Güncelleme Tarihi:
Arap turistlerin Türkiye’nin her yerinde aynı misafirperverlikle karşılanacağını söyleyen Erdoğan, "Türkiye’nin eşsiz güzelliklerini, zenginliklerini doyasıya yaşamanızı ve teneffüs etmenizi isterim. Yayla görmek istiyorsanız bizde. Kış, kayak turizmi görmek istiyorsanız bizde. Deniz, orman, güneş istiyorsanız bizde. Allah herşeyi vermiş, dört mevsim bizde. Öyleyse sizi bu eve davet ediyoruz" diye konuştu.
Erdoğan'a Bursa'da sıkı koruma - Foto Galeri
Bursa Valiliği’nce düzenlenen 1’inci Türk-Arap Turizm Buluşması (ATCEX 2012) Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) başladı. Buluşmaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Arap Birliği Turizm Teşkilatı Başkanı Dr. Bandar Fahad Al-Fehaid, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Sabih ile aralarında Suudi Arabistan Kralı’nın kardeşi Prens Alwaleed Bin Talal Bin Abdülaziz Al Saud’un da bulunduğu 12 ülke bakanının yanı sıra, Türk ve Arap işadamları katılıyor. Buluşma dolayısıyla Merinos AKKM’de 10 Arap ülkesi de tanıtım stand da açtı.
"İMPARATORLUĞUN TASARIM ATÖLYESİ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine "Es-Selamun Aleyküm Rahmetullahi ve Berakatü" diyerek sözlerine başladı. Buluşmada Arap turizmcilere hitap eden Erdoğan, her yıl yüzbinlerce Arap turisti ağırlayan Bursa’nın bundan sonra daha çok fazla kişiyi ağırlayacağına inandığını söyledi. Bursa’nın üç kıtaya adaletle hükmeden bir imparatorluğun ilk başkenti olmanın yanı sıra imparatorluğun tasarım atölyesi olduğunu da kaydeden Başbakan Erdoğan, ünlü yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ’Bursa’da Zaman’ şiirinden bir bölüm okuyarak, Bursa’da zamanın billur bir avizeye dönüştüğünü vurguladı.
"ARAMIZDAKİ ENGEL VE BARİYERLER SANAL"
Osman Gazi’nin Bursa’yı fetheden oğlu Orhan Gazi’ye nasihatini de okuyan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bundan 600 yıl önce Osman Gazi, Bursa önlerinde oğlu Orhan Gazi’ye bulunduğu nasihati bu topraklarda yankılanmıştır. 600 yıl boyunca kulaktan kulağa gönülden gönüle ulaşmıştır. Bu bizim ufkumuzu aydınlatıyor. Tıpkı 600 yıl boyunca olduğu gibi bugün de biz Arap halklarını kardeşimiz, yol arkadaşımız iyi ve kötü günde dostluğumuz komşumuz olarak görüyoruz. Türkiye her ne kadar yönünü batıya çevirmiş olsa da veya böyle tanıtılıyor olsa da sırtını asla ve asla doğuya güneye dönmeyecektir. Son yüzyıl içinde aramıza konulmuş mesafelerin, sınırların aramızdaki engel ve bariyerlerin tamamının sanal olduğuna inanıyorum. Bin yıllar boyunca bir arada yaşamış birbirine dost, komşu, akraba, hatta kardeş olduğumuz milletlerin bugün yapay engellerle birbirinden ayrı kalmasına, uzak tutulmasına bizim gönlümüz razı gelmiyor. İşte bu anlayıştan hareketle son 9.5 yıl içinde hükümet olarak kadim dostlarımızla, kardeşlerimizle çok farklı bir iletişimi tesis ettik.
Türkiye bir yandan Avrupa Birliği ile katılım müzakereleri başlattı."
Türkiye’nin bölgedeki dost ve kardeş ülkelerle örnek bir dayanışmayı inşa ettiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bölgemizdeki meselelerin tamamına sadece ve sadece insan gözlüğüyle bakıyor, barış, refah ve kardeşlikten başka hiçbir gaye gütmüyoruz. Filistin meselesine, Irak’taki istikrarsızlığa, son dönemde Suriye’nin yaşadığı acılara sadece ve sadece kalp gözüyle bakıyoruz. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki meseleleri kardeşlerimizin meseleleri olarak görüyor. Kardeşlik hukuku çerçevesinde bu sorunların çözümü için yoğun çaba sarf ediyoruz. Uluslar arası ilişkilerdeki dayanışmamıza paralel olarak ekonomik ve sosyal dayanışmayı da en güçlü şekilde yerine getiriyoruz. Bölgede herhangi bir ülkenin geri kalmışlığının, yoksulluğunun diğer tüm ülkeler üzerinde bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz ve bölgenin tamamının hep birlikte kalkınması birlikte refaha ulaşması için mücadele veriyoruz."
"SİZİ BU EVE DAVET EDİYORUZ"
Arap konuklara "Türkler sizin kardeşinizdir. Türkiye sizin evinizdir" diye seslenen Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin her neresine giderseniz gidiniz orada engin bir misafirperverlikle ve hoşgörü ile karşılanacaksınız. Türkiye’nin hiç bir yerinde yabancı muamelesi görmeyecek her yerde kardeş gibi ağırlanacaksınız. Bu anlamda Türkiye’nin eşsiz güzelliklerini, zenginliklerini doyasıya yaşamanızı ve teneffüs etmenizi isterim. Yayla görmek istiyorsanız bizde. Kış, karıyla kayak turizmiyle görmek istiyorsanız bizde. Deniz, orman, kayak yapmak istiyorsanız bizde. Güneş bizde. Allah herşeyi vermiş Dört mevsim bizde. Öyleyse sizi bu eve davet ediyoruz. Kültür, inanç turizmi bizde. Türkiye’de tarihi eserlerden kültüre, dini eserlerden sağlığa, tabiat güzelliğinden spora kadar çok geniş yelpazede imkanlarla karışılacaksınız. Üstelik Türkiye’de yılın sadece belli zamanlarında da değil 4 mevsim 365 gün değerlendireceğiniz imkanlar var. Kışın, Erzurum’da Kars’ta, Kocaeli’nde ve özellikle Bursa’da güzelliklerini yaşamak mümkün. Baharda, Karadeniz, Marmara ve Ege eşsiz tabiat güzellikleriyle sizi bekliyor. Yaz ve sonbahar aylarında Akdeniz ve Ege bölgesi sizlere hizmet verecektir. Bunun dışında, yılın tamamında Bursa, İstanbul ve diğer nice şehirlerimiz sizi ağırlayacaktır."
"MUHTEŞEM ORTAK MEDENİYET VE ESERLERİ GÖRECEKSİNİZ
Başbakan Erdoğan, "Türkiye tarihinde sadece Roma, Bizans ve kadim medeniyetlerin tarihlerini değil kendi tarihi geçmişinizin izlerini de göreceksiniz. Bu topraklarda ortak medeniyetimizin eşsiz eserleriyle ne muhteşem bir ortak tarihe ve ne muhteşem bir medeniyete sahip olduğumuzu daha iyi anlayacaksınız" dedi.
Son dönemde Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişme, istikrar ve refah artışının vatandaşları sevindirdiğini ve Türkiye’den Suudi Arabistan’a yapılan Hac ve Umre dışında turistik ziyaretlerin arttığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Arap cumhuriyetlerinden Türkiye’ye gelen Arap ziyaretçi sayısı arttı. Türkiye son yıllarda turizmi ve turist geliri artan ülkelerden biri oldu. Şimdi bu gelir 23 milyar dolara geldi. Turist sayısı 31.5 milyona ulaştı. Bol bol otel yapmalıyız. Biz bu sayıyı yeterli bulmuyoruz. Turizm imkanlarının bunun çok daha üzerinde olduğunu düşünüyorum."
"KARDEŞLER UZUN SÜREN AYRIĞIN ARDINDAN HASRET GİDERİYORLAR"
Başbakan Erdoğan, turizmi sadece ekonomik faaliyet olarak görmediklerini de ifade ederek, "Biz turizmi özellikle sizlerden Arap ülkelerinden gelen turistleri kaynaşma, kucaklaşma, hasbihal etmenin ve dertleşmenin bir vesilesi olarak görüyoruz. Kardeşliğimiz gereği bu olduğu için böyle bakıyoruz. Türkiye olarak son 9.5 yıldır ülkelerimiz arasındaki engelleri kaldırıp vizeleri engel olmaktan çıkartıyoruz. Turizmle birlikte halklar bir birini daha iyi tanıyor. Kardeşler uzun süren ayrığın ardından hasret gideriyorlar. Bu kucaklaşma ve buluşmaları sıklaştırmamız gerekiyor. Bursa tüm imkanlarıyla, misafirperverliği ile sizlerin hizmetinde olacaktır: Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin 81 vilayeti sizlerin hizmeti içersinde olacaktır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını yine "Es-Selamun Aleyküm Rahmetullahi ve Berakatü" diyerek tamamladı.
BAKAN GÜNAY DA KONUŞTU
Toplantıda, Bursa’yı tanıtan sinevizyon gösterisinin yapıldığı, Ulucami’nin İmam Hatibi Tahsin Karanfil’in Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, konuşma yapmak için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kürsüye geldi. Bakan Günay, Türkiye’nin son 10 yıl içersinde turizmde büyük atılımlar yaptığını ifade ederek, 2003 yılında Türkiye’nin turizmden 13 milyar dolar döviz girdisi sağladığını bu rakamın geçen yılın sonunda 23 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Türkiye’ye 2002 yılında 13 milyon turistin geldiğini bu sayının 2011’de 31 milyon 400 bine ulaştığını belirten Günay, "Turizmde 2023 yılındaki hedefimiz 50 milyon turist, 50 milyar dolarda gelir sağlamak" dedi.
Türk- Arap Turizm Formu’nda söz alan KKTC Başbakanı İrsen Küçük de Bursa’nın turizm alanında parlayan bir yıldız olacağına inancının tam olduğunu söyledi. Bu sektörde Türkiye’nin bir çekim merkezi alanına geldiğini ifade eden Küçük, Türkiye’nin son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği atılımlarla KKTC’nin yeniden yaratılmasında her zaman yanında olduğunu belirtti.
"HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"
Törende söz alan Arap Birliği Turizm teşkilatı Başkanı Dr. Bandar Fahad Al-Fehaid, Arap turizmi ve Arap özel sektörü adına burada bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Türkiye devleti ile Arap ülkelerinin entegre olup dayanışma içersinde bulunması gerektiğini ifade eden Fehaid, yerel toplumların bir birleriyle olan ilişkilerinin güçlenmesinin sağlanmasını istedi. "Bursa bizi buluşturdu" diyen Fehaid, "Biz bunun başarılması için her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
Arap ülkelerindeki turizm çalışmaları hakkında bilgi veren Arap Birliği Turizm Teşkilatı Başkanı, Arap ülkelerinin her yıl 35 milyon turisti ağırladığını belirterek, 2011 yılında Türkiye’ye gelen Arap turist sayısında ise yüzde 80 oranında artış olduğunu açıkladı.
Törende konuşan Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Sabih de ilk buluşmayı gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını kaydederek, Türk- Arap dünyasının dünya turizminden gereken payı alacağına inandığını söyledi.