Güncelleme Tarihi:
AK PARTÄ° DE RAHATSIZÂ
Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın tartışmaya açtığı taslak, AK Parti'de de rahatsızlık yarattı. AK Parti'nin akademisyen vekillerinin yanı sıra bazı YÖK üyeleri de, taslaktaki merkeziyetçi bakışın hükümetin yüksek öğretim politikalarıyla çeliştiğinden yakınınca, konu Erdoğan'a taşındı.
ERDOÄžAN'DAN TALÄ°MAT
Erdoğan, bu yakınmalar üzerine partisinin MYK toplantısında, başında Prof.Dr. Nükhet Hotar'ın bulunduğu Sosyal İşler Başkanlığı'na, taslağa ilişkin tartışmaları sonlandıracak çözüm önerileri hazırlamaları talimatı verdi. Hotar da, akademisyenlerin katılımıyla AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği iki ayrı çalıştayla tasalağı masaya yatırdı. Ay sonunda yapılacak son çalıştayla son şekli verilecek çalışmada, özellikle rektör seçimlerine ilişkin radikal bir formül öne çıktı.
YÖK'SÜZ, KÖŞK'SÜZ SEÇİM
Erdoğan'a bir kaç seçenek halinde sunulacak öneriler arasında öne çıkan bu formüle göre, üniversiteler tüzüklerini kendileri hazırlayıp, rektörlerini de kendileri seçecek. Rektör seçiminde son söz, akademik, idari personel ile öğrenciler, üniversitedeki sendika temsilcisi, ilin vali, belediye başkanı, sanayi ve ticaret odası ile önde gelen bir STK'sının temsilcilerinden oluşacak mütevelli heyetinde olacak. Bu formülle YÖK ve Cumhurbaşkanlığı, rektör atamalarında devreden çıkacak.
ZATEN KÖŞK DE İSTEMİYOR
Bu çalıştaylarda aktif görev üstlenen AK Partili bir yönetici, Hürriyet'e şöyle konuştu :
"Sadece YÖK'ün değil üniversitelerin hazırladığı taslakları da önümüze koyduk. ABD ve Avrupa'daki uygulamalara da bakıyoruz. Büyük kentlerdekilerin yanı sıra taşra üniversitelerinden temsilcilerin de katılımıyla tartışmaları sona erdirecek, hiç olmazsa önemli bir kesimin üzerinde uzlaşabileceği bir metin oluşturmaya çalışıyoruz. Zaten Cumhurbaşkanı da rektör atamalarında devreden çıkmak istediğini defalarca söylemişti, bizim çalışmamızda da bu konuda bir kaç formül arasında bu yöntem öne çıktı. Taslakla ilgili rahatsızların Başbakana kadar yansıması üzerine bu çalışma başlatıldı. Özellikle rektör seçimi, akademisyenlerin akedemik ünvan ve özlük hakları, öğrencilerin durumu ile yüksek öğretimin genel sorunları üzerinde duruyoruz."
YASA TASLAÄžINDAKÄ° FORMÃœLLER
YÖK'ün açıkladığı yasa taslağında rektörlük seçimlerine ilişkin yer alan formüller şöyle:
"Rektörler ikili bir sistemle seçilebilecek. Konseyi bulunmayan üniversitelerde rektör adaylarının seçiminde iki alternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatife göre rektör adaylarını belirleme komisyonu üç aday belirleyecek. Bu adaylardan biri YÖK ve Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. İkinci alternaife göre de rektör adayı öğretim üyelerinin oyları ile belirlenecek. En çok oy alan aday, YÖK ve Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Konseyi bulunan büyük üniversitelerde de, rektör adaylarını belirleme komisyonu üç aday belirleyecek. Adaylardan biri üniversite konseyi tarafından seçilecek. Üniversite konsey başkanı bu ismi rektör olarak atayacak. Yeni kurulan ve kuruluşundan 15 yıl geçmemiş üniversitelerde de rektörü YÖK ile Cumhurbaşkanı belirleyecek. Vakıf ve özel üniversitelerde de rektör üniversite mütevelli heyetinin yapacağı teklif üzerine YÖK tarafından atanacak.
ÃœNÄ°VERSÄ°TE MECLÄ°SÄ°
Üniverisite Konseyi yerine yasa taslağında yapılan son değişiklikle üniversitenin büyüklüğüne göre 50 ila 90 kişilik akademik ve idari personel ile öğrenci
temsilcilerinden oluşan bir seçim meclisi oluşturulacak. Oluşturulan seçim meclisi rektör adaylarını belirleyip ve YÖK'e gönderecek ve seçiminin ardından bu meclis dağılacak.
Â