Erkler Zirvesi’nde hukuka özen kararı

Güncelleme Tarihi:

Erkler Zirvesi’nde hukuka özen kararı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 00:00

Yasama, yürütme ve yargı organlarının Çankaya Zirvesi’nden, Türkiye’yi daha güçlü kılacağı, karşılaşılan sorunların aşılmasını kolaşlaştıracağı ve güven ortamını pekiştireceği vurgusu ile "Hukukun üstünlüğüne ve temel ilkelerine bağlı kalınsın, uygulamalarda usul yasalarına azami özen gösterilsin" mesajı çıktı.

Haberin Devamı

İŞTE ZİRVEDEN İLK KARELER - FOTO GALERİ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün dün yasama, yürütme ve yargıyı öğle yemeğinde buluşturan "erkler zirvesi"ne "Ergenekon" ile "Telekulak" tartışması damgasını vurdu. Yemeğe TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Ahmet Alkış, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Turgut Arıbal ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen katıldı.

Yemekte, Ergenekon adı telaffuz edilmeden bu konudaki tartışmalar gündeme getirildi. Bazı yüksek yargıçlar, soruşturmanın gizliliği ilkesini ihlal edici nitelikteki bilgi sızmaları, "yargısız infaz" tartışmalarını tetikleyen medyadaki yayınlar ve bazı gözaltı uygulamalarını işaret ederek Ergenekon operasyonuna ilişkin "usul" eleştirilerini dile getirdiler.

Albayın intihar sonrası zirve

Malul gazi Albay Abdülkerim Kırca’nın medyada hakkında çıkan yayınların ardından intiharı sonrasına rastlayan zirvede en çok, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakan Erdoğan, "yargısız infaz" dile nitelendirdiği yayınlar konuşuldu. Kendi haline bırakılması halinde yargının, bu konuyu hukuka uygun bir biçimde sonuçlandıracağı görüşü ifade edildi. Ağır iş yükü ile Yargıtay’ın İncek, Danıştay’ın da Eskişehir Yolu’ndaki yapımı planlanan yeni hizmet binaları da gündeme geldi. Erdoğan ve Çiçek de medyadaki yayınlara ilişkin tepkilerini ortaya koydu. Yemeğin katılımcıları, buluşmadan memnun ayrıldı. Bazı yargıçlar, "İyi oldu, ilk defa yasama, yürütme ve yargı olarak bir araya gelip sorunları ilk ağızdan konuşma fırsatı bulduk, öyle ki biz yargı organları olarak bile böyle toplu olarak ilk kez bir araya geliyoruz" dediler.

/images/100/0x0/55eaf90ff018fbb8f8a2ab36


Güldal Mumcu reddetti

Gül, zirveye TBMM Başkanvekillerini de davet etmek istedi. İlk teklif TBMM Başkanvekili CHP’li Güldal Mumcu’ya yapıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın daveti üzerine, kimlerin katılacağını soran Mumcu, ardından "Davetiye gönderilir, ben ona göre katılıp katılmayacağıma karar veririm. Yönteminiz doğru değil. Üstelik yemeğin şeklini de doğru bulmadım" karşılığını verdi. Mumcu, programının da uygun olmadığı gerekçesiyle yemeğe katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine farklı yorumlara yol açmamak için Köşk de diğer başkanvekillerinin davet edilmesinden de vazgeçti.

Köşk:Sorunlar samimi bir atmosferde ele alındı

Daha önce TRT’nin kamuoyunda tepki çeken Tuncay Güney yayını eleştiren Cumhurbaşkanı Gül de bu yayınlardan rahatsızlığını dile getirdi. Bu görüşler, Cumhurbaşkanlığı’nın zirveye ilişkin açıklamasına da yansıdı. Açıklama şöyle: "Toplantıda dünyada ve bölgemizdeki önemli gelişmelerden hareketle ülkemizde Yasama, Yürütme ve Yargıyı ilgilendiren birçok konu samimi bir atmosferde ele alınmış ve karşılıklı görüşler paylaşılmıştır. Özellikle ülkemizde demokrasinin derinleşmesinin, hukukun üstünlüğüne ve temel ilkelerine titizlikle bağlı kalınmasının ve uygulamalarda usul yasalarına azami özen gösterilmesinin Türkiye’yi daha da güçlü kılacağı, karşılaşılan sorunların aşılmasını kolaylaştıracağı ve toplumda güven ortamını pekiştireceği hususları üzerinde etraflıca durulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, katılımcılar tarafından da çok yararlı bulunan bu tür toplantıların düzenli olarak gerçekleştirilmesini öngörmektedir."

Ana yemek, yufkaya sarılmış somon
/images/100/0x0/55eaf90ff018fbb8f8a2ab38


DIŞİŞLERİ Bakanlığı Konutu’nda verilen yemeğe katılanlar şöyle (üstte sol baştan itibaren) : Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Ahmet Alkış. (Karşı taraf):Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Emin Kuz, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Turgut Arıbal. Yemekte, yuvalama çorbası, zeytinyağlı bakla, yufkaya sarılmış somon, roka salatası ve kavrulmuş fıstıklı parfe ikram edildi. Alkollü içki servisi de yapılsa da konuklardan hiçbiri içki istemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!