Güncelleme Tarihi:
Ergün, Yozgat Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi’nde sanayicilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağı toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı.
Türkiye’nin, hükümet düzeyinde Çin mallarının boykot edilmesine ilişkin almış olduğu herhangi bir karar bulunmadığının altını çizen Ergün, şöyle konuştu.
“Ancak toplumda birtakım tepkiler var. Bu tepkilere sivil toplum örgütleri, tüketici örgütleri, tüketicinin bizatihi kendisi tarafından karar verilmesi gerekir. Çin’de olan, Uygur Türkleri’ne karşı yapılmış olan bu muamelenin, bu olayların toplumumuzda meydana getirdiği tepkileri kimse görmezden gelemez. Çin yönetiminin de bunları görmezden gelmemesi gerekir” dedi.
DEVLET YAPAMAZ, AMA TÜKETİCİ YAPABİLİR
Çin yönetimine yönelik tepkilerin devletler düzeyinde farklı platformlarda, uluslar arası örgütler nezdinde dile getirilmesinin mümkün olacağına dikkat çeken Ergün, ”Yoksa Dünya Ticaret Örgütü üyesi ticari anlaşmalarla bağlı olan ülkelerin doğrudan doğruya yönetimlerin bu tür kararlar alması ve uygulaması sözkonusu olmaz. Ancak tüketiciler elbetteki tüketim kararlarını gözden geçirirler. Buna benzer olaylar geçmişte de oldu. Bizim kendi iç kamuoyumuzda da buna benzer gelişmeler oldu” dedi.
Bu konuda örnek de veren Bakan Ergün, “Mesela vergi indirimleri yaptığımızda bazı otomobil fabrikaları zam yapmayı tercih ettiler, bizden hükümet olarak müdahale etmemiz istendi. Hükümet olarak bunlara, bu fiyatlara müdahale etme imkanımız olmadığını ancak tüketicilerin kendi tercihlerini gözden geçirebileceklerini, zam yapan firmalarla, zam yapmayan firmaları birbirinden ayırabileceklerini, tamamen tüketicilerin kendine kalmış bir konudur. Dolayısıyla kamuoyundaki Doğu Türkistan’daki, Urumçi’deki olaylara karşı kamuoyundaki tepkilerin Çin yönetimi tarafındann da gözlenmesi ve duyarlılık gösterilmesi gerekmektedir. Biz bu duyarlılığa işaret etmiş olduk” diye konuştu.