Güncelleme Tarihi:
Uzm. Dr. Bakım, yaşamı olumsuz etkileyen fobilerin, bazı insanları asansöre binemez, yolda yürüyemez ve açık alanlarda dolaşamaz hale getirdiğini söyledi.
Genel olarak toplumlarda yüzde 5-10 oranında görülen fobilerin ortaya çıkmasında baskıcı, otoriter, aile içinde söz hakkı tanımayan, sosyal teması önleyen anne-babaların büyük etkisi bulunduğunu vurgulayan Dr. Bakım, şöyle konuştu:
''Aile içinde çocuklara taşıyabilecekleri yeterli sorumluluklar verilmezse, arkadaş ilişkileri için gereken oyun ve yaşıt desteği sağlanmazsa, iyi örnek olunamazsa, bu durum özgüven eksikliği ve korkuların oluşumuna yol açabilir. Korkuların daha ileri şekli ise, hayatımızda kısıtlamalara yol açan ve tedavi gerektiren fobilerdir.''
''Kadınlarda fobiler, erkeklere göre 2 kat daha sık görülüyor'' diyen Dr. Bakım, bunda kadının daha içe dönük olması ve bu tür korkularının üzerine gidemeyişinin etkisi bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca kadınlarda, genel psikiyatrik hastalıkların görülme oranının erkeklere göre yüzde 1.5-2 oranında daha fazla olduğunu belirten Dr. Bakım, şunları kaydetti:
''Kadınlarda daha çok kedi, köpek, fare, kuş gibi hayvan, erkeklerde ise kan fobisi görülüyor. Hayvan fobileri ortalama 7 yaşında, kan görme fobisi ise 9 yaşında, dişçi fobisi de 12 yaşında başlıyor. Yapılan bazı çalışmalarda, bu kişilerin yaklaşık yüzde 70'inin ebeveynlerinden birinde bu tür bir fobi olduğu gözlenmiştir.''
Bunun dışında fobiler içinde ''yükseklik, şimşek, gök gürültüsü, karanlık, kapalı alan ve uçak korkusunun'' önde geldiğini anlatan Uzm. Dr. Bahadır Bakım, korkuların üzerine belli bir düzen içinde gidilmesi gerektiğini dile getirdi. Uzm. Dr. Bakım, tedavi edilmeyen fobilerin ömür boyu sürebildiğinedikkat çekti. Fobilerden bazıları ise şöyle:
Aerofobi (uçma korkusu), Ailurofobi (kedi korkusu), Akarfobi (kurtçuk korkusu), Basifobi (yürümekten korkma), Belonofobi (iğne korkusu), Brontofobi (gök gürültüsü korkusu), Demofobi (kalabalıktan korkma), Erotofobi (cinsellikten, cinsel hislerden korkma), Hematofobi(kan korkusu), Kenofobi (boş yerlerden korkma), Mysofobi (kirletme korkusu), Panfobi (her şeyden korkma), Satanofobi (şeytan korkusu), Stygiofobi (cehennem korkusu), Tremofobi (titremeden korkma), Xenofobi(yabancılardan korkma), Zoofobi (hayvanlardan korkma) ve Nyctofobi (gece korkusu).