Serpil KIRKESER / İSTANBUL (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2013 12:23
Ergenekon Davası’nda son savunmasını yapan tutuklu sanık emekli Orgeneral Hasan Iğsız, mütalaayı eleştirdi, mahkemenin de yanlı davrandığını söyledi. Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı ve Hasan Iğsız arasında tartışma çıktı. Mahkeme Başkanı, "Mahkemeye yönelik hakaretlerinizi dinleyemeyiz" derken Iğsız da "Hakaret etmiyorum. Eleştiriyorum. Benim eleştirmeye hakkım var. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmam isteniyor" diye cevap verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen 66’sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası’nın 306. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler’in de aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Bu davadan tutuksuz, başka davadan tutuklu yargılanan Sami Hoştan ve Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.
TOLON VE BAŞBUĞ’UN AVUKATI SÖZLÜ MAZERET BİLDİRDİ
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, emekli Orgeneraller İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer’e telefonla ulaşılarak, 4 Haziran Salı günü mütalaaya ilişkin son savunmalarını yapmak için gün verildiğini söyledi. Ancak, Avukat İlkay Sezer’in Tolon’un da sanıkları arasında bulunan Zirve Yayınevi Davası nedeniyle Malatya’da olacağını belirterek, sözlü mazeret sunduğu öğrenildi.
IĞSIZ MÜTALAAYI ELEŞTİRDİ
Mütalaada ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen tutuklu sanık Genelkurmay eski 2. Başkanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız esas hakkındaki mütalaaya ilişkin son savunmasını yaptı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Savunma yapmaya hazır mısınız?" sorusuna Iğsız, "Beyanda bulunmaya hazırım" diye cevap verdi. Iğsız, savcıların 18 Mart 2013 tarihinde sunduğu 2 bin 271 sayfalık esas hakkındaki mütalaayı eleştirdi.
"İDDİANAMENİN KOPYASI GİBİ GÖRÜNEN MÜTALAA BENİ ŞAŞIRTMADI"
Iğsız, "İddianamenin kopyası gibi görünen mütalaa beni şaşırtmadı. Sanık lehine olan delillerin yüzüne bile bakmayan, duruşma sürecini yanlı yazan... " demesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese araya girdi. Mahkeme Başkanı Özese, "Hasan Bey, lütfen savunma kapsamında kalın. Savunmayı aşan beyanlarda bulunmamanızda fayda var" diyerek Iğsız’ı uyardı. Iğsız, "Ben hangi ortamda ve şartlarda yargılandığımı ortaya koymaya çalışıyorum" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese, "Duruşma salonunda olduğunuzu unutmayın" dedi. Iğsız da "Ben unutmadım" şeklinde konuştu.
"İDDİA MAKAMI SANIKLARIN SAVCILIK İFADESİNİ ESAS SAYMIŞTIR"
Mütalaada, İnternet Andıcı dosyasına ilişkin 45 sanığın yanlızca savcılık ifadesine yer verildiğini söyleyen Hasan Iğsız, "Mütalaadaki 45 sanığın ifadesinin tamamı duruşma başlamadan önce alınan ifadelerdir. Sanıkların mahkeme huzurunda verdiği ifadeleriyle muğlaklıklar giderilmiş, hatalar düzeltmiştir. İfadelerine son şeklini vermiştir. Ancak bunlar mütalaada yer almamıştır. İddia makamı sanıkların savcılık ifadesini esas saymıştır. Böyle esas hakkında mütalaa yazılabilir mi? Bu durumun gözden kaçırıldığından bahsedilemez" diye konuştu.
22 iddianamenin bir araya getirildiğini ve dava dosyasının kapsamlı olduğunu vurgulayan Hasan Iğsız, "22 davanın her birinin kendi derinliği var. Savcı karmakarışık zor bir işi kısa bir zamanda halletmiştir. Kısa bir aranın ardından da 2 bin 271 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmuştur" diye konuştu.
MAHKEME BAŞKANI: MAHKEMEYE YÖNELİK HAKARETLERİNİZİ DİNLEYEMEYİZ
Hasan Iğsız’ın savunması sırasında mahkemenin yanlı davrandığı söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese, "Hukuki olarak savunma yapın. Mahkemenin şerefini, haysiyetini, itibarını zedeleyen şeyler söylemeyin" diyerek uyarıda bulundu. Iğsız’ın avukatı Murat Ergün araya girmesine de izin vermeyerek oturmasını isteyen Mahkeme Başkanı Özese, Iğsız’a "Mahkemeye yönelik hakaretlerinizi dinleyemeyiz" dedi. Iğsız söylediklerinin hakaret değil, eleştiri olduğunu söylerken, Başkan Özese ile avukat Ergün arasında da sözlü tartışma yaşandı.
IĞSIZ: ELEŞTİRMEYE HAKKIM VAR. AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLE CEZALANDIRILMAM İSTENİYOR
Mahkeme Başkanı ile Hasan Iğsız arasında yaşanan tartışmanın diyologları ise şu şekilde:
Iğsız: Savunmamda ne söyleyeceğime müdahale ediyorsunuz. Ben içi boş laf söylemiyorum. Örneklerle açıklayacağım.
Mahkeme Başkanı Özese: Hakaret anlamına gelecek şeyler söylemeyin.
Iğsız: Hakaret etmiyorum. Eleştiriyorum. Benim eleştirmeye hakkım var. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmam isteniyor.
Mahkeme Başkanı Özese: Biz hangi cümlenin hakaret, eleştiri olduğunu iyi biliriz.
Iğsız: Ben hakaret etmiyorum. Dinlerseniz sonucu görürsünüz.
"ANDIÇ YASAL VE RESMİ BİR BELGEDİR"
Iğsız, "Söz konusu internet siteleri 1999 yılında kurulmuş ve MGK kararlarına göre işletilmiştir. Suçlama yöneltilen tarihler arasında açılan bir site yoktur. Siteler Milli Savunma Bakanlığı’nın kararlarıyla açılmıştır. Sitelere siyasi içerikli yazılar konulmamasıyla ilgili alınan karar mevcuttur. Andıç yasal ve resmi bir belgedir. Suç unsuru içermemektedir" şeklindeki sanık beyanlarını iddia makamının dikkate almadığını söyledi. Duruşma Iğsız’ın savunmasının alınması ile devam ediyor.