Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan, Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden mezun olan üstün başarılı öğrencilere diplomalarını, konakladığı otelde düzenlenen törenle verdi. Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan’a törenin yapıldığı salona girişlerinde, yerel kıyafetli öğrenciler tarafından çiçek sunuldu. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, yoğun programı nedeniyle üniversiteyi ziyaret edemediğini belirterek, törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
ERDOĞAN KAZAKİSTAN'DA / FOTO GALERİ
Başbakan Erdoğan, ”Ata yurdumuzda bulunmaktan, dost ve kardeşlerimizle kucaklaşmaktan büyük heyecan duyuyorum” derken, Kazakistan’ın son yıllarda gerçekleştirdiği kalkınma hamlesini takdirle izlediklerini, Kazakistan’ın başarılarından iftihar ettiğini söyledi.
Kazakistan’ın büyük değişiminde ”Ak sakalımız, değerli dostum” diye hitap ettiği Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in engin devlet tecrübesi ve vizyonunun büyük payı olduğuna işaret ederek Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan’ın diplomatik ilişkilerinin 20. yılında iki ülke ilişkilerinin geldiği seviyenin tarihi bir aşama olduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını vurgulayarak, dün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak açıklama ve Yeni Sinerji Ortak Ekonomik Programı’nın, ilişkilerin en üst düzeyde ele alınmasına imkan sağlayacağını söyledi.
Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin niteliğini belirleyen esas unsurun, iki kardeş halkın paylaştığı ortak değerler olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, ”Ortak tarih, kültür, köken ve dil, bütün bu değerler ülkelerimizi birbirine sarsılmaz değerlerle bağlayan unsurlardır” dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
”Kazakistan ile eğitim alanındaki işbirliğine de büyük önem veriyoruz. Bir Bakalorya Sistemi’ni, bir Erasmus’u bizler kendi aramızda niçin yapmayalım? Bunları kendi aramızda gerçekleştirebiliriz. Türkiye, eğitim ve öğretim merkezleriyle bu adımları atabileceği gibi Kazakistan da bu adımları atabilir. Bu işbirliklerini geliştirebiliriz.”
Türkiye ile Kazakistan arasındaki eğitim alanındaki işbirliğinin en somut örneklerinden birinin Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, üniversitenin uluslararası düzeyde cazibe merkezi olması için iki ülke yönetiminin de üzerine düşen görevi yapması gerektiğini, Türkiye olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde yetişen öğrencilerin gelecekte hem Kazakistan’ın refah, huzur ve istikrarının sağlanmasında hem de iki ülke arasındaki dostane ve yakın ilişkilerin daha da ileri götürülmesinde önemli görevler üstleneceklerine inandığını belirten Başbakan Erdoğan, bu üniversitede öğrenim görenlerin Türkiye ve Kazakistan’da birer misyon şefi gibi görev icra edeceklerini anlattı.
Başbakan Erdoğan, üniversitenin çeşitli fakültelerinden mezun olan üstün başarılı öğrencilere diplomalarını verdi. Diploma belgelerinin küçük olması üzerine Erdoğan, ”Diplomalar da çok küçükmüş” diyerek gülümsedi. Erdoğan, yeni mezunlara çeşitli hediyeler verdi.
Diploma törenine Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Lale Ülker, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Ömer Çelik, Haluk İpek ve bazı milletvekilleri de katıldı.
ATAMEKAN BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sabah saatlerinde Kazakistan Ulusal Ekonomi Odası (ATAMEKEN) Başkanı Timur Kulibayev’i kabul etti. Erdoğan’ın konakladığı oteldeki, kabul basına kapalı gerçekleşti.
Erdoğan daha sonra Senota Binası’na geçerek Senato Başkanı Kayret Mami ile görüştü. Vatan Korucuları Anıtı’na da çelenk bırakma ve ağaç dikme törenine de katılacak olan Erdoğan, Astana Türk firmalarınca inşa edilen bazı tesisleri ziyaret ettikten sonra Ankara’ya hareket edecek.
ERASMUS NEDİR?
Erasmus programı, Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır. İsmini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan Hollandalı bilim adamı Erasmus’tan (1469–1536) almıştır.