Güncelleme Tarihi:
Referans Gazetesi'nde yer alan habere göre Türkiye'nin haziran sonu veya temmuz başında yapacağı bir erken seçim, çalışmaları ve hazırlıkları uzun zamandır sürdürülen ekonomi ile ilgili kritik yasal düzenlemeleri vuracak. Yeni yasama döneminde tüm hazırlık ve görüşme süreçleri tekrarlanacak, teknik deyişle kadük olacak yasa tasarıları arasında, çalışmaları 6.5 yıldır süren Türk Ticaret Yasa Tasarısı en fazla çaba gerektirecek düzenleme olarak dikkat çekiyor. Bu düzenlemenin yeni dönemde 2.5 yıldan önce yasalaşma aşamasına gelemeyeceği yani 9 yıllık sürece yayılmış olacağı belirtiliyor.
KADÜK OLACAK YASA TASARILARI VE TEKLİFLERİ: |
* Türk ticaret yasa tasarısı |
Nükleer santral yasa tasarısı, kamu hastanelerini özerk hale getirecek tasarı, serbest bölgelerdeki muafiyet süresini uzatan teklif, bilişim suçlarını düzenleyen yasa tasarısı gibi düzenlemeler de ekonomik ve sosyal yaşamı doğrudan ilgilendiriyor.
Bu düzenlemeler, seçimden sonra oluşacak yeni hükümetin görüşüne sunulacağı ve yeni gelişmelere göre değiştirileceği için, yasalaşma süreçlerinin oldukça uzaması bekleniyor. Bunun yanı sıra hükümetin üzerinde uzun zamandır çalıştığı bazı reformlar da seçim nedeniyle rafa kalkacak. Bunlar arasında istihdam üzerindeki yükleri azaltan ve değişik birçok yasada değişiklik öngören reform paketi, Anayasa Mahkemesi'nce bir bölümü iptal edilen sosyal güvenlik reformu yasasının iptal gerekçesine göre yeniden düzenlenmesi, kamu personelinin sorunlarını azaltmayı amaçlayan reform, IMF'nin de basitleştirilmesini istediği Gelir Vergisi reformu, yenilikçi girişimleri desteklemeyi amaçlayan Ar-Ge yasa taslağı bulunuyor.
SEÇİM EKONOMİDE KOLTUK BOŞALTACAK * Gelir VergisiREFORMLAR ve YASA TASLAKLARI:
* Sosyal Güvenlik Reformu
* İstihdam üzerindeki yükleri azaltma paketi
* Ar-Ge teşvikleri
* Tarım arazileri için Medeni Kanun değişikliği
* Devlet yardımları kanun taslağı
* Kamu personel reformu
* Yabancı doktorlara çalışma izni veren düzenleme
Seçim dönemine girilmesiyle birlikte bürokraside de seçim heyecanı başladı. Ekonomi bürokratları arasında seçimlere girmek istediği bilinen birçok bürokrat bulunuyor.
Örneğin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, Maliye Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, EPDK Başkanı Yusuf Günay'ın seçimlere girmesi bekleniyor. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da seçimlere girme ihtimali kulislerde konuşuluyor.