Erdoğan: Yedirmem

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Yedirmem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 00:52

Başbakan Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili iddiaların asıl hedefinin hükümet ve kendisi olduğu yönündeki iddialara, “Ağzı olan konuşuyor. Biz siyasi mücadeledeki arkadaşlarımızı kimseye yedirmeyiz ve sonuna kadar sahip çıkarız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kosova’ya hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

KİTABIMIZDA YOKTUR

(Fidan ile ilgili İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaları) İsrail açıklamasını yaptığına göre, biz de o açıklamaya ister istemez inanmak durumundayız veya inanırız. Bunun dışında farklı ülkelerden farklı açıklamalar da bize gönderiliyor veya geliyor.
(Hedefin hükümet ve başbakan olduğu iddiaları) Ağzı olan konuşur ve konuşuyor. Kimseye ‘Niye böyle konuştun, niye bu tür ifadeleri kullandın?’ deme hakkımız yok. Bizim için önemli olan, müdellel (kanıtlanmış) herhangi bir şey olmadığı sürece, biz bu arkadaşlarımızı kimseye yedirmeyiz ve her zaman, göreve getirdiğimiz bu arkadaşlarımıza da sonuna kadar sahip çıkarız. Her zaman yanlarında, arkalarında oluruz. Çünkü bunlar bizim yol arkadaşlarımızdır ve bu yol arkadaşlarımıza vefasızlık bizim kitabımızda, bizim değerlerimizde yoktur. 11 yıllık mücadelemizi biz bu arkadaşlarımızla, değişik alanlarda görev yaptıkları halde beraber verdik. Bunun içinde TSK’daki arkadaşlarımız da var, MİT’teki arkadaşlarımız da var. Değişik bakanlıklardaki üst düzey görevlilerimiz var. Bunun yanında siyasilerimiz de var. Dediğim gibi müdellel herhangi bir belge önümüze gelmedikten sonra, ‘Gazeteler yazdı, şu söyledi, bu söyledi’ diye onlara yönelik herhangi bir tavır almayız.

BAŞÖRTÜSÜ MÜSAİT

(Başörtülü vekil konusu) Herhangi bir iç tüzük değişikliğine gerek yok. Şartlar buna müsaittir ve başörtülü olarak milletin seçtiği vekiller parlamentoda görev ifa edebilirler. AK Parti olarak da bu konuda tavrımız çok açıktır, nettir. Başından beri destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz.

ÇİN FÜZESİ UYGUN

(Çin’den füze savunma sistemi alınması) Biz böyle bir adımı attığımız zaman isteriz ki gelecekte biz bunun üretimini kendi ülkemizde yapalım. Ortak üretim bizim için en önemli değerlendirme puanıdır. Kaldı ki Savunma Sanayi Müsteşarlığımız bütün bu teklifleri puanlama sistemine göre inceler bizim önümüze getirir, biz de İcra Konseyi Başkanlığı olarak, şahsım, Genelkurmay Başkanım ve Milli Savunma Bakanım olarak 3’lü inceleriz, bakarız, dinleriz. Bunların hepsi bize anlatılır, bizi brife ederler. Ondan sonra da orada değerlendirmeyi yapıp, nihai kararımızı veririz. Şu anda en uygun şartlar puanlamada Çin’i göstermektedir. Tüm bu çalışmaları şu anda Çin ile müsteşarlık yetkilileri yapmaktadır ve NATO’nun bu konuda yapmış olduğu açıklamalar belirleyici değildir veya herhangi bir ülkenin yaptığı açıklama da bu konuda belirleyici değildir. NATO bu konularda bu kadar hassassa önce şu anda NATO üyesi olan birçok ülkede hâlâ Rusya’nın silahları mevcuttur. Bunlar bizim elimizde bilgi olarak var. Daha bunları kendi envanterlerinden çıkarmamışlar. Biz ise geleceğe yönelik şu anda bir adım atıyoruz ve bu atacağımız adımlarda da bütün laboratuvar çalışmalarında bizim elemanlarımız hazır bulunacaklar. Dolayısıyla belirlenen konsepte aykırı bir şey yok. Kaldı ki daha kısa bir süre önce biz Çin ile ortak tatbikat da yaptık. Bunların hepsi NATO’nun bilgisi dahilindedir. Ama bizim bağımsızlık anlayışımızı kimsenin de gölgelemeye hakkı yoktur.”

Haberin Devamı

EVİMİZDEYİZ

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Balkanlarda yaşanan acıların bir daha yaşanmaması içine tarihten ibret alınması gerektiğini belirterek, “Tarihten, yaşanan acı hadiselerden ibret alacak ama geleceği bu acı hadiselerin bir daha yaşanmaması için ibretle inşa edeceğiz. Dedelerimizin, babalarımızın, bizlerin çektiği acıları torunlarımızın, çocuklarımızın bir daha çekmemesi için gerekli tedbirleri almak zorundayız” dedi. Erdoğan, Türk şirketi Limak ve Fransız Lyon şirketi ortaklığı ile inşa edilen Priştine Adem Yaşari Havalimanı Terminali’nin açılışına katıldı. Havalimanını Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile birlikte açtı. Erdoğan, törende özetle şunları söyledi: “Kosova’ya her geldiğimizde kendimizi evimizde hissediyoruz. Daha da kalkındığını, geleceğe daha umutla baktığını görüyor ve en az sizin kadar heyecan duyuyoruz. Türkiye Kosova’nın imarı ve kalkınması için her türlü desteği sağladı, sağlayacaktır. Ortak bir tarihi kültürü paylaştığımız kardeş bir ülke. İstiklal marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy bu toprakların evladıdır. Sadece Mehmet Akif bile Türkiye ile Kosova’nın birbirine ne kadar yakın olduğunun en anlamlı ifadesidir.”
Esra KAYA /KOSOVA

Haberin Devamı

Vakti geldiğinde toprağa döneceğiz

BAŞBAKAN açılışın ardından Kosova’da halka hitap etti. Erdoğan’ın miting yaptığı Şadırvan Meydanı’nda bulunan bütün esnaf dükkanlarını kapatırken, okullar da tatil edildi. Sokaklar Türk bayrakları ile donatıldı. Erdoğan, Kosova ve Arnavutluk başbakanlarıı ile alana yürüyerek geldi. Erdoğan, Türkçe tezahüratların arasında özetle şunları söyledi: “Bu dünyadan öteye götürebileceğimiz sadece kefendir başka bir şey yok. Hepimiz bu topraktan geldik. Vakti saati geldiğinde hepimiz de bu toprağa döneceğiz. Öyleyse bu kavga, anlaşmazlık niye? Bu kadar acı, kan ve gözyaşı niye? İşte Suriye, 110 bin kişi öldürüldü. Niye? Kim kazandı? Emperyal duygular içinde olanlar. Kim kaybetti? İnsan. Balkanları bir barış kardeşlik coğrafyası olarak görmek istiyoruz. Bunu başaracak tarihi tecrübemiz var.” Erdoğan daha sonra NATO Barış Gücü’nde görevli Türk Birliği’ni ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!