'Ergenekon'a kimse sahip çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Ergenekona kimse sahip çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 07:59

Operasyona "Ergenekon" adının verilmesine MHP ve CHP'nin tepki gösterip konuyu TBMM'ne getirmeleri üzerine İçişleri ve Adalet Bakanlıkları yetkilileri "Operasyona Ergenekon adını biz vermedik. Gözaltına alınanlar kendi aralarında bu adı kullanıyor" dediler.

Haberin Devamı

Kaçakçılık ve organize suçlar ile istihbarat dairelerinin koordinesinde yürütülen operasyonlara isim verilmesi eskilere dayanır. İşte o dönemin de öncesinde operasyonlara isim vermeyi gazeteciler yapar, böylece “isimli” operasyonlar “daha önemli” diye kabul edilir ve o yüzden gazetelerde de geniş yer alırdı.

Sadettin Tantan’ın İçişleri Bakanlığı döneminde ise operasyonlara isim verilmesi öyle bir yaygınlaştı ki, hemen her operasyon isimleriyle anılmaya başlandı. Bunun ilk örneği de Kilis ve Gaziantep’te gerçekleştirilen “Paraşüt” operasyonu olmuştu. Helikopterle Gaziantep’e giden Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi’ne bağlı ekipler, dönemin Gaziantep Valisi Muammer Güler’in de haberi olmadan operasyonu gerçekleştirmişti. Aslında bu ilk operasyona Kaçakçılık Dairesi’nde “Güney” adı verilmiş, ancak Tantan “Paraşüt” olarak değiştirmişti…

Haberin Devamı

Tantan’ın her önemli operasyona isim vermesine öyle alışılmıştı ki, gazeteciler bakanın “imalı” her konuşmasının ardında “operasyon adı” çıkartmaya çalışıyordu. Bakan, Kırıkkale gezisini izleyen gazetecilerin kebapları iştahla yediklerini görünce, “Arkadaşlar yediğimiz ete dikkat etmemiz lazım” dedi. Kimse ne olduğunu anlamadı. Bir gün sonra “Bufalo Operasyonu” başlamış. Tonlarca kaçak etin Türkiye’ye kaçak sokulduğu ortaya çıkarılmıştı. O gün kebapları yiyen meslektaşlarımız, bakanın verdiği mesajı alamamıştı.

“İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

Operasyonlara isim verilmesi ve son operasyonda ise "Ergenekon" adının kullanılmasına tepki gösterilirken, Adalet Bakanlığı yetkilileri, operasyonlara isim verme uygulamalarının olmadığını söylediler. Emniyet'in bazı operasyonlara isim vermelerini bazı yetkililer "şov" diye nitelerken, Hakimler ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "şüphelilerin isimli operasyonlarla gündeme getirilmesi insan haklarına da aykırıdır" dedi.

Türklerin milli destanı olan Ergenekon'un, son operasyonda adının kullanılmasına MHP'liler tepki gösterdi. MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, bu konuda soru önergesi verirken, CHP'de operasyonlara isim verilmesinden duyduğu rahatsızlığı TBMM'ne taşıdı.

Haberin Devamı

 Eski İstanbul Emniyet Müdürü MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, "Operasyonla isim verilmesine ilişkin genelge, yönerge, talimat yok. Belli bir dosyaya gelen evraklar  (X) dosyada toplansın diye isim verilir. Genelde operasyonlara istihbarat birimi isim veriyor. Son operasyonun adının Ergenekon konulması da uygun bir isim değil. Mutlaka isim verilecekse bu konuda daha özenli davranılması gerekir. Operasyonlara isim verilmesinde kötü niyet olduğunu da sanmıyorum" dedi.

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Kamil Tecirlioğlu da, operasyonlara isim verilmesi konusunda şunları söyledi:
"Bize ne polis kolejinde, ne polis akademisinde operasyonlara isim konulacağına ilişkin bir şey öğretmediler. Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı yaptığım dönemde de operasyonlara isim vermiş değilim. Operasyonlara isim vermek doğru değil."

Haberin Devamı

KENDİLERİ KULLANIYOR
 Yürütülen "Ergenekon Operasyonu" konusunda Adalet Bakanlığı yetkilileri de, soruşturma ile ilgili yapılan açıklamalarda "Ergenekon" adının, gözaltına alınan bazı zanlıların kendilerine böyle bir isim vermesinden kaynaklandığını belirttiler. Elde edilen bazı belgelerde "Ergenekon Lobi Örgütlenmesi" denildiğini kaydeden yetkililer, bu adın gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının kullandığını öne sürdüler.
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, son operasyona "Ergenekon" adını kendilerinin vermediğini, kendilerinin yaptıkları açıklamalarda da "kamuoyunda Ergenekon Operasyonu diye bilinen" nitelemesinde bulunduklarını belirttiler, operasyon adına sahip çıkmadılar.

Haberin Devamı

CHP VE MHP’DEN ERGENEKON SORULARI

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, son dönemlerde emniyet güçlerinin örgütlü suçlara karşı yaptıkları operasyonları gündeme getirdi. Anadol, bu operasyonlara "Balyoz, Balina, Bufalo, Beyaz Enerji, Neşter, Simsar, Atabey, Küre, Sauna, Ergenekon" gibi isimler koyduklarını belirtti. Operasyonlara isim koymanın yasal bir zorunluluktan mı kaynaklandığını soran Anadol, şu soruları yöneltti:
*Eğer operasyonlara bu tür adlar koymayı zorunlu kılan bir yasa yoksa, emniyet örgütümüz hangi gereksinimi karşılamak için operasyonlara isim koymaktadır? Operasyonları bu şekilde baştan isimlendirmenin, dava aşamasında yargıyı etkileyeceğini düşünüyor musunuz?
*Operasyonlara isimlerini, emniyet örgütünün içindeki hangi yetkililer ya da makam koymaktadır? Bu tür operasyonlara isim konulurken hangi yöntem izlenmektedir? İsimler neye göre seçilmektedir?
*Yukarıda adı geçen ve benzer birçok operasyonla gözaltına alınan sanıkların çoğu yargı aşamasında aklanmıştır. Ancak haksız yere baştan suçlanan yurttaşlarımızın, söz konusu operasyonun adıyla damgalanmalarından kaynaklanan mağduriyetleri ortaya çıkmaktadır.Operasyonlara konulan isimlerle masum vatandaşlarımızın damgalanmasına yol açanlar hakkında şimdiye kadar bir işlem yapılmış mıdır?
*Suçsuz vatandaşlarımızın operasyon isimlerinden kaynaklanan bu mağduriyetleri nasıl önlenecektir? Suçsuz yurttaşlarımız, operasyon adıyla damgalandıkları için gerçekten mağdur olduğuna göre, bile bile operasyonlara neden isim konulmaktadır?

Haberin Devamı

MHP: BU ADI KİM VERDİ?

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, operasyona Ergenekon ismini kimin verdiğini sordu.
Türkeş, "Ergenekon"un, Türk Milletinin, milli bir destanı,  olduğunu, "Yeniden dirilişimizin efsaneleşmiş anlatımı” olduğunu belirtti ve bakana şu soruları yöneltti:

"Milletimiz için böylesine kutsal bir ismin bir çete operasyonu çerçevesinde basit, alaycı, küçük düşürücü tarzda kullanılıyor olması doğru bir uygulama mıdır? 'Ergenekon' ismi Emniyet birimlerince mi tercih edilmiştir? Operasyona bu ismin verilmesinin gerekçesi nedir? Operasyona Ergenekon ismi verilirken, bu ismin Türk Milleti üzerinde uyandıracağı hassasiyet neden dikkate alınmamıştır? Son dönemde Emniyet tarafından yürütülen operasyonlara isim verilmesi hukuki açıdan doğru bir uygulama mıdır?"

Ergenekon yalnız ismiyle değil, önümüzdeki dönem yapılacak açıklamalarıyla da hayli tartışılmaya devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!