Erken seçim yok

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim yok
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 27, 2002 13:51

Başbakan Ecevit, 2 ay aradan sonra ilk kez DSP Grup Toplantısı'na katıldı. Ecevit burada, "Ben erken seçim istemiyorum ama ufukta seçim göründü" ifadelerini kullandı. Ancak Ecevit daha sonra bir açıklama yaparak, "Yanlış anlaşıldım. Erken seçime karşıyım. Nisan 2004'ten önce seçim söz konusu değil" dedi. Ecevit, pazartesi günü Liderler Zirvesi'ne katılacağını da açıkladı.

Haberin Devamı

Ecevit, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılmak üzere bugün saat 12.05'te, yaklaşık iki ay aradan sonra  ilk kez Meclis'e geldi. Makam aracı yerine bir minibüsle gelmeyi tercih eden Ecevit, araçtan inerken daha önceden hazırlanan basamağı kullanmadı.Â

TBMM 1 No'lu döner kapıdan Meclis'e giren Ecevit, buradan asansörle Grup toplantısının yapılacağı salonun bulunduğu zemin kata geçti. Ecevit'i Meclis'e gelişinde, DSP Genel Başkan Yardımcıları Tayfun İçli ve Zeki Sezer, DSP Genel Saymanı Mecit Şekeroğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Süleyman Yağız karşıladı.

DSP Genel Başkanı Ecevit, 25 Nisan'dan bu yana katılamadığı partisinin grup toplantısına milletvekillerinin coşkulu alkışları arasında girdi. Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı ve Genel Sayman MecitŞekercioğlu ile birlikte kendisine ayrılan sıraya oturan Ecevit, oturduğu yerden iki kez elini kaldırarak milletvekillerine karşılık verdi.

Haberin Devamı

Grup toplantısına başkanlık eden Grup Başkanvekili Aydın Tümen, Başbakan Ecevit'i kürsüden ''Sizleri yeniden aramızda görmekten büyük mutluluk duyduk'' sözleriyle selamladı. Ecevit, milletvekillerinin kesintisiz yaklaşık 5 dakika süren alkışlarının ardından, kendisi için Başkanlık Divanı önüne hazırlanan kürsüye geldi.

Çok uzun gelen bir ayrılık döneminden sonra burada olmaktan derin mutluluk duyduğunu bildiren Ecevit, ''Allah bizleri ayırmasın'' diyerek sözlerine başladı. Ecevit'in, sadece ana başlıklarına elindeki not kağıtlarından baktığı konuşması, yaklaşık 20 dakika sürdü.

UFUKTA SEÇİM VAR

Ecevit, milletvekillerinden, tatil aylarını halkla ilişki kurarak, köylere kadar giderek geçirmelerini istedi. Milletvekillerinden, bu değerlendirmelerden edindikleri bilgileri kendisine ve Genel Merkez'e iletmelerini beklediğini ifade eden Ecevit, ''Bu bilgilerle bize ışık tutmuş olacaksınız'' dedi.

''Erken seçim istemiyorum, bildiğiniz gibi'' diyen Ecevit, ancak ufukta seçimin göründüğünü söyledi. Ecevit, milletvekillerinin yaz aylarında vatandaşla temas içinde olacağına emin olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

DSP TBMM Grubu en son 25 Nisan 2002'de Bülent Ecevit başkanlığında toplanmış, Ecevit de en son 2 Mayıs 2002'de Radyo ve Televizyon Yasası görüşmeleri sırasında TBMM'ye gelmişti.  Ecevit'in 20 Haziran'da toplanan gruba katılacağı açıklanmış ancak doktorların tavsiyesi üzerine bu kararından vazgeçmişti.

''2-3 HAFTA YOKUM''

Başlangıçta yaşadığı iki rahatsızlığın doktorların gayreti ile iyileştiğini bildiren Ecevit, son olarak ortaya çıkan omur rahatsızlığında da büyük ilerleme sağlandığını bildirdi.

Ancak bir süre daha ''Kısmen'' bir ayrılık yaşamak zorunda kalacaklarını ifade eden Ecevit, ''2 bilemediniz 3 hafta içinde iyileşeceğimi doktorlar bildiriyor. Tabii bu doktorların verdiği kurallara benim sıkı sıkıya uymama bağlı'' dedi.

''YOKLUĞUMU GÖSTERMEDİNİZ''

Milletvekillerini bu dönemde gösterdikleri sabır ve dayanışma için yürekten kutladığını ifade eden Ecevit, milletvekillerine ''Beni en çok sevindiren benim yokluğumu göstermemiş olmanızdır'' diye seslendi. Konuşması uzun süren alkışlarla sık sık kesilen Ecevit, milletvekillerine teşekkür etti.

Ä°DAM CEZASININ KALDIRILMASI

Ecevit, idam cezasının yasa değişikliği yapılarak kaldırılması için bütün partilerin biraraya gelmesi yönünde sağlanan gelişmelerden dolayı da milletvekillerine teşekkür etti.

İdam cezasının kaldırılması konusunda başarı sağlanması durumunda AB yolunda büyük kolaylık sağlanacağını bildiren Başbakan Ecevit, bununla ilgili olarak gerekenin yapılacağına inandığını söyledi.

''MECLİS'İN KAPATILMAMASI GERÇEKÇİ DEĞİL''

Ecevit, AB'ye uyum çerçevesinde yaz ayları boyunca çalışmalar yürütülmesini istedi. Meclis'in kapatılmaması ve çalışmaların sürmesi isteğinin gerçekçi olmadığını kaydeden Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim temennim şu; Bütün grupların üyeleri Yaz aylarının başlangıcında AB ile ilişkilerimiz bakımından önem taşıyan konularda biraraya gelip ortak metinler hazırlamaya çalışsınlar. Bu şekilde Yaz ayları iyi bir şekilde değerlendirilmiş olur.

Ön hazırlık yapılmadan tatil kaldırılırsa bu boşuna yapılmış bir zahmet olur. Önceden grup yöneticileri biraraya gelip de bazı formüller üzerinde çalışacak olurlarsa o zaman yaz ayları iyi şekilde değerlenmiş olur. Grup yöneticilerinden bunu rica ediyorum, diğer gruplarla temas ederek ortak bir çalışma planlamalılar.''

''AÄžIRLIK EKONOMÄ°YE VERÄ°LMELÄ°''

Son günlerde iktidar ortağı iki parti arasında yaşanan polemiklerden kurtulunup, önümüzdeki aylarda ağırlığın ekonomiye verilmesini isteyen Başbakan Ecevit, yürütülen tutarlı çabalar sonunda ekonomide önemli aşamalar kaydedildiğini ifade etti.

Ecevit, enflasyonun hayal bile edilemeyecek ölçüde düştüğünü, turizmde, imalat sanayinde, dış satımda beklenenin ötesinde gelişmeler sağlandığını, bunların umut verici olduğunu söyledi.

Bazı derecelendirme kuruluşlarının ekonomi alanında sağlanan başarılara gölge düşürmeye başladıklarını kaydeden Ecevit, ''Bizim bunlara tahammülümüz yoktur. Biz bunları aşacak kararlılıktayız'' dedi.

Ecevit, önümüzdeki günlerde ekonomi konusunda önce bir Doruk Toplantısı, ardından da çeşitli toplantılar yapılması gerektiğini bildirerek, ''Türk ekonomisi mutlaka büyümelidir. Bu büyümenin potansiyeli Türkiye'de, işçisinde, girişimcisinde vardır. Bunu mutlakahızla harekete geçirmek zorundayız'' dedi. 

Başbakan Ecevit, önümüzdeki haftaları buna katkıda bulunmaya çalışarak geçireceğini bildirdi. Derecelendirme kuruluşları ile bazı köşe yazarlarının ekonomideki gelişmeleri görmeden gelerek olumsuz değerlendirmelerde bulunduğunu kaydeden Ecevit, ancak IMF'den aldığı bir mektupta çok olumlu mesajlar bulunduğunu söyledi.

''ÜSLUP GERİLİMİ BENİ ÇOK ÜZÜYOR''

Ecevit, TBMM grup konuşmasında, son zamanlarda iktidar partilerinden ikisinin arasında ''Deyim yerindeyse bazı üslup gerilimleri'' yaşandığına işaret ederek, şunları söyledi:

''Bu beni çok üzüyor. Çünkü bugüne kadar üçlü koalisyon belki dünyada eÅŸi görülmemiÅŸ bir uzlaÅŸma örneÄŸi verdi, çok büyük hizmetlerdebulundu. Bu uyumun sonuna kadar devam etmesi Türkiye açısından son derece de büyük önem taşımaktadır. Ben, çok deÄŸer verdiÄŸim arkadaÅŸlarımıza, gerek MHP'deki gerek ANAP'taki arkadaÅŸlarımıza rica ediyorum; Tekrar, ÅŸu birkaç ay öncesine kadar devam eden uzlaÅŸma ortamını elbirliÄŸiyle kuralım. Bu, her konuda anlaÅŸmamız gerekir, anlamına gelmez. Tekrar uzlaÅŸma ortamının meydana gelmesi elbette bizim için, Türkiye için büyük önem taşır.Â

Aynı şekilde özellikle ekonomik açıdan, AB'nin yolunun açılması bakımından muhalefet partilerinin katkılarının çok büyük önem taşıyacağına inanıyorum. Çünkü sadece bizim hükümetimizin görevi değildir, bunlar Türkiye'nin sorunlarıyla ilgilidir. Türkiye'nin gelişebilmesinin gerekleridir. Bunları elbirliğiyle, iktidar-muhalefetayırımı gözetmeksizin çözme yollarını bulmalıyız. DSP her zaman olduğu gibi gerekli yapıcı katkısını sürdürmeye devam edecektir.''

''PEK RAHAT KONUÅžAMADIM...''

''Pek rahat konuşamadım, kusura bakmayın'' diyen Ecevit, milletvekilleri ve partililerin alkışlarının ardından, ''Epeydir çok sınırlı bir konuşma ortamında çalışıyorum. Bundan sonra daha çok konuşacağız, sizlerle konuşacağız, başka görevlilerle konuşacağız. Ve öyle inanıyorum ki DSP'nin yapıcı katkısı ile Türkiye mutlu günlere kısa sürede ulaşacaktır'' diye sözlerini tamamladı.

DSP Grubu'nun sabah saatlerinde yapılması kesinleşen toplantısına başta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan olmak üzere çok sayıda bakan katılmadı. ''DSP'nin, Ecevitlerin öncülüğünde Ecevitsiz bir döneme geçmesi'' çağrısında bulunan 9 milletvekilinden bazıları da grup toplantısını izledi ve Başbakan Ecevit'i konuşması sırasında diğer milletvekilleri ile birlikte ayakta alkışladı.

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, konuşmasını tamamladıktan sonra basın mensuplarının yoğun ilgisi arasında, karşılaştığı milletvekilleriyle tokalaşarak Meclis Başkanlık Makamı karşısındaki bir numaralı kapıya yöneldi.

Birinci kattan asansörle zemin kata inen Ecevit, birkaç basamağı çıktı ve kapıdan DSP yöneticileri tarafından uğurlandı. Ecevit, Başbakanlığa ait minibüsle, Cumhurbaşkanı Sezer'le haftalık olağan görüşmesi için TBMM'den ayrıldı.

"YANLIÅž ANLAÅžILDIM"

Başbakan Bülent Ecevit, DSP Grup Toplantısı'nda ''erken seçim isteği veya erken seçim olasılığı üzerinde herhangi birşey söylemediğini'' belirterek, ''Ama söylediğimden yanlış anlama çıkmış, 2004 yılının Nisan ayından önce seçim söz konusu değil'' dedi.

MGK'nın yarın yapılacak olan Haziran ayı toplantısına katılamayacağını bildiren Ecevit, koalisyon ortaklarıyla Pazartesi günü saat 14.30'da biraraya geleceğini kaydetti.

Başbakan Ecevit, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le yaptığı yarım saat süren görüşmenin ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti. Burada 10 dakika kalan Ecevit, Oran Şehri'ndekiÇalışma Ofisi'ne gelişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ecevit, bugün DSP grubunda yaptığı konuşmada, ''maksadıyla ilgisi olmayan bir ifade kullandığını'' belirterek, bununyanlış anlamalara yol açabileceğini söyledi. Ecevit, onun için bu açıklamayı yapmayı gerekli gördüğünü kaydetti.

Ecevit, şöyle konuştu:
''Ben bugün DSP grup toplantısında erken seçim isteÄŸi veya erken seçim olasılığı üzerinde herhangi birÅŸey söylemedim. Ama söylediÄŸimdenyanlış anlama çıkmış. DemiÅŸtim ki; (Biz seçim istemiyoruz, erken seçimistemiyoruz. Ancak ufukta seçim görünüyor. Ona göre hazırlıklarımızı yapalım parti olarak...) dedim. Ufukta seçim görünüyor derken kastım da ÅŸu; 2004 yılında yani bundan yaklaşık 2 yıl sonra normal seçim yapılacak, yasanın gerektirdiÄŸi. O nasılsa mecburi, zorunlu olacak... Ben kesinlikle erken seçime karşıyım. Ayrıca, ÅŸuna inanıyorum, erken seçimden sık sık söz edenlerden çoÄŸu da aslında kesinlikle erken seçimi göze alamıyorlar.Â

DSP ve iktidar ortaklarımıza gelince, bizler şimdiye kadar Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir reformcu hareketi başlattık bildiğiniz gibi. Türkiye için zorunlu olan ama uzun yıllar ihmal edilmiş olan pek çok yapısal önem taşıyan yasayı ya gerçekleştirdik ya gündeme getirdik. Bunların tamamını sonuçlandırmadan, bunların sonuçlarını vatandaşlarımız görmeye başlamadan, biz erken seçime gitmeyi kesinlikle düşünmüyoruz. ANAP ve MHP'nin de düşünmediklerini kendi ifadelerinden sık sık duyuyoruz. Onun için tekrar söylüyorum, biz kesinlikle erken seçime karşıyız. Ve kimse de, bunu istermiş  görünenler de aslında istemiyorlar. Onun için 2004 yılının Nisan ayından önce seçim söz konusu değil.''

''DSP'DE DEMOKRASÄ° VAR''Â

Başbakan Ecevit, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ecevit, bir gazetecinin ''DSP'li muhaliflerin bir açıklaması olmuştu. Buna net bir yanıt vermediniz'' sözleri üzerine şunları söyledi:

''Hayır, doğru bulmadım yanıt vermeyi. Kendi düşünceleridir.  DSP'de demokrasi var. O bakımdan normal karşıladım. Tabii şu sırada pek uygun değildi. Çünkü ekonomik bakımdan sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Birtakım oyunların, içerde ve dışarda tezgahlandığı bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir aşamada o türlü bir demeç olmasa belki daha iyi olurdu. Ama dediğim gibi DSP'de demokrasi var, onlar da bu haklarını kullandılar.''

Başbakan Ecevit, ''Birden çok hızlı bir dönüş yaptınız bugün. Cumhurbaşkanı ile görüştünüz, DSP grubuna gittiniz. Bu temponuz devam edecek mi? Örneğin liderler zirvesini ne zaman toplayacaksınız?'' sorusu üzerine, ''Liderler toplantısını biraz önce kararlaştırdık pazartesi günü... Epeydir tabii biliyorsunuz benim katıldığım bir gruptoplantısı olmamıştı. Onun için önce grup toplantısının daha uygun olacağını düşündüm. Pazartesi günü saat 14.30'da Başbakanlık Konutu'nda inşallah liderler toplantısı yapılacak. Ondan sonra da tabii normal Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak.''

Ecevit, yarın Çankaya Köşkü'nde yapılacak MGK toplantısına katılıpkatılmayacağına ilişkin soruya da şu karşılığı verdi:

''Hayır, henüz hocalarımın düşünceleri bakımından hazır değilim toplantıya. Sayın Cumhurbaşkanı da aslında benim toplantı yapmamı, sağlık koşullarım tam olarak yerine gelmeden doğru bulmuyordu. Onun için o toplantıya maalesef katılamayacağım ama inşallah bir sonrakine katılacağım. Çünkü dün gece de söylediğim gibi Sayın hocalarımın belirttikleri gibi 2, en geç 3 hafta içinde üzerimdeki bazı ambargolartamamen kalkmış olacak. Şimdilik tabii öyle büyük toplantılar yapmıyoruz ama önemli bazı toplantıları konutta yapacağız.''

Ecevit, Başbakanlık'a ait minibüsü neden kullandığına ilişkin soruya da ''Girmesi çıkması daha kolay oluyor onun için'' karşılığını verdi.

ECEVİT İÇİN SALONDA ÖZEL DÜZENLEME

Haberin Devamı

DSP Grup Toplantı Salonu, Başbakan Bülent Ecevit için hazırlandı. DSP Grubu'nun bugün saat 12.00'de toplanacağının sabah saatlerinde belli olmasının ardından Başbakan Bülent Ecevit'in toplantıya katılma olasılığına karşı Meclis'te yoğun hazırlıklar başlatıldı.

DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, saat 11.00'de aynı salonda toplantı yapmayı planlayan DYP Grubunu arayarak salonun kendilerine bırakılmasını istedi.

DYP Grup Toplantısı'nın küçük salona alınmasının ardından DSP'nin toplantı yapacağı salonda hazırlık yapılmaya başlandı. Başbakan Bülent Ecevit'in önünde 5 basamak bulunan kürsüye çıkmakta zorlanacağı düşüncesiyle salonun zeminine bir kürsü kuruldu. Hazırlıkların görüntülenmesini engellemek için salonun kapıları kilitlendi ve görevliler dışında salonda hiç kimse bırakılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!