OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 25, 2003 00:00
İstanbul'da uykuluk sezonunun açıldığını biliyor musunuz? Peki, ya uykuluğun ne olduğundan ve uykuluk denilen bahar lezzetinin Haliç'in kuzey kıyılarında yeniden hayat bulduğundan haberiniz var mı? Önce uykuluk hakkında bilgisi olmayanları dikkate alarak tarihe kısa bir yolculuk yaparak başlayalım.Eskiler çok iyi bilir, erikler çiçeklenip, manav vitrinlerinde çağla bademleri boy gösterince İstanbul'da
balık zamanı biter, 'uykuluk' demleri başlarmış. Çünkü Sütlüce'deki İstanbul Mezbahası'nda uykuluk mevsimi tam o sırada başlarmış. Kuzunun boynundaki yumuşak etten elde edilen uykuluk bir tür sakatat olarak bilinir ama ciğer, kelle, işkembe, paça gibi sakatatlarla birlikte işkembeci tezgahlarında servis edilmezmiş. Kebap ya da köfte gibi mangal ateşinde pişirilmezse bu et parçasının ne kıymeti ne de lezzeti kalırmış. Bundan dolayı da ayrı bir tezgah ve düzenekten geçmesi icap edermiş.Haliç kirlenince Halıcıoğlu ve Sütlüce'deki namlı lokantalar birbiri peşi sıra kapandı. Bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze kadar direndi. Ardından bu lokantalara taze uykuluk sağlayan, İstanbul'un ilk ve tek mezbahası olan Sütlüce Mezbahası kapandı. Böylece her uykuluk mevsiminde şen şakrak geceler geçiren Sütlüce eski neşesini kaybetti.30 LOKANTA VARHaliç'in eski temizliğine kavuşmasıyla yavaş yavaş bir canlanma başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sütlüce Mezbahası'nın bulunduğu yeri büyük bir kongre merkezine dönüştürmek için harekete geçti. Biraz ilerde bulunan Rahmi
Koç Müzesi, Hasköy Tersanesi'ni tesislerine katarak Ä°stanbul'un en güzel mekanlarından birini ortaya çıkardı. Sahil bandı aÄŸaçlandırıldı, karşıdaki Piyer Loti ve çevresi düzenlendi. Bu hafta içinde açılışı yapılan Minyatür Türkiye Parkı (Miniatürk) de harekete geçti. Ve Haliç'in kuzey kıyıları eskisinden de güzel bir hal aldı. Uykulukçular da uzun yıllar süren uykularından silkinerek geleneÄŸi canlandırmak için harekete geçti. Bugün bölgede irili ufaklı otuza yakın uykuluk lokantası ve seyyar uykuluk tezgahı var. Mevsimi geldiÄŸi için özellikle hafta sonları hınca hınç dolu olan bu mekanlar hafta içinde de oldukça hareketli. Kuzu boynundan gırtlakla et arasındaki boÅŸluktan çıkarılan uykuluk önce haÅŸlanıyor, ardından soÄŸuk suya tabi tutularak zarından sıyrılıp mangalın üstüne geliyor. Ãœzerine biraz reyhan ya da kekik atılıp servis ediliyor. Her kuzudan 5-100 gram kadarcık çıkan uykuluk nadir bulunduÄŸu için esnafın bir kısmı iÅŸin üçkağıdına kaçıyor. Bazı seyyarlarda ve lokantalarda uykuluk diye tatlılık, yani inek memesi satılıyor. Arnavut-Balkan kültüründen gelen uykuluÄŸun afrodizyak olduÄŸuna inanılıyor. Yıllanmış üç lokantaSADRAZAM MAHMUT'UN YERÄ°En eski uykuluk lokantası. Adanalı Mahmut Zevkli'nin yarım asırlık lokantasının serüveni Sütlüce Mezbahası'nın bir ahırında baÅŸlamış. Zevkli, gecenin ilerleyen saatlerinde başına bir sadrazam kavuÄŸu geçirip ÅŸakalar yapmaya, lokantasını meddah sahnesine çevirmeye baÅŸlarmış. KavuÄŸundan ötürü Mahmut Zevkli'ye Sadrazam lakabı takılmış. Küçük yaÅŸta Sadrazam'ın yanında çıraklığa baÅŸlayan, daha sonra ÅŸeflik yapan Ilgın Kaya, Mahmut Zevkli öldükten sonra dükkanı devralmış. Sadrazam Mahmut'un mönüsünde 'ev sucuÄŸu' servisi dükkanın geleneÄŸi. Etleri Trakya'dan, tereyağı Trabzon'dan, yoÄŸurt ise Bolu'dan geliyor. Tel: 0212 237 21 55SADRAZAM KEMAL RESTAURANT Lokanta Kemal Sara'nın babası Hüseyin Bey tarafından 30 yıl önce kurulmuÅŸ. Eskiden mezbahanın hemen arkasındaki dükkanları da faaliyetini sürdürüyor. 250 kiÅŸilik kışlık, 150 kiÅŸilik de yazlık bölümü var. Kemal Sara, insan canlısı bir Tuncelili. Babasının yanında yetiÅŸen Kemal Sara da etten çok iyi anlıyor. 24 saat açık olan lokantada 20.30'dan 04.00'e kadar canlı müzik de yapılıyor. Tel: 0212 320 44 41-320 44 43ÖMÃœR RESTAURANT (YUSUF'UN YERÄ°)Åžimdi 69 yaşında olan Yusuf Gür lokantayı 22 yıl önce kurmuÅŸ. SalaÅŸ görünümlü, tertemiz bir aile iÅŸletmesi. OÄŸlu Yekta Gür'le birlikte çalışıyor. Kızı Nuray Hanım da iÅŸten geldikten sonra ailesine yardım ediyor. Tunceli'den gelip mezbahada çalışmaya baÅŸlayan Yusuf Gür emekli olduktan sonra açtığı lokantasını zaman içinde geliÅŸtirmiÅŸ. Aralarına baÅŸka malzeme koyulmasın diye uykulukları tek tek kendisi seçiyor. Tel: 0212 220 49 03Â
button