Ergenekon'da bir tutuklama bir kritik karar

Güncelleme Tarihi:

Ergenekonda bir tutuklama bir kritik karar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 16:55

Ergenekon Davasında mahkeme heyeti YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Oda Tv ve Oyak Güvenlik dava dosyasının Ergenekon davasıyla birleştirilmemesi yönünde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan 4 sayfalık ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Yaklaşık 3 saatlik aranın ardından ara kararları okuyan Özese, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan Odatv Dava'sının ve 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen OYAK Güvenlik Davası'nın, kendi mahkemelerinde görülmekte olan davayla birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceğinin sorulduğunu anımsattı. Bazı sanık ve avukarlarının yazılı ve sözlü beyanlarında birleştirilmelere muvafakat verilmemesi yönünde talepte bulunduğunu belirten Mahkeme Başkanı Özese kararda şu ifadelere yer verildiğini açıkladı: "Dosyamızın ve birleştirilmesi istenen dosyaların hacmi, yargılamada gelinen aşama, birleştirilmesi istenen dava dosyalarındaki sanık ve mağdur sayısı, dosyaların nitelikleri gözönüne alındığında dosyaların birleştirilerek görülmesi yargılamayı uzatacağı, davaların sürümcemede kalmasına neden olacağı ve yargılamanın makul sürede bitirilmesi gerekliliği dikkate alınarak birleştirme konusunda muvafakat (onama) verilmemesine oy birliğiyle karar verildi."

Haberin Devamı

Öte yandan Odatv ve OYAK Güvenlik Dava dosyalarının bir örneğinin dijital olarak dava dosyasına konulmasına kararlaştırıldı.

TAŞDELER ORGENERAL RÜTBESİNDE TUTUKLANAN İLK MUVAZZAF

Mahkeme Heyeti, hakkında yakalama kararı bulunan YAŞ üyesi Orgenal Nusret Taşdeler'in "Silahlı örgüt üyesi olmak" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme Heyeti tutuklama kararında, 'İhbar mektupları, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen yazı cevapları ve belgeler, alınan sanık ve tanık beyanları, atılı suçun CMK 100/3 kapsamında tutuklamayı gerektirir katolog suçlardan olması, delillerin karartılması ihtimalinin bulunması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında tutuklu için makul suç şüphesinin dahi yeterli görülmesi dikkate alınarak atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunan sanık Taşdeler hakkında daha hafif koruma tedbiri olan adli kontrol tedbiri uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından tutuklanmasına' ifadelerine yer verdi. Sanık Taşdeler hakkında tutuklama müzekkeresi çıkarılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, sanık hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti. Mahkeme Heyeti ayrıca savunması sırasında Sanık Taşdeler'in suç teşkil eden sözleriyle ilgili olarak duruşma zabıtları çıktıktan sonra gereğinin yapılmasına karar verdi. Taşdeler'in de tutuklanmasıyla birlikte davada tutuklu sanık sayısı 67'ye yükseldi. Orgeneral Nusret Taşdeler, Ergenekon Davası'da tutuklanan ilk muvazzaf Orgeneral oldu.

Haberin Devamı

DAVA DOSYASI MÜTALAA İÇİN SAVCIDA

Duruşma Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in 'varsa tevsii tahkikat talebinde bulunmak yoksa esas esas hakkındaki mütalaa vermek' yönündeki talebini kabul eden Mahkeme Heyeti, iddia makamına bu konuda gelecek celseye (duruşmaya) kadar süre verilmesine hükmetti.

TEKİN VE ÖZTÜRK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Bir kısım sanık ve avukatlarının davaların tefrik edilmesi yönündeki taleplerini redden mahkeme heyeti bu konuda daha önce karar verildiğini belirtti. Mahkeme Heyeti, davanın tutuklu sanıklarından Muzaffer Tekin'in 5 Kasım 2012 tarihli dilekçesinde yer alan beyanları nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme Heyeti Mehmet Zekeriya Öztürk'ün 21 Kasım 2012 tarihli duruşmada mahkeme heyetine yönelik itham edici beyanları ve Gizli Tanık İmdat'ın gerçek kimliğini duruşmada açıklaması, uyarılara rağmen gizli tanığın açık kimliğini ifşa etmeye devam etmesi nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na ayrı ayrı suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞININ KALDIRILMASI TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Davanın tutuksuz sanıklarından Mustafa Özbek ve Nusret Senem'in yurtdışına çıkma yasağının kaldırılması talebini reddeden mahkeme heyeti davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e yeni bir avukat atanması için İstanbul Baro Başkanlığı'na yazı yazılmasına hükmetti. Mahkeme Heyeti davayı 13 Aralık 2012 saat 09.30'a erteledi.

ERGENEKON DAVASI'NDA 4 YILDIR SÜREN YARGILAMA

Ergenekon davasında 20 Ekim 2008 tarihinde başlayan yargılama sürecinde toplam 21 dosya birleştildi. Halen aralarında CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu 66’sı tutuklu, 275 sanık yargılanıyor. Bugüne kadar 31’i gizli tanık olmak üzere 159 tanık dinlendi. 1. Ergenekon Davası 225. duruşmada, 2. Ergenekon davası ile birleştirildi. Birleştirlen dosyaların duruşmalarıyla birlikte Ergenekon’da bugüne kadar 600'ü aşkın duruşma yapıldı.

Haberin Devamı

ÜMRANİYE'DE ELE GEÇİRİLEN 27 ADET BOMBA

12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda 27 adet el bombasının bulunmasının ardından arka arkaya Ergenekon dalgaları adıyla anılan operasyonlar gerçekleştildi. Ergenekon operasyonlarına ilişkin ilk dava 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük duruşma salonunda başladı. 1. Ergenekon Davası ile daha sonra Danıştay’a silahlı baskın ve Cumhuriyet Gazetesi’ne el bombası atılması dosyasının ardından Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılması dosyaları birleştirildi. 20 Temmuz 2009 tarihinde başlayan İkinci Ergenekon davasıyla, Eylül 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3. İddianame de birleştirildi.

Haberin Devamı

YENİ DURUŞMA SALONU YAPILDI

Bu süreçte sanık sayısının artması ve duruşma salonunun yetersiz kalması üzerine yine Silivri Cezaevi'nin giriş kapısının yaklaşık 50 metre yanında yeni bir bina inşa edildi. Emekli Albay Dursun Çiçek’inde sanıkları arasında yer aldığı “İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasına 28 Haziran 2010 yılında başladı. 1 Ağustos 2011 tarihinde açılan İnternet Andıcı Davası, İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası'yla birleştirildi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da 6 Ocak 2012 tarihinde tutuklanarak dosyası İnternet Andıcı Davası ile birleştirildi.

ERGENEKON DAVALARI BİRLEŞTİRİLDİ

Birinci Ergenekon Davası 27 Nisan 2012 tarihindeki 225. duruşmada kapatılarak, İkinci Ergenekon Davası'yla birleştirildi. Sivas’ta kuyumculuk yapan Ermeni Cemaati'nin önderlerinden Minas Durmazgüler’e suikast planlandığına ilişkin dosya, Alparslan Arslan’a glock marka silah temin edilmesine ilişkin dava dosyaları da Ergenekon Davası'yla birleştirildi. İşçi Partisi yöneticileri hakkında açılan dava ve Şile Kazılarına ilişkin dava da Ergenekon Davası ile birleştirildi.

SANIKLARIN İSİMLERİ

Davada yargılanan asker, siyasi parti yöneticisi, akademisyen, polis, avukat sanıklarından bazılarının isimleri şöyle: "CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Emekli Orgeneraller İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Kemal Alemdaroğlu, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, eski Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin ve emekli Albay Arif Doğan"

YAKALAMA KARARLARI

Davada emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Saipir Debzledvize, Yeditepe Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Bedrettin Dalan ve Turhan Çömez hakkında ise yakalama kararı bulunuyor. Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un sağlık sorunları nedeniyle ifadesi alınamazken, tutuksuz sanıklardan İlhan Selçuk ise yargılama aşamasında savunmasını yapamadan yaşamını yitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!