A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2008 14:32
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere yapılan mazot ve gübre destekleme ödemelerini bu yıl öne çekerek mart ayında bir defada yapacaklarını belirtti.
Erdoğan, hayvancılık ve hububat primleriyle birlikte mart ayında üreticilere ödenecek toplam rakamın 1 milyar 840 milyon YTL olacağını bildirdi.
Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, tarım sektörüne değindi. Türkiye'de yaşayan insanların neredeyse yüzde 40'ının tarım kesiminde olduğuna işaret eden Erdoğan, “Yıllar yılı yüzüne bakılmayan, problemleri çözülmeyen, nihayetinde çökme noktasına gelmiş tarım sektöründe...” dedi.
Göreve geldiklerinde kriz şartları nedeniyle köylü, çiftçi, hayvancılıkla uğraşanların “Ocağında yangın olduğunu” belirten Erdoğan, “Kötü bir tablo bekliyorduk, ama beklediğimizden de kötü bir manzarayla karşılaştık. Hemen kolları sıvadık, en başta çiftçimizi yeniden ayağa kaldıracak, tarlasına, çiftine çubuğuna döndürecek acil tedbirleri aldık, borçlarının bir kısmını sildik, bir kısmını yeniden yapılandırdık” diye konuştu.
Teşvik uygulamasını derde çare olacak şekilde yeniden düzenleyip canlandırdıklarını kaydeden Erdoğan, “Tarlalarda, çiftliklerde, meralarda, ağıllarda, seralarda toprağa ekilen ürünlerle birlikte umudu yeniden yeşerttiklerini” söyledi.
Uyguladıkları akılcı ve gerçekçi politikalarla bugün Türk tarımının hayata dönmüş durumda olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir çok alanda çok önemli gelişmeler yaşanıyor, bütün olumsuz iklim şartlarına, kuraklığa, sel baskınlarına rağmen çok sevindirici bir gelişme trendi yakalamış durumdayız. Bakınız, beş sene önce göreve geldiğimizde Türkiye'nin tarım üretimi ihracatı, 3 milyar 996 milyon dolar iken, 2007 sonu itibariyle bu rakam 11 milyar 350 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Üç kat artış var, tarımın yeniden nefes almaya başladığının bundan açık bir göstergesi olur mu?
Biliyorsunuz geçen sene, yakın tarihte neredeyse benzerini hiç yaşamadığımız bir kuraklık felaketine maruz kaldık. Çiftçimiz, köylümüz bu durumdan olumsuz etkilendi. Ama biz, geçmiş yönetimler gibi arkamızı çiftçimize dönmedik, tarım üreticimizi bu derdiyle baş başa bırakmadık. İmkanlarımız neyse yardıma koştuk, kuraklıktan zarar gören tam 545 bin çiftçimize yaklaşık 265 milyon YTL, yani 265 trilyon lira ödeme yaptık. Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçilerimizin borçlarını bir yıl süreyle erteledik.”
Hükümetin ülkenin bütün sektörleriyle olduğu gibi tarım sektörüyle de beraber yaşadığını, oradaki sıkıntıyı kendi sıkıntısı gibi gördüğünü anlatan Erdoğan, “Henüz sıkıntılar bitmiş değil. Ama özellikle ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayalı bölgelerimiz başta olmak üzere, Türk tarımını ayağa kaldıracak bütün adımlar atılıyor, atılacaktır. Tarımımızın kalkınmasını sadece bugünümüz açısından değil, geleceğimiz açısından da hayati derecede önemsiyoruz” dedi.
Erdoğan, tarım sektörünü daha etkin, daha verimli hale getirmek için hükümet olarak büyük gayret sarf ettiklerini, gerektiğinde ellerindeki imkanları sonuna kadar zorladıklarını kaydetti.
ÇİFTÇİLERE MÜJDE...
“Çiftçilerimize buradan bir müjde vermek istiyorum” diyen Başbakan Erdoğan, çiftçilerin gübre ihtiyacını zamanında temin etmelerini için ayrılan mazot ve gübre desteklerini iki taksit halinde ödediklerini hatırlatarak, bu yıl çiftçilerin ihtiyaçlarını gözeterek ödemeleri öne çektiklerini, mazot ve gübre destekleme ödemelerini mart ayında, bir defada yapacaklarını bildirdi.
Hayvancılık ve hububat primleriyle birlikte mart ayında üreticilere ödenecek toplam rakamın 1 milyar 840 milyon YTL olacağını belirten Erdoğan, “Daha önceden doğrudan gelir desteğini kaldırdığımızı açıklamıştık, tarımsal desteklemede teşvik verimliliğini arttırmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. İnşallah bu çalışmalar neticesinde, doğrudan gelir desteklerindeki aksaklıkları gideren, verimliliği esas alan, bölgeler arası adaleti gözeten ve uluslararası taahhütlerimizle uyumlu bir uygulama yapısına ulaşacağız” dedi.
“GÜBREDE DIŞA BAĞIMLILIĞI DEĞİŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ”
Üzerinde durduğumuz konulardan birinin de çiftçinin gübre ihtiyacı olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'de yılda 5.5 milyon ton gübre kullanıldığını, bu miktarın 3 milyon tonunun ithal, kalan miktarın ise hammaddesinin yüzde 90'ının ithal olduğunu belirtti.
Türkiye'nin gübre üretici ülke olmadığına dikkati çeken Erdoğan, “Burada da bazıları spekülasyonlar yapıyorlar. İşte efendim özelleştirdiniz. Özelleştirdiğimiz ne, yüzde 90'ını ithal ettiğiniz bir fabrika...Özelleştirilen bu...Onun için kimse hedef saptırmasın. Biz, gübrede ithalci bir ülkeyiz. Burada dışa bağımlıyız, bunu değiştirmek durumundayız. Ülkemizin gübrede dışa bağımlılığını en aza indirmek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
İran'ın özelleştirme kapsamına aldığı 10 çeşit gübre üreten, en büyük gübre fabrikasına tarım kredi kooperatifimizin iştiraki olan GÜBRETAŞ'ın yüzde 50 oranında hissedar olduğunu belirten Erdoğan, toplam değeri 685 milyon dolar olan bu işletmenin 4.5 milyon ton yıllık üretim kapasitesinin bulunduğunu ve şu an üretim kapasitesinin 2.5 milyon ton olduğunu söyledi.
Erdoğan, mayıs ayından itibaren bu fabrikadan Türkiye'ye yılda 1.3 milyon ton gübre ithalatı gerçekleştirileceğine işaret ederek, “Böylece ülkemizin uluslararası piyasada gübre tekellerine ve spekülatörlere karşı eli güç kazanacaktır” diye konuştu.