Güncelleme Tarihi:
TARİHİN İLK İNSANLIK ZİRVESİ
“TARİHİN ilk Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktan, bu vesileyle katılımcıları medeniyet ve tarih şehri İstanbul’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtiyorum.
TÜM İNSANLIĞI TEHDİT EDİYOR: Savaşlar, doğal afetler, salgın hastalıklar, iklim değişikliğinin yol açtığı krizler, tüm insanlığın huzurunu, refahını ve ortak geleceğini tehdit ediyor. Zirvede bulunanlar olarak hepimiz de acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu anlayışla Türkiye bugün dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde yardım faaliyetleri yürütüyor.
KAPIYI KAPATMAYACAĞIZ: Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız. Bu süreçte küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme, aksaklıkları, eksiklikleri tecrübe etme imkânı bulduk.
Erdoğan konuşma yapacağı sahneye 2 çocukla çıktı.
ÖLÜMLERE SEYİRCİ BİR SİSTEM: Mevcut sistem insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kaldı. Sorunlara çözüm üretemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkelerin omuzladığını görüyoruz. Artık bu konuda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Öncelikle küresel yardım sisteminin, insanı merkeze alan farklı bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Birkaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaştıramayan, basit aşıları tedarik edemeyen, bu yüzden on binlerce çocuğun ölümüne seyirci kalan bir sistemde sorun var demektir.
ELİ KANLI DİKTATÖRLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ: İlk olarak, yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilmesi için her şeyden önce mevcutçatışmaların sona erdirilmesini ve yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz arabuluculuk çalışmalarını sürdüreceğiz. İkinci olarak, Suriye’de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız.
MAZLUMLARA DAHA FAZLA YARDIM: Üçüncü olarak tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız. Dördüncü olarak da yardımlara bağımlılığınazaltılması için her milletin kendi ayakları üzerinde durabilmesini temin edecek ezber bozan bir çalışma tarzına ihtiyaç var. Türkiye, AFAD, TİKA, Türk Kızılayı ve diğer kurumlarıyla, kalkınma odaklı insani yardım politikasıyla farklı bir model sunmaya çalışıyor.
KAYNAK ARTMIYOR: İhtiyaçlar her geçen gün artarken maalesef kaynaklar aynı oranda artmıyor. Yardımların finansmanında uluslararası toplum
açısından bazı sıkıntılar ve sorumluluktan kaçma eğilimleri görüyoruz. Çok acı bir şekilde bunu tecrübe eden ülke Türkiye’dir. Ülkemizdeki sığınmacılar için yaptığımız harcamalar 10 milyar doları aşmışken uluslararası toplumun katkıları 455 milyon dolarda kaldı. Dünya İnsani Zirvesi’nin tüm bu alanlarda dönüm noktası olmasını diliyorum.”
Ban Ki-mun
YUVARLAK MASA UYARILARI
Erdoğan, ‘Çatışmaları Önlemek ve Bitirmek İçin Politik Liderlik’ konulu ‘1. Yüksek Düzeyli Yuvarlak Masa Toplantısı’nda da şunları söyledi:
GÜVENLİK KONSEYİ’NDE REFORM ACİL İHTİYAÇ: Adaletli, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Birleşmiş Milletler GüvenlikKonseyi’ne bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Güvenlik Konseyi’nin temel işlevini yerine getirebilmesini temin edecek bir reforma tabi tutulması aciliyet arz ediyor. Bilhassa veto hakkının kullanımının sınırlandırılması yönünde ortaya konulan girişimleri desteklemeyi sürdüreceğiz.
ADİL YÜK PAYLAŞIMI İSTİYORUZ: Dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Türkiye, uluslararası toplum adına üstlendiği bu ağır sorumlulukta gereken desteği ve katkıyı alamamaktadır. Biz artık daha adil bir yük paylaşımına gidilmesini bekliyoruz.
HERKES VERDİĞİ TAAHHÜDE BAĞLI KALSIN: Bu zirvede açıklanan taahhütlerin, somut adımlara dönüştüğü gün farklı bir geleceğin temelleri atılmış olacak. Herkesi bu oturumda ele alınan taahhütlere destek vermeye, verilen sözlere bağlı kalmaya, gereken kararlılığı sergilemeye davet ediyorum.”
Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah
LİDERLERLE GÖRÜŞME
Bu arada Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ikili görüşmeler yaptı. Erdoğan, heyet başkanları onuruna Dolmabahçe Sarayı’nda akşam yemeği verdi.
MUHTAÇ REKORU
BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun: “Küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç vardır. Rekor sayıda insan, 130 milyon kişi bugün hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç. Daha fazla insan evinden barkından uzaklaştırılıyor, İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana görmediğimiz kadar insan. Her yıl ihtiyaçlar artıyor ve fonlardaki eksiklikler artıyor. Önümüzdeki 2 gün içinde dünyadaki bütün insanlar kararlılık için bize bakıyorlar. Bizden beklentileri var. Genç kuşaklar da yollarını kaybetmiş hissediyorlar kendilerini. İnsan hayatı önemsizmiş gibi geliyor.”
007 SUNDU
ZİRVENİN açılış oturumunu ABD’li oyuncu Forest Whitaker ile ‘007 James Bond’u canlandıran İngiliz oyuncu Daniel Craig sundu. Dünyanın çeşitli yerlerinden savaş, açlık ve sefalet görüntülerinin yer aldığı bir sinevizyon gösterimi yapılırken başlarının üzerinde su testisi taşıyan yerel kıyafetli Afrikalı kadınlar katılımcıların arasından yürüyüp sahneye çıktı.
KATILAN DEVLET-HÜKÜMET BAŞKANLARI
1- Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, 2- Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, 3- Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, 4- Kıbrıs Rum Kesimi Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis, 5- Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, 6- Fildişi Sahili Başbakanı Daniel Kaplan Duncan, 7- Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, 8- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 9- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 11- Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, 12- Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, 13- Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera, 14- Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, 15- İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, 16- Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, 17- Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, 18- Güney Kore Başbakanı Hwang Kyo-ahn, 19- Polonya Başbakanı Beata Szyldo, 20- Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife el Sani, 21- Kenya Başkan Yardımcısı William Ruto, 22- Almanya Başbakanı Angela Merkel, 23- Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, 24- Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, 25- Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, 26- Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, 27- Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, 28- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 29- Şeyseller Cumhuriyeti Başkan Vekili Danny Faure, 30- Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah, 31- Nauru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, 32- Yemen Başbakanı Ahmed Obaid Bin Dagher, 33- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 34-Fas Prensi Mevlay Raşid, 35- Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, 36- Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, 37- Haiti Başbakanı Enex Jean Charles, 38- Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, 39- Lübnan Cumhurbaşkanı Vekili Tammam Salam, 40- Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, 41- Malta Başbakanı Joseph Muscat, 42- Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, 43- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 44- Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, 45- Slovenya Başbakanı Miro Cerar, 46- Fiji Başbakanı Josaia Voreqe Bainimarama.
5 DAKİKA GECİKTİ
BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde kahvaltılı liderler oturumuyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer ülke liderlerinin katıldığı basına kapalı oturumun ardından liderler aile fotoğrafı için hazırlanan salona geçti. Salona en son Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev girdi. Saat 10.14’te katılımcılar yerlerini alırken, Erdoğan 10.19’da salona geldi. Ban Ki-mun’un da bir ara yerinden kısa süre ayrıldığı görüldü. Liderler kendilerine ayrılan yerlere geçerek basın mensuplarına poz verdi. Fotoğrafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yan yana durdu.
5 KITADAN 10 ÇORBA
TÜRK Kızılayı zirvede Türkiye’den ezogelin ve ayran, Haiti’den tabak-sığır, Bosna’dan sebzeli tavuk, Somali’den körili tavuk, Suriye ve Sudan‘dan kırmızı mercimek, Filistin’den frik, Pakistan’dan limonlu ve otlu mercimek, Endonezya’dan tavuk çorbası ikram ediyor.