Ergenekon’a ara çözüm

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon’a ara çözüm
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 00:00

Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) beş seçilmiş üyesi arasındaki Ergenekon hákim ve savcılarında yer değişikliği krizi dün ilk kez başvurulan ilginç bir yöntemle "eş başsavcıvekili" atamasıyla çözüldü.

Haberin Devamı

İŞTE HAKİM VE SAVCILARIN YENİ GÖREV YERLERİ

Savcı Gök: "Şaşırdım, henüz karar vermedim"

Ergenekon soruşturmasından sorumlu İstanbul Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın yanına Olcay Seçkin "eş başsavcıvekili" olarak yetkilendirildi. Onaylanan kararnameyle 164 hákim ve savcının görev yeri değişti.

Seçkin yetkilendirildi

Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcıların bağlı bulunduğu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı yerinde kaldı. Ancak, HSYK, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin’i, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250. maddesi kapsamındaki ağır cezalık suçları soruşturmakla görevli savcılıkta, Başsavcıvekili olarak yetkilendirdi. Ergenekon başta olmak üzere CMK 250. madde kapsamındaki suçlar yerinde kalan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Çolakkadı ve yeni yetkilendirilen Seçkin tarafından koordineli bir şekilde yürütülecek. Ergenekon soruşturması kapsamındaki yeni dalgalar örneğin görevdeki rütbeli askerlerin gözaltıları artık "üçlü savcı ekibi" nin koordinesinde yapılacak.

Yerlerinde kaldılar

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Başkanı Köksal Şengün ile heyet ve itirazları görüşen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde de değişiklik yapılmadı. Çolakkadı ve Öz’le birlikte, Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder, Nihat Taşkın, Kasım İlimoğlu, Ercan Şafak ve Mehmet Ali Pekgüzel’de kararnamade yer almadı. Ergenekon savcıları yerinde kaldı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz ve öteki savcılarla davaya bakan hákimler yerlerinde kaldılar. Ancak, HSYK, Zekariya Öz başta olmak üzere Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikáyet ve suç duyurularının, Adalet Bakanlığı’nca yasal gereğinin başlatılarak Kurul’ca sonucuna göre işlem yapılması kararlaştırıldı. Hakkında 100’ü aşkın şikáyet bulunan Savcı Öz’e, "meslekten men"e kadar uzayabilecek bir süreç başlayabilecek. Her iki karara da Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman karşı oy verdi.

Mutabakat sağlandı

HSYK dün saat 11.00’de Adalet Bakanı Sadullah Ergin başkanlığında toplandı. 8.5 saat süren toplantıda seçilmiş HSYK üyeleri Ergenekon ekibinde değişiklikte ve haklarındaki şikáyetlerin işleme konulup gereğinin yapılmasında ısrar ettiler. 13 Temmuz’dan bu yana süren kriz, Çolakkadı, Öz ve diğer Ergenekon ekibinin yerinde kalması "denge" sağlanabilmesi amacıyla yeni başsavcıvekili atanması ve Ergenekon savcılarıyla ilgili şikáyetler konusunda gerekenin yapılması konusunda mutabakat sağlanması ile aşıldı. Ergin dün 19.00’da Kurul toplantısından ayrıldı. Ergin çıkışta, "Kurul çalışmalarını tamamlamıştır. Belli bir mutakabat sağlandı" dedi. Kurul, Ergin ayrıldıktan sonra da çalıştı, imzalar gece tamamlandıktan sonra kararname HSYK internet sitesinden yayınlandı.

Devamlı görev

Ergenekon soruşturmasında daha önce "takviye" olarak atanan iki savcı ve bir hákim de "devamlı" görevlendirildi. Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranması kararını veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne "geçici görevle" takviye gönderilen İstanbul Hákimi Tuncay Aslan bu mahkemede devamlı görevlendirilirken, Ergenekon davasıyla ilgili işlere bakmak üzere de yetkilendirildi. Ergenekon soruşturmasında çalışmak üzere daha önce geçici görevle yetkilendirilen İstanbul Cumhuriyet Savcıları Kasım İlimoğlu ile Mustafa Çavuşoğlu’nun görevlendirilmeleri de yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!