Güncelleme Tarihi:
Fransız Senatosu, Ulusal Meclis'te 1998'den beri hasıraltı edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısının yasalaştırılması girişimini 6'ya karşı 14 oyla reddetti. Ret gerekçesi: Anayasa, parlamentoya tarihi yargılama yetkisi vermez. Bu tasarı Kafkasya'da barışa zarar verir.
FRANSA Senatosu Başkanlık Divanı Ulusal Meclis'ten 1998 mayıs ayında geçen sözde ‘‘Ermeni soykırımı tasarısı’’nın setonu genel kurul gündemine alınmasını 14'de karşı 6 oyla reddetti.
Böylece Komünist Partisi Grup Başkanı Helene Luc'ün altıncı kez tasarıyı gündeme getirmek için yaptığı girişim olumsuz sonuçlandı. Muhtemelen senato artık uzun süre tasarıyı gündeme almayacak.
İki yıl önce mecliste çoğunluğu oluşturan Sosyalist Grubun hazırladığı ve 577 kişilik Meclis'te sadece 29 parlamenterin katıldığı oturumda alelacele yapılan oylamayla kabul edilerek Senato'ya gönderilen tek cümlelik tasarıda 'Fransa, 1915 Ermeni Soykırımını açıkça tanımaktadır' ifadesi yer alıyor.
İKİ YIL SÜMEN ALTI EDİLDİ
Meclisin Fransız-Ermeni Dostluk Grubu Başkanı ve Ermenilerin yoğun olarak ikamet ettikleri Alfortville Belediye Başkanı olan Sosyalist Partili Rene Rouqet tarafından hazırlanan rapor üzerine alınan meclis kararının kanunlaşması için Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor.
Merkez sağ ağırlıklı Senato, Türkiye ile iyi ilişkilerin sürdürülmesinden yana tavır koyarak Meclis'ten gelen kanun teklifini iki yıl sümen altında bekletti, ancak Komünist Grup Başkanı Helene Luc altıncı kez konuyu açtı ve Başkanlık Divanı'nda tartışılmasını istedi.
Bunun üzerine Senoto Başkanı ve parti grup başkanlarından oluşan Başkanlık Divanı dün yaptığı toplantıda Ermeni yasa tasarısının Genel Kurul gündemine alınıp alınmayacağını tartıştı. Yapılan oylamada tasarının gündeme alınması 6'ya karşı 14 oyla reddedildi.
Gerekçe: Tasarı Anayasa’ya aykırı
Başkanlık Divanı toplantısında, Kafkasya bölgesindeki ilişkilere ve barış girişimlerine zarar vereceği ve Fransa Anayasası'na ters düşeceği gerekçesiyle tasarının genel kurulda görüşülmesi reddedildi. Sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısının reddedilmesiyle ilgili gerekçeler açıklandı.
MECLİS, TARİHİ YARGILAYAMAZ
Senato tarafından yapılan yazılı açıklamada, Fransız Anayasası'nın parlamentoya, tarihi yargılama yetkisi vermediği hatırlatıldı. Açıklamada, gerek Cummhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, gerekse Başbakan Lionel Jospin'in, Güney Kafkasya'daki ülkelerde barış sürecine zarar verecek yasa tasarısının tartışılmasını istemedikleri ifade edildi.
‘Soykırım’ desteğiyle Ermeni oyu peşinde
CUMHURİYETÇİ Parti'nin başkan aday adayı George William Bush, sözde Ermeni soykırımı konusunda, babası George Bush'un yolunu izliyor.
Oğul Bush, ABD'ye başkan seçildiği takdirde Ermeni soykırımını resmen tanıyacağını bildirdi.
Baba Bush da başkan yardımcılığı ve adaylık döneminde aynı yönde açıklamalar yapmıştı. Türkiye aleyhinde tavır alan George Bush başkan olduktan sonra, özellikle de Turgut Özal'la kişisel dostluk kurduktan sonra sözde soykırımın adını bile ağzına almamıştı.
Ermenistan Resmi Haber Ajansı Armenpress, haberi, Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) açıklamasına dayanarak dün duyurdu. Haberde, Bush'un, Michigan Ermeni toplumunun önde gelenlerinden Edgar Hagopyan ve işadamı Vasken Setrakyan'a birer mektup yazarak vaatlerini bildirdiğini ileri sürüldü.
Bush mektupta, Ermeni soykırımını kabul ettiğini, Ermeni halkına karşı işlenen bu suçun anılması yolunda Amerikalıların kendisine katılması çağrısı yaptığını, bunun yanı sıra başkan olduğunda, ABD'nin bu mezalimi gereği gibi tanımayı vaat ettiğini yazdı.
Bush mektupta, Ermenistan'a yardım sözü de verdi.
Chirac'a hediye edilecek
Fransız yazar Pierre Loti'nin 1906-1920 yılları arasında yaşadığı İstanbul'dan devrin siyaset adamı Louis Barthou'ya yazdığı mektupları, Kültür Bakanlığımız kitap haline getiriyor. Türk dostu Loti'nin mektuplarındaki en can alıcı nokta, o günlerde yaşandığı öne sürülen Ermeni soykırmıyla ilgili. Loti, Barthou'ya hitaben yazdığı mektuplarda, soykırımı olmadığnı, iddiaların ‘‘korkunç Ermenilerin küçük bir komplosu’’ olduğunun altını çiziyor. Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın önsöz yazdığı kitap, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında kendisine hediye edilecek.