Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanlığı'na sunulan yeni Medeni Kanun Tasarısı devrim niteliğinde değişiklikler getiriyor. Tasarının en çarpıcı maddeleri ise ‘‘erkeğe eşitlik’’ konusunda... ‘‘Evin masrafları, çocukların ve kadının bakımını erkek üstlenir’’ maddesi, ‘‘kadın-erkek ortaklaşa üstlenir’’ diye değişti. Erkeğe de nafaka isteme hakkı getiren tasarıdaki yeni değişiklikler şöyle:
Yeni Medeni Kanun Tasarısı'na göre kadın da artık evin reisi. Tasarıdan, ‘‘Evin reisi erkektir’’ ifadesi çıkarıldı. Evlilik birliğinin yönetiminde eşlere eşit söz hakkı tanındı. Tasarıda, kadına hitap şekli bile değiştirildi. ‘Karı’ yerine ‘kadın’ sözcüğü tercih edildi. Kadınlar artık evlendiklerinde kendi kızlık soyadlarını eşlerinin soyadının önünde taşıyabilecekler. Boşanan kadın evlenmeden önceki soyadını kullanabilecek. İsterse, tanındığı eşinin soyadını kullanmayı sürdürecek. Eşler, ortak evlerini birlikte seçecekler. Meslek sahibi kadın başka bir ilde çılışmak durumunda kalırsa, kendisine ayrıca ev kiralayabilecek. Kanunda devrim yaratacak bir yenilikte getirilerek, boşanma halinde mal ayrılığı sisteminden, ‘paylaşmalı mal ayrılığı’na geçildi. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak geliştirilen modele göre, evlilik birliğinde elde edilen ve ortak kullanıma tahsis edilen ev, yazlık, araba, yatırım amaçlı hisse senedi, tahvil ve beyaz eşya gibi mallar kocanın üzerine dahi olsa boşanma halinde bu mallar yarı yarıya paylaşılacak. Ancak, kadın ve erkeğin kişisel malları ile mirasla edindikleri mallar kendilerine ait olacak. Eşler konutu ve ev eşyasını kimin kullanacağı konusunda anlaşamazlarsa, hakim eş ve çocukların geleceğini gözönüne alarak adil bir karar alacak. Kanunun birinci maddesinden son maddesine kadar kadın-erkek eşitliğine aykırı maddeler ayıklanırken, erkek aleyhine hükümlerde de eşitlik sağlandı.
Medeni Kanun Tasarısı Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Turgut Akıntürk, ve komisyon üyeleri Medeni Kanunu'nun, kabul edilişinin 72. yıldönümünde dört yıl süren bir çalışma sonunda hazırladıkları 1027 maddelik yeni Medeni Kanun Tasarısı'nı dün Hakimevi'nde düzenlenen toplantıda Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'ya teslim etti. Medeni Kanun şu yenilikleri getiriyor:
DİL
Kanunun dili Türkçeleştirildi. İkametgah yerine yerleşme yeri, neshep yerine soybağ, sükna yerine oturmak hakkı deyimleri kullanıldı.
YAŞ 18
Kadında 15, erkekte 17 olan evlenme yaşı fark gözetmeksizin 18'e yükseltildi. Olağanüstü durumlarda 17 yaşından gün alanlar da hakim izniyle evlenebilecekler.
BOŞANMA
Zina başta olmak üzere boşanma nedenleri aynen korunurken, onur kırıcı davranışlar da boşanma nedeni sayıldı. Küfür ve hakaret de boşanma nedeni olabilecek,
TERK
Eşi tarafından terk edilen kişi, ihtar dahi çekmeden altı aylık süre sonunda boşanma davası açabilecek.
İZİN
Anne ve babanın haksız yere evlenme izni vermediği gençler hakim kararıyla evlenme izni alabilecekler.
KADIN VASİ
Erkekler gibi kadınlar da mahkemeler tarafından vesayet müessesesinde zorunlu vasi tayin edilebilecek.
EV EŞİN
Ölüm halinde sağ kalan eşin miras payı artırıldı. Mahkeme miras hissesine mahsuben ortak evi sağ kalan eşe verebilecek.
EŞİT HAK
Evlilik dışı doğan çocuk ayrımına son verildi. Evlilik dışı doğan çocuklara kardeşleri ile eşit haklar tanındı.