Güncelleme Tarihi:
Ocakçıoğlu’nun, Atatürk temalı tablo ve panoları kaldırarak yerine Osmanlı temalı figürler yerleştirdiği, ayrıca okulun duvarlarındaki balerin figürlerinin de boya ile kapatıldığı öne sürüldü.
Saadet Berna Ocakcıoğlu, Erenköy Kız Anadolu Lisesi’nde 2014 Aralık ayında göreve başladı. Öğrenciler 23 Ocak’ta karne alarak yarıyıl tatiline çıktı. Ancak geri döndüklerinde okul binasında önemli değişiklikler olduğunu savundular.
İddialara göre, müdür Ocakcıoğlu okuldaki Atatürk ile ilgili poster ve panolar kaldırıldı. Yerine Osmanlı temalı figürler yerleştirildi. Ayrıca, okulun duvarlarındaki balerin figürlerinin de boya ile kapatıldı. Öğrenci ve veliler sosyal medya üzerinden duruma tepki gösterdi.
Okulda görevli bir yetkiliden alınan bilgiye göre, okulda yapılan çalışmalarda yasa dışı herhangi bir durum bulunmuyor.
Ancak, daha önce öğrencilerin resim öğretmenleriyle okul duvarına yaptığı resimler boyandı. Yetkili Atatürk tabloları ve Osmanlı figürleri ile ilgili de şu açıklamayı yaptı:
“Boya badana işi için Atatürk tabloları kaldırıldı ama bugün tekrar yerine konuldu. Yanı sıra Osmanlı padişahlarının birkaç tablosu da devlet büyükleri adı altında okul duvarlarında yerini aldı. Okulumuzda ilk defa duvarlara padişah tabloları konulmuş oldu. Velilerimiz, öğrencilerimiz ve öğretmenler buna alışkın olmadığı için tepki gösterdi. Öte yandan okula mescit de açıldı ama bunun da yasada yeri var, artık okullarda mescit açılmasına izin veriliyor. Bilmeyenler tepki gösteriyor ama yasa dışı bir durum yok. Badana boya yapılırken, daha önceki yıllarda geçmiş yıllarda öğrencilerin resim dersi kapsamında yaptığı balerin resimleri vardı onların üzeri boyanmış. Pazartesi günü yapılan toplantıda okuldaki öğretmenler de balerin resimlerinin üstünün boyanmasının emeğe saygısızlık olduğunu söyledi. Müdür Hanım da yapılan şeyin şık olmadığını kabul etti ama yasalara uygun davranıldığını söyledi. ”
İL MİLLİ EĞİTİMİ MÜDÜRÜ: ART NİYETLİ BİR DURUM YOK
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız konuyla ilgili şunları söyledi:
Berna hanım okula yeni atandı. Okul binasını yenilemek içni çalışma yaptırmış. Koridorlar hakikaten kullanılamaz durumda. Orada boya badana işlemleri yaptırmış, temizlik işlemlerini tamamlatmış. Duvarlardaki Atatürk tabloları da temizlenerek aynı yerlerine takılmış. Bu arada okullarda biliyorsunuz Türk büyüklerinin resimleri olabiliyor, bu kapsamda da Osmanlı padişahlarından birkaçının fotoğrafları koridorda boş olan duvarlara konulmuş. Balerin resimlerinin üstünün boyanmasında da bir art niyet yok. Okul müdürü bana, resimler bir sanat galerisi görüntüsü vermediği, köhne durduğu ve çocukları özendirecek tarzda bir çalışma olmadığı için üstünü boyattığını söyledi. Yani “Orada balerin resimleri var, üzerini kapatılım” tavrı değil yani.
CUMHURİYET’TEN ÖNCE KURULDU
Cumhuriyet kurulmadan önce Türk Kadınının aydınlanmasına ışık tutan birkaç okuldan biri olan Erenköy Kız Lisesi Kadıköy’ün en köklü Kız Lisesinin kuruluş tarihi 1911 yılı. Aynı yıl, Numune Mektebi adıyla Rıdvan Paşa Köşkü’nde açılan okul 1916 yılında Erenköy İnas Sultanisi yani kız lisesi olarak öğrenime başladı. Erenköy, Çamlıca ve Kandilli’nin birer kız lisesine dönüşmesinden sonra, Erenköy Mektep Binası son sahibi olan Mabeyinci Faik Beyden 7500 altına satın alınarak Maarif’e verildi. Mabeyinci Faik Bey Tütüncü Mehmet Halis Beyin ortağı olup,Türkiye’nin ilk arsa ve bina spekülatörlerinden.Yatakhane binası olan Topcu Reisi Hacı Hüseyin Paşa Köşkü de Maarif Vekilliği tarafından son sahibi 5’inci Murat’ın kızlarından Hatice Sultan dan satın alınarak, okulun yatılı kısmı genişletildi. 1945 yılının 22 Şubat gecesi binanın yanması üzerine çok dağınık bir alan içinde öğretime devam eden lise 1954-55 yılında şimdiki binasında öğrenime başladı.
1977’de okula bir bina daha eklendi. Ancak 1990 Eylül’ünde okulun çok geniş bir alanı kapsayan bahçesinde yer alan yatılı bölüm binası Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi olarak eğitime açıldı. Erenköy Kız Lisesi’nin Türk kadınının Atatürk’ün amaçları doğrultusunda sosyal hayattaki yerini alması yönünde de çok büyük bir önemi var.