Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2001 00:00
Sözde Ermeni soykırımı iddiası Fransa Parlamentosu'nda yeniden gündeme gelirken, ''Ermeni Sorunu'' Genelkurmay'ın web sitesi ''www.tsk.mil.tr''de tarihsel belge ve olaylardan örnekler verilerek irdeleniyor.
Web sitesinde ''Ermeni Sorunu'', ''Giriş, Ermeni Kimliği ve Tarihte Türk-Ermeni İlişkileri, Ermeni Sorunu Nedir?, Ermeni İsyan ve Katliamları, Tehcir Kanunu, Uygulaması ve Sözde Ermeni Soykırımı İddiası, Soykırım Nedir? Örnek soykırım olayları, Ermeni Terörü, Bugünkü Durum ve Sonuç'' başlıkları altında değerlendiriliyor.
'Dört T' planıÇeşitli ülkelerde yerleşik olan Ermeni grupların, 1960'lı yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye aleyhine başlattıkları karalama kampanyaları ile varlığını hissettiren sözde Ermeni sorununun, 1973'den sonra ''Kanlı Ermeni Terörizmi''ne dönüştüğü ifade edilen değerlendirmede, ''Bu tarihten itibaren Türkiye'ye yönelik Ermeni faaliyetleri, 'Dört T' planı çerçevesinde uygulamaya konulmuştur. Bu plan, sözde Ermeni sorununun tüm dünyada tanıtılması (terörizm ile), tanınması (soykırımın kabulü aşaması), tazminat alınması (Türkiye'den)ve toprak elde edilmesi (Türkiye'den) aşamalarını içermektedir'' denildi.
Bugün, maksatlı olarak gündemde tutulmaya çalışılan sözde Ermeni sorununun ne derece mesnetsiz olduğunu ve ne tür çıkar kaygıları ile ortaya atıldığını daha iyi anlayabilmek için tarihsel gelişiminin incelenmesi gerektiği vurgulanan değerlendirmede, ''Ermeni kimliği ve tarihte Türk-Ermeni ilişkileri'' anlatıldı.
20 bin Türk katledildiErmenilerin Anadolu'da kurdukları komitelere ilişkin bilgiler verilen değerlendirmede, kışkırtılan Ermeni komitelerinin mezalimi sonucu 1914'de Zeytun'da 100, 1915 Van olaylarında 3 bin ve 1914-1915 Muş olaylarında 20 bin Türkün hayatını kaybettiği kaydedildi.
Değerlendirmede, Ermenilerin, Türk halkına en büyük zararı, Birinci Dünya Savaşı sırasında giriştikleri katliamlarla verdikleri kaydedildi.
Değerlendirmede, ''O halde sözde Ermeni soykırım iddiası tamamen uydurma olup, hiçbir belge ve kanıta dayanmayan, hukuki zeminden yoksun olan ve Türk düşmanlığı üzerine bina edilen, gerçek dışı, bir hayal ürünüdür'' denilerek, görüşlerinden, belirlemelerinden örnekler verilen ve ''bazılarına hiç de Türk dostu damgası vurulmayacak'' pek çok tarihçi ve yazarın, Türklerin bu konudaki hakkını teslim ettiğine dikkat çekildi.
Bağımsız Ermenistan hayaliErmenilerin, Türklere yönelik terör hareketlerinin anlatıldığı değerlendirmede, Ermeni terör örgütlerinin, dış dünyanın tepkileri üzerine taktik değiştirerek, PKK terör örgütü ile işbirliğine gittikleri, 1984 yılında cereyan eden Eruh ve Şemdinli baskınlarıyla, PKK sahneye itilerek ve Asala-Ermeni terörünün geri plana çekildiği vurgulandı. Değerlendirme, şu ifadeye yer verildi:
''Ermeni terör örgütlerinin müşterek amacı; her fırsattan yararlanarak Türkiye'yi istikrarsızlığa sürüklemek ve sözde işgal altındaki Ermeni topraklarını kurtararak, 'bağımsız bir Ermenistan' kurmaktı. Bugün devlet olma özelliğini elde eden Ermenilerin, söz konusu isteklerinin değişik başlıklar altında devam ettiği görülmektedir.''
Amaç tazminat ve toprak koparmakGünümüzde sözde Ermeni soykırımı adı ile bütünleşmiş olarak görünen Ermeni sorununun; Türkiye'den tazminat almak ve ardından toprak talep etmek, PKK terör örgütüne örtülü de olsa destek vermek ve Türkiye'ye dost olmayan çevre ülkelerle ittifak kurmak suretiyle ülkemiz aleyhine faaliyetlerde bulunmak ve yukarı Karabağ ile Azerbaycan konusunda uzlaşmaz bir tutum içerisinde olmak gibi boyutları bulunmaktadır.
Sonuç olarak Ermeni sorunu, Osmanlı döneminde bu imparatorluğu parçalayarak çıkarlarına ulaşmayı amaçlayan ülkelerce ortaya çıkarılmış, bugün ise isimleri değişmekle birlikte aynı çıkar çevrelerinin Türkiye üzerindeki emellerini gerçekleştirmek istemeleri ve bölgede güçlü bir Türkiye arzu etmemelerinden dolayı, çeşitli yönleriyle birlikte sıcak tutulan suni bir sorundur.''