Erdoğan ve Baykal TTK'da hemfikir

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ve Baykal TTKda hemfikir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 01:06

İstanbul’da gerçekleştirilen 17. Dünya Muhasebeciler Kongresi’nin açılışında bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yapılacak değişiklik konusunda anlaşmaya vardıklarının sinyalini verdiler.

Başbakan Erdoğan, bin 500 maddelik Türk Ticaret Kanunu’nun şu anda hazır olduğunu belirterek, “Eğer temel bir yasa kapsamında ele alınır ve ilgisiz konularla süreci etkilemeyecek adımlar atılırsa bu kanunu çıkartır, beklenen değişiklikleri de rahatlıkla gerçekleştiririz. İktidar olarak buna hazırız” derken, CHP lideri Baykal da kanunun TBMM Genel Kurulu’nda ele alınırken bütünlüğünün korunması için gereken gayreti göstereceklerini ve kanunda yapılacak düzenlemeleri CHP olarak sonuna kadar destekleyeceklerini kaydetti.

“TÜRKİYE BÖLGESİNDE BARIŞ VE İSTİKRAR ADASI HALİNE GELDİ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17. Dünya Muhasebeciler Kongresi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün bölgesinde bir “barış ve istikrar adası” haline geldiğini ifade etti. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sürdüğüne ve AB sürecinde mali disiplin alanında önemli değişikliklere imza attıklarını dile getiren Erdoğan, e-devlet kapsamında uygulamaya geçirilen e-bildirge ve e-beyanname ile muhasebecilerin oturdukları yerden işlerini halledebilir duruma geldiklerini vurguladı. Bu sayede vergi dairelerindeki karmaşaya son verildiğini ifade eden Erdoğan, “Hem zaman ve işgücü israfından kurtulduk hem de önemli oranda kağıt tasarrufu yaptık” dedi.

“GÜNÜ KURTARMA FİKRİ ÇOK GERİLERDE KALDI”

Küreselleşen dünyada dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir sorunu, bir başka sorundan ayırmanın mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, “Doğru istikamete gidebilmek için attığımız her adımın muhasebesini iyi yapmak gerekiyor. Hızla değişen dünyada günü kurtarma düşüncesi çok gerilerde kaldı. Artık uzun vadeli planlar programlar yapılıyor. Muhasebecilik artık sadece vergi memurlarını ve muhasebecileri değil, ekonomik süreçte yer alan herkesi ilgilendiriyor” diye konuştu.



“SORUNLARI YENMEK İÇİN BARIŞ VE İSTİKRARA İHTİYAÇ VAR”

Erdoğan, dünya üzerinde yaşanan savaşları, açlığı ve adaletsizliği yenmek için barış ve güven ortamına ihtiyaç olduğunun altını çizerek, bu sorunların üstesinden gelmek için işbirliği yapmanın şart olduğunu vurguladı. Erdoğan, bugün gerçekleştirilen Medeniyetler İttifakı toplantısını hatırlatarak, “Biz, Türkiye olarak bu konudaki tavrımızı net olarak ortaya koyuyoruz” dedi.

“TTK’DAKİ DEĞİŞİKLİKLERİ RAHATLIKLA GERÇEKLEŞTİRİRİZ”

Konuşmasında Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklere de değinin Erdoğan, şunları söyledi:

“Çok net söylüyorum, kanun bin 500 maddelik bir kanun ve şu anda hazır vaziyette. Eğer temel bir yasa kapsamında ele alınır ve ilgisiz konularla süreci etkilemeyecek adımlar atılırsa bu kanunu çıkartır, beklenen değişiklikleri de rahatlıkla gerçekleştiririz. İktidar olarak buna hazırız.”

KAYITDIŞILIĞI SORUNU

Erdoğan, konuşmasının sonunda muhasebecilere seslenerek, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan kayıtdışılığın ortadan kaldırılması için hükümet olarak muhasebecilerin önündeki engellerin kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını isterken, muhasebecilerin de bu konuda üzerine düşen görevi yapması gerektiğine vurgu yaptı.

“YOLSUZLUKLARIN SORUŞTURULMASI İÇİN DOKUNULMAZLIKLAR KALKMALI”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, konuşmasında dokunulmazlık konusuna değindi. Yolsuzlukların soruşturulabilmesi için hükümet ve parlamento düzeyinde dokunulmazlıkların kaldırılmasının çok büyük önem taşıdığına vurgu yapan Baykal, “Bu bakımdan muhasebecilik mesleğinin gereklerini tam yerine getirebilmesini güvence altına alacak bir temel değişim olarak Türkiye'de dokunulmazlıklar konusunun ele alınması gerektiğini bu vesile ile bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çünkü bu konulardaki yanlışlıkların bedelini ne yazık ki herkes ödemek durumunda kalıyor” diye konuştu.

“TTK’DA YAPILACAK DÜZENLEMELERİ DESTEKLİYORUZ”

Türk Ticaret Kanunu’nda muhasebecilik mesleğine ilişkin gerçekleştirilecek değişikliklere ilişkin de konuşan Baykal, bu konuda ciddi bir emek ve çaba sarfedildiğini kaydederek şunları söyledi:

“Biz de ana muhalefet partisi olarak dikkatle alt komisyonlarda yapılan çalışmaları izliyoruz. Konunun parlamentoya yansıması halinde parlamentodaki komisyonun bu konuda ciddi bir çalışma yapılmasının doğal karşılanacağını umut ediyorum. Bu elbette çalışmanın bütünlüğünü sarsacak nitelikte olmayacaktır ama komisyonlar kanunu ayrıntılı bir şekilde ele almak fırsatına sahip olmak durumundalar. Elbette kanun TBMM Genel Kurulu’nda ele alınırken hepimiz yasanın bütünlüğünün korunması için gereken çabayı göstereceğiz. Ticari yaşamamızın şeffaf ve denetlenebilir bir hale gelmesi, muhasebecilik mesleğinin güvenceye kavuşturulması açısından Türk Ticaret Kanunu’nda yapılacak düzenlemeleri CHP’nin sonuna kadar destekleyeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Türkiye’deki örgütlü lobilerin etkisin, işlevini CHP’ye kadar uzatmalarına kesinlikle olanak yoktur.”

Muhasebecilik mesleğinin kuru, teknik bir rakamlar mesleği olmadığını, bunun ötesinde toplumsal bilinç, toplumsal sorumluluk, ahlaki şeffaflık ve kaynakların doğru kullanılmasını güvence altına alan vazgeçilmez önemde bir uğraş olduğunun altını çizen Baykal, “Globalleşme ve ekonominin karmaşıklaşması, muhasebecilik mesleğinin önemini ve değerini bence daha da artırmıştır” dedi.

Baykal, kayıt dışılığın ekonomide önemli bir yer tuttuğu Türkiye’de muhasebecilik mesleğinin topluma katabileceği çok şey olduğunu ifade ederek, “Başta kayıt dışılığın ortadan kaldırılması ve ekonominin tümünün kayıt altına alınması muhasebecilik mesleğinin görevini yerine getirebilmesi açısından çok büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!