Güncelleme Tarihi:
KAMUOYUNUN TAKDİRİ
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok değil, 2 ay önce, Lozan Barış Antlaşması’nın 93’üncü yıldönümünde yayımladığı mesajında, darbe girişimine işaret ederek ‘Lozan’ın içeriği ve Cumhuriyet’in ilkeleri bugün daha iyi anlaşılıyor’ demişti. Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı; ‘Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir.’
Görüldüğü gibi Cumhurbaşkanı, 2 ay önce kendisinin zafer diye nitelediği anlaşma için bugün ‘Lozan’ı bize zafer diye yutturdular. İşte bunun nedeni, o antlaşmada masaya oturanlar’ iddiasında bulunabiliyor. Cumhurbaşkanı’nın darbe girişiminden sonra Atatürk’ü, Cumhuriyetin kurucularını birleştirici güç olarak kullanıp, çok geçmeden kutuplaştırıcı ve adeta nefret söylemini andıran üslubuna dönmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Cumhurbaşkanı tarafından göreve getirilen Başbakan Binali Yıldırım’ın, Türkiye’nin düşmanları için ‘Lozan’da ertelenen 100 yıllık hesapları var’ demesi de henüz hafızalardan silinmemiştir.
TARİH OKUMAYA DAVET
Erdoğan, bugünlerde başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu’ndan Lozan’ın önemini öğrenebilir. Zira Sayın Erdoğan’ın mesajında belirttiği gibi Lozan, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi’dir, imzalayanlar için de bir onur belgesidir. Erdoğan, bugünkü konuşmasında, ‘7 düvel bir araya gelse bizi bir adım geriletemez’ diyor. Kendisini, bunun nasıl yapıldığını öğrenmek için Lozan’ı ve İsmet Paşa’yı anlatan, belgelere dayalı gerçek bir tarih kitabı okumaya davet ediyorum.”
ERDOĞAN'IN 2 AY ÖNCEKİ MESAJI: ZAFERİN TESCİLİ
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz 2016 günü, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93’üncü yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında özetle şu görüşleri dile getirmişti: Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93. yıldönümüdür. Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir. Lozan Antlaşması’nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır. Bu düşüncelerle Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, anlaşmanın mimarı olan tüm devlet adamlarımızı rahmetle anıyorum.