton Curi’nin ağabeyi olan Hristo Curi, Koruma Kurulu’nun içindeki antika mobilyalarıyla birlikte koruma altına aldığı iki katlı binadan mahkeme kararıyla çıkarılmak istenmesini haksızlık olarak niteledi.

Hristo Curi, "Kira farkını yasanın emrettiği şekilde bankaya yatırmamıza rağmen bu karar nasıl çıktı anlamadım? Babam burayı 1923’te İngilizlerden devralmış. 50 yıldır özenle koruduğum bu mobilyaları nasıl tahliye edecekler" diye konuştu.

Surp Takavor Ermeni Kilisesi Vakfı’nın avukatı Oya Öztürk ise, "Mobilyaların kendilerine ait olduğu nereden belli? Müvekkilim, bina ile birlikte, içindeki mobilyaların da malikidir" iddiasında bulundu.

ELDEN ÖDENMELİYDİ
/images/100/0x0/55eb1b0df018fbb8f8ab6bfc


Taraflar arasındaki ihtilaf, 2 yıl önce patlak verdi. Surp Takavor Ermeni Kilisesi Vakfı, kiracısı Hristo Curi ve Ortakları Ekonomik Koll. Şti’nin 2003-2004 kira farkını ödemediğini öne sürüp Kadıköy 3’üncü Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, vakfın, davalı şirketten toplam 21 milyar 94 milyon 500 bin TL kira farkı alacağına karar verdi. Vakıf, kararla birlikte icra takibine geçti. Hristo Curi, parayı icranın tebliğinden önce, vakfın Vakıflar Bankası Kadıköy Şubesi’ndeki hesabına yatırdığını belirterek itiraz edince takip durdu. Vakıf, bu kez Kadıköy 3’üncü İcra Mahkemesi’nden itirazın kaldırılması ve tahliye isteminde bulundu. Bilirkişi, kiranın elden ödenmesi gereken borçlardan olduğuna dair görüş bildirdi.

DEFTERDARLIK GÖRÜŞÜ

Davalı, mahkemeye benzer bir davada davalı lehine alınan bir içtihat hükmü ile Prof. Cevdet Yavuz’dan hukuki mütalaa ve İstanbul Defterdarlığı’nın görüşünü sundu. Defterdarlık yazısında "kiracının ödeme şeklinin doğru olduğu", 10 milyar TL’nin üzerindeki ödemelerin Vergi Usul Kanunu’na göre banka ya da finans kurumu aracılığıyla yapılmasının yasal zorunluluk olduğu vurgulandı. Mahkeme, bunlara rağmen itirazı reddetti, tahliye kararı verdi. Karar Yargıtay’ca onandı.

6-7 Eylül’de yağmalandı

Kadıköy Çarşısı meydanında, köşesinde iki yaşlı akasyanın yükseldiği tarihi binadaki İngiliz kooperatifi, halk arasında "İngiliz Pazarı" adıyla biliniyor. Haydarpaşa İstasyonu’nu inşa eden işçilerin yaptığı öne sürülüyor. Binayla yaşıt İngiliz Kooperatifi, av tüfeğinden zücaciyeye, iğneden ipliğe bin bir çeşit malı İngiltere’den getirip satmasıyla tanınıyordu. 6-7 Eylül 1955’te gayrimüslimlere ait binlerce bina gibi İngiliz Pazarı da saldırıya uğrar. Kepengini kamyonete bağlayıp kırdıktan sonra yağmalanır. Dükkan, şimdi de tahliye ile yüz yüze.

Bu dükkanIn her köşesi tarih dolu

1996 yılında, bir konferans dönüşü uçakta kalp krizi geçirerek vefat eden, adına her yıl çevre ödülleri verilen, park yapılan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kriton Curi’nin ağabeyi Hristo Curi, Cumhuriyetle yaşıt işletmeyle arasındaki duygusal bağı şöyle anlattı:

"Şu döşemelerde babamın saç telleri var. Mobilyaların kimisi babamdan, kimi öncesinden kalma. Korumu Kurulu’na başvurduk. Bina gibi içindekileri de koruma altına aldı. Sözleşmeler düzenli olarak yenilenmiş. Cumhurbaşkanları, büyükelçiler, kimler geçmedi ki buradan, her köşesi anılarla dolu. Burada yaşlandım, ömrüm yettiğince de kalmak istiyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!