Erdoğan ’Üretime de buyurun’ dedi, klemens mucidi yatırım sözü verdi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ’Üretime de buyurun’ dedi, klemens mucidi yatırım sözü verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2007 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte Hannover Fuarı’nda standını ziyaret ettiği "klemens"in mucidi Phoenix Contact’a yaptığı "ülkemizde üretime bekleriz" çağrısına olumlu yanıt geldi. Phoenix Contact Başkan Yardımcısı Frank Stührenberg, "Bizim için çok önemli ülkesiniz. Şu anda yatırımı düşünecek noktadayız. 10 milyon Euro’yla başlayabiliriz" dedi.

HANNOVER’de dünya sanayi devlerini buluşturan ve bu yıl Türkiye’yi "partner (ortak) ülke" ilan eden fuarda Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte standını ziyaret ettiği "klemens"in mucidi Phoenix Contact’a, "ülkemizde üretime bekleriz" çağrısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a olumlu yanıt geldi. Phoenix Contact GmbH&Co. Başkan Yardımcısı Frank Stührenberg, "Türkiye pazarındaki büyümemizden memnunuz. Bizim için çok önemli ülkesiniz. Eğer istikrarlı büyümenin süreceği işaretlerini görürsek, Türkiye’yi de üretim yaptığımız ülkeler arasına alırız. 10 milyon Euro’yla başlayacak yatırımımız büyüyerek devam eder" dedi.

20 YIL ÖNCE RESMEN GELDİ:

1923 kurulan, 1928’de de kabloları buluşturan "klemens"i icat eden ve merkezi Almanya’nın Blomberg kentinde bulunan Phoenix Contact’ı Türkiye’ye getiren Ünal Kardeş adlı işadamı oldu. 1978’de Phoenix Contact’ın kurucusu aileden şimdiki Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Klaus Eisert’le tanışan Ünal Kardeş, 1983’te klemens başta olmak üzere şirketin ürünlerini Türkiye’ye ithal etmeye başladı. 1986’da ise yüzde 20 Ünal Kardeş, yüzde 80 hisse de ana şirkete ait olmak üzere Türkiye’de Phoenix Contact Elektronik Tic. Ltd. Şti. kuruldu. Böylece ithalat şirketiyle de olsa Phoenix Contact, Türkiye’ye resmen girdi.

AB’NİN ALTINCI BÜYÜĞÜNE GELİRİZ:

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği’nin (B) altıncı büyük ekonomisi haline geleceğine dikkat çeken Phoenix Contact GmbH&Co Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Frank Stührenberg, şunları dile getirdi: "Böyle bir ülkeye elbette yatırıma hazırız. Zaten Türkiye’deki şirketimizi bu yönde adım adım büyütüyoruz. Türkiye’de hem ülke içi hem de bölgesine dönük lojistik yatırımlarımız sürüyor. Ancak üretim için pazarda fizibl rakamlara ulaşmamız gerekir. Aslında 1990’ların başında küçük bir üretim denemesi yapmıştık. İstediğimiz gibi yürümedi. Şimdi daha planlı gelmek istiyoruz."

BÜYÜDÜKÇE VADE KISALIR:

Türkiye’nin 2001 krizi sonrasında ekonomide önemli atılımlar gerçekleştirdiğine işaret eden Stührenberg, şunları söyledi: "Türkiye son beş yıldır aralıksız büyüyor. Bu büyüme bizim Türkiye pazarındaki faaliyetlerimize de yansıyor. Bu büyüme sürdükçe Türkiye’ye yatırım konusunda önümüze koyduğumuz ’orta vade’ hedefi iyice kısalır."

ÜÇ AŞAMALI PLAN:

Phoenix Contact’ın halen Almanya, Polonya, Çin, Hindistan, ABD ve Brezilya’da üretim yaptığını kaydeden Stührenberg, şöyle konuştu: "Bir ülkeye yatırım yapmak için üç aşamalı plan üzerinde yürürüz. Önce pazara gireriz. Sonra lojistik olarak işlerimizi büyütmeye bakarız. İkinci olarak girdiğimiz ülkede ürünlerimize katma değer yaratmaya çalışırız. İki aşama başarılı geçerse bizim için üçüncü aşama, yani üretime dönük yatırımın zamanı gelmiş demektir. Türkiye’de de ikinci aşamayı bitirmek üzereyiz."

Türkiye’de kazandıklarını yine Türkiye’ye yatırdı

PHOENIX Contact Elektronik Ltd. Genel Müdürü Sırrı Kardeş, şirketinin 20 yıldır yüzde 100 Alman sermayesiyle faaliyet gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Phoenix Contact, 20 yıldır Türkiye’den tek kuruş kár transferi yapmadı. Kazandığını tümüyle Türkiye’de büyümeye yatırdı. Nitekim bu yatırımlar ve pazardaki olumlu gelişmelerle birlikte son 3 yıldır yılda ortalama yüzde 30 büyüme gerçekleştirdik."

Yatırım sözünü aldı hisselerini devretti

PHOENIX Contact’ın Türkiye’deki işleri, 1989’da yerli ortak Ünal Kardeş’in vefatıyla yavaşlama dönemine girdi. Şirketin büyüme dönemi Ünal Kardeş’in oğlu Sırrı Kardeş’in işlerin başına geçmesiyle başladı. Phoenix Contact’ın merkezi, Sırrı Kardeş’e "Senin ve ailenin hisselerini bize devret. İşleri kendimiz yürütmek istiyoruz" teklifi götürdü. Sırrı Kardeş, "Türkiye’ye yatırım sözü verin, hisseleri devrederim" dedi. Sonuçta 13 yaşından beri Phoenix Contact’la iç içe olan Sırrı Kardeş, bir yandan aile şirketleriyle ilgilenirken, diğer taraftan Phoenix Contact Elektronik’in Genel Müdürlüğünü yürütmeye başladı.

Phoenix Contact’ın Türkiye cirosu 8.5 milyon Euro

PHOENIX
Contact Elektronik Ltd. Genel Müdürü Sırrı Kardeş, son iki-üç yıldır Türkiye’deki büyümelerinin dünyadaki Phoenix Contact yapısı içinde dikkat çekmeye başladığını belirtti. Kardeş, şunları söyledi. "2006 verilerine göre Türkiye’deki büyüme hızımız 32’sinde doğrudan örgütlenme olmak üzere 60’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren Phoenix Contact ailesinde Rusya, Hindistan ve Singapur’dan sonra 4’üncü sıraya oturdu. Biz aynı büyüme tempomuzu aynı şekilde sürdüreceğimize inanıyoruz. Phoenix Contact ürünleri otomotivden sanayinin değişik kollarına, inşaata, GSM sektörüne kadar her alanda kullanılıyor. Örneğin Turkcell ve Avea’nın baz istasyonlarında bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Sözünü ettiğim sektörlerde yaşanan büyüme hızını hepimiz biliyoruz. Bu sektörler büyüdükçe bizim de satış hızımız artacak ya da mevcut yüksek hızıyla sürecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!